• Δημοφιλή στο Internet

    Πώς είδαν οι Financial Times την τοποθέτηση του Χρήστου Μεγάλου στην Τράπεζα Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου. Διευθύνων σύμβουλος Τρ. Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου. Διευθύνων σύμβουλος Τρ. Πειραιώς


    Στην τοποθέτηση του Χρήστου Μεγάλου στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς, μετά από 14 μήνες που αυτή παρέμενε κενή, αναφέρονται σε εκτενές δημοσίευμά τους οι Financial Times, σκιαγραφώντας το προφίλ του Έλληνα τραπεζίτη.

    Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, ο Χρήστος Μεγάλου “είναι ένας από τους λίγους μόνο Έλληνες τραπεζίτες που πληρούν τα κριτήρια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την ηγεσία μίας από τις συστημικές τράπεζες της χώρας – τουλάχιστον δέκα χρόνια εμπειρίας σε υψηλόβαθμη θέση στο εξωτερικό”. Ο Έλληνας τραπεζίτης πληροί το κριτήριο αυτό, έχοντας εργαστεί για 15 χρόνια σε διάφορα πόστα στην Credit Suisse, προτού αναλάβει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank το 2013, από την οποία αποχώρησε τον Ιανουάριο του 2015.

    Οι Financial Times επισημαίνουν πως στον Χρήστο Μεγάλου πιστώνεται η προσέλκυση σημαντικών επενδυτών στη Eurobank κατά το διάστημα της θητείας του εκεί, μεταξύ αυτών του νυν υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ, Wilbur Ross, και της Fairfax Financial του Prem Watsa, υπενθυμίζοντας ότι το 2014 η Eurobank έγινε η πρώτη ελληνική τράπεζα που επέστρεψε σε χέρια ιδιωτών μετά την κρίση, συγκεντρώνοντας 2,9 δις ευρώ.

    Το δημοσίευμα αναφέρεται και στις εντάσεις μεταξύ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του αμερικανικού hedge fund Paulson & Co, μετά την αποχώρηση του Άνθιμου Θωμόπουλου από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς τον Ιανουάριο του 2016 (μία αποχώρηση που “επισκιάστηκε από ισχυρισμούς ότι είχε εξωθηθεί σε παραίτηση από την αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ”, αναφέρεται χαρακτηριστικά), η οποία προκάλεσε τη μεγάλη καθυστέρηση στην αντικατάστασή του – σύμφωνα με τους Financial Times, επρόκειτο για μία από τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις στον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό τομέα.

    Γίνεται ακόμα αναφορά στο γεγονός ότι στο πρώτο εννεάμηνο του 2016 η Τράπεζα Πειραιώς κατέγραψε κέρδη ύψους 14 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 621 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2015, αλλά και στο “βαρίδι” των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο χαρτοφυλάκιό της, που ξεπερνούν το ένα τρίτο του συνολικού χαρτοφυλακίου της και ανέρχονται στα 25,3 δις ευρώ, καθώς και στις πιέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να μειωθεί το ποσό αυτό.

    Το άρθρο καταλήγει με μία αναφορά στις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, οι οποίες επισκιάζουν την “εύθραυστη ανάκαμψη” της τράπεζας, και στους φόβους για μία νέα κρίση όπως αυτή του 2015, όταν η Ελλάδα κινδύνευσε να βγει εκτός ευρωζώνης και επιβλήθηκαν τα capital controls.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Προ των πυλών οι έλεγχοι της εφορίας για καταθέσεις και εισοδήματα – Στο μικροσκόπιο 1,2 εκατ. ΑΦΜ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άδωνις Γεωργιάδης: 170.000 ευρώ η αποζημίωση για κάθε διοικητή νοσοκομείου που ξήλωσε ο Πολάκης

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Lamda Development: Ανακοίνωσε το Οικονομικό Ημερολόγιο του 2017, τι εισηγείται για το μέρισμα



    ΣΧΟΛΙΑ