• Food

    Η συνταγή της γιαγιάς για τα τέλεια «ορφανά» γεμιστά

    Η συνταγή της γιαγιάς για τα τέλεια «ορφανά» γεμιστά


    Μπορεί να τα έχουμε συνηθίσει μόνο με ντομάτες και πιπεριές, όμως αυτή η συνταγή για «ορφανά» γεμιστά περιλαμβάνει επιπλέον μελιτζάνες και κολοκυθάκια.

    Είναι το καλοκαιρινό πιάτο που όλοι αγαπάμε – από παιδιά ακόμη, το έχουμε συνδυάσει με την ανεμελιά των διακοπών, στο σπίτι της γιαγιάς.

    Φυσικά, το συνοδεύουμε με -τι άλλο;- φέτα!

    Υλικά

    2 μεγάλες ντομάτες

    2 πράσινες πιπεριές, αρκετά μεγάλες για γέμισμα

    2 μελιτζάνες

    2 στρογγυλά κολοκύθια

    2 κ.σ. ελαιόλαδο

    Για τη γέμιση

    6 κ.σ. ελαιόλαδο

    250 γρ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι

    40 γρ. ντοματοπελτέ

    225 γρ. σάλτσα ντομάτας

    280 γρ. ρύζι για γεμιστά

    2 φλιτζάνια νερό (ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο)

    140 γρ. ψίχα μελιτζάνας

    Την ψίχα από τα κολοκύθια

    250 γρ. ψίχα ντομάτας

    Αλάτι, πιπέρι

    Εκτέλεση

    Για τα γεμιστά

    Χαράζουμε μία λεπτή φέτα κατά μήκος της μελιτζάνας και με προσοχή αφαιρούμε το εσωτερικό τους, χωρίς να αφαιρέσουμε όλη την ψίχα. Αυτήν που αφαιρούμε, την τοποθετούμε στο πλάι, σε ένα μπολ.

    Κόβουμε τις ντομάτες και τα κολοκύθια περιμετρικά, στο «καπάκι». Αφαιρούμε την ψίχα από το καθένα και την βάζουμε ξεχωριστά σε ένα μπολ. Κόβουμε και το «καπάκι» από τις πιπεριές, μετά αφαιρούμε τους σπόρους.

    Ραντίζουμε τα λαχανικά με λίγο ελαιόλαδο. Τα γεμίζουμε με ένα κουτάλι με προσοχή, όχι μέχρι να μη χωρούν άλλο. Προσθέτουμε 200 mL νερό στο ταψί. Τα σκεπάζουμε με το «καπάκι» τους, σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και τα ψήνουμε στους 160 βαθμούς, μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια, ξεσκεπάζουμε και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς, μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά ακόμη μέχρι να πάρουν χρώμα και είμαστε έτοιμοι.

    Για τη γέμιση

    Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και το ιδρώνουμε, μέχρι να μαλακώσει καλά.

    Προσθέτουμε την ψίχα της μελιτζάνας και του κολοκυθιού. Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας, τον ντοματοπελτέ, τη γέμιση της ντομάτας, το αλάτι, το πιπέρι  και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Αφήνουμε να σιγοβράσει και να πιει όλο το ζουμί του, για 10 λεπτά περίπου.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ