• Real Estate

    Τι συζητείται για να διασωθεί η διαδικασία κατάρτισης του Κτηματολογίου

    • Της Τέτης Ηγουμενίδη
    4ημερη εβδομαδιαία εργασία - Tι πρέπει να κάνουν εργοδότες και εργαζόμενοι

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εργασίας


    Προβληματίζει την κυβέρνηση το εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό, κατά μέσο όρο 26%, δεδομένου και του χρόνου που έχει παρέλθει, της συλλογής δηλώσεων ακίνητης περιουσίας στο πλαίσιο του Κτηματολογίου.

    Το θέμα απασχόλησε την χθεσινή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παρουσία της νέας διοίκησης της Ελληνικό Κτηματολόγιο, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, έπειτα από την προαναφερόμενη συνάντηση είπε ότι συμφώνησε με την ΠΟΜΙΔΑ να εξεταστούν οι 7 προτάσεις της για την καλύτερη λειτουργία και προώθηση του Κτηματολογίου.

    Η ΠΟΜΙΔΑ με πρόεδρο τον Στράτο Παραδιά προτείνει την άμεση νομοθετική επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος των εκτός σχεδίου ακινήτων της χώρας, με ρύθμιση ότι το Δημόσιο δεν μπορεί να διεκδικεί περιουσιακά δικαιώματα αν οι ιδιώτες τα νέμονται καλόπιστα επί δεκαετίες με νόμιμους τίτλους και με παρόμοιες προϋποθέσεις, με αυτές που θέτει το άρθρο 4 του ν. 3127/2003 για τα εντός σχεδίου ακίνητα.

    Ζητά την επίλυση του προβλήματος των χορτολιβαδικών εκτάσεων και των πρόσφατα δασωθέντων αγρών, την αλλαγή της νομοθεσίας ώστε τα αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα να περνούν στην ιδιοκτησία των ΟΤΑ και όχι του δημοσίου και ενιαία παράταση όλων των προθεσμιών υποβολής δηλώσεων σε όλα τα γραφεία κτηματογράφησης μέχρι την 31.12.2019.

    Ακόμη, ζητά παράταση της προθεσμίας διόρθωσης των ανακριβών πρώτων εγγραφών μέχρι τη συμπλήρωση 20ετίας τουλάχιστον από την έναρξη της κτηματογράφησης, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τον Α.Κ. που προβλέπει απώλεια κυριότητας λόγω 20ετούς «έκτακτης χρησικτησίας» και άμεση διαγραφή της φράσης «…εάν δεν είχε λήξει η ίδια ή οι παρατάσεις της μέχρι τις 30.11.2018», στη τελευταία ρύθμιση, η οποία εξαιρεί αδίκως, 35 Δήμους και περιοχές της χώρας από τη γενική τελευταία παράταση.

    Στις προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ περιλαμβάνεται η απαλλαγή των αγροτών για τα επιπλέον των δύο δικαιωμάτων επί αγροτικών ακινήτων στην ίδια εταιρία κτηματογράφησης, και όχι ανά προκαποδιστριακό δήμο, όπως έχει ερμηνευθεί η σχετική διάταξη, αλλά και άμεση ενημερωτική καμπάνια σε εθνικό επίπεδο, μέσω Τύπου, τηλεόρασης, ραδιοφώνου & διαδικτύου, που θα προτρέπει τους πολίτες να δηλώσουν τα ακίνητά τους.

    Από την πλευρά των μελετητών επισημαίνεται ότι με ποσοστό δηλώσεων κάτω από 60% του συνόλου ουσιαστικά δεν μπορεί να υπάρξει Κτηματολόγιο. Οι ίδιοι βάσει των συμβάσεων τους θα υποχρεωθούν σε λίγο χρονικό διάστημα να δώσουν τα πρώτα προσωρινά στοιχεία κάτι όμως που δεν θα γίνει αν δεν έχουν συγκεντρώσει τουλάχιστον το 55% των δηλώσεων για κάθε περιοχή.

    Η όλη κατάσταση αποδίδεται αφενός στο γεγονός ότι η κτηματογράφιση που βρίσκεται σε εξέλιξη αφορά περιοχές στην περιφέρεια όπου κατά βάση δεν υπάρχουν τα αναγκαία χαρτιά (τίτλοι ιδιοκτησίας, τοπογραφικά κ.λ.π.) αφετέρου στο ότι οι πολίτες έχουν συνηθίσει στις παρατάσεις και δεν σπεύδουν να κάνουν τις δηλώσεις τους εντός των προθεσμιών.

    Μια από τις λύσεις που τίθεται από ορισμένες πλευρές στο τραπέζι της συζήτησης είναι να εφαρμοστούν τα πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία για την εκπρόθεσμη κατάθεση της δήλωσης με τροποποίησή τους ώστε κάθε μήνας που περνά από το πέρας της προθεσμίας να αυξάνονται.

    Θεωρείται δεδομένο ότι το επόμενο διάστημα το αρμόδιο υπουργείο και οι νέοι επικεφαλής της Ελληνικό Κτηματολόγιο (πρόεδρος Δημήτρης Σταθάκης και γενικός διευθυντής, Στέφανος Κοτσώλης) σε συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος θα ανακοινώσουν επιπλέον ρυθμίσεις στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου.



    ΣΧΟΛΙΑ