• Real Estate

    Θεόδωρος Φέσσας: Εταιρεία ακινήτων με free float 41% δημιουργεί η συγχώνευση BriQ Properties – ICI

    Άννα Αποστολίδου, Διευθύνουσα Σύμβουλος BriQ Properties

    Άννα Αποστολίδου, Διευθύνουσα Σύμβουλος BriQ Properties


    Η ΑΕΕΑΠ με το μεγαλύτερο ποσοστό ελεύθερης διασποράς σκοπεύει να παραμείνει η BriQ Properties, ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης με την επίσης εισηγμένη, Intercontinental International.

    Το deal θα πραγματωθεί σε τρεις φάσεις και είναι εφικτό να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2024, όπως είπε κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης με τους χρηματιστηριακούς αναλυτές η Άννα Αποστολίδου, διευθύνουσα σύμβουλος της BriQ Properties. Η ΑΕΕΑΠ με κεφαλαιοποίηση 70,3 εκατομμυρίων ευρώ θα διαθέτει σε έναν χρόνο από σήμερα χαρτοφυλάκιο ακινήτων κατ’ ελάχιστης αξίας 250 εκατομμυρίων. «Διπλασιάζουμε το χαρτοφυλάκιο, κάτι που θα ήταν δύσκολο και χρονοβόρο να γίνει από μία ΑΕΕΑΠ με το μισό μέγεθος από αυτό, καθώς δε δύναται να αγοράζει ακίνητα αξίας μεγαλύτερης του 25% του χαρτοφυλακίου της. Η συγχώνευση μπορεί να αποφέρει οικονομίες κλίμακας και να βελτιώσει τα περιθώρια κέρδους και να αποδίδει υψηλότερα μερίσματα στους μετόχους», είπε η CEO.

    Σήμερα, το free float της BriQ Properties αγγίζει το 45,6%. Ο ιδρυτής της, Θεόδωρος Φέσσας είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος με 37,6%, ποσοστό 16,8% έχει η Ευτυχία Κουτσουρέλη, 10% ανήκει σε θεσμικούς επενδυτές, 4,9% σε ασφαλιστικά ταμεία, 7,1% σε τράπεζες, 22% σε ιδιώτες επενδυτές και 0,4% σε τράπεζες, ενώ το 1,1% είναι οι ίδιες μετοχές. Μετά τη συγχώνευση, οι μέτοχοι της BriQ θα διακρατούν το 42% της νέας εταιρείας, οι μέτοχοι της ICI το 16%, ενώ η ελεύθερη διασπορά θα διαμορφωθεί σε 41%.

    Τι προβλέπει και πώς υλοποιείται η πρώτη συγχώνευση εταιρειών ακινήτων

    Σύμφωνα με την κυρία Αποστολίδου, ήταν μία συμφωνία την οποία η διοίκηση της εισηγμένης επεξεργαζόταν ολόκληρο το 2022. Όπως έχει γίνει γνωστό, σε πρώτη φάση, η Briq θα εξαγοράσει από την Intercontinental International 17 ακίνητα αξίας 60,57 εκατομμυρίων. Με αυτά τα κεφάλαια, η Intercontinental International θα προχωρήσει σε μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου και τη διανομή μερισμάτων από την πώληση των ακινήτων στους μετόχους της. Στη συνέχεια, η BriQ θα αγοράσει το 26% των μετοχών της Intercontinental International από τη βασική της μέτοχο, Ajolico (της οικογένειας Χαλικιά), έναντι 10,2 εκατομμυρίων ευρώ και τέλος, θα απορροφήσει την ICI με έκδοση νέων μετοχών. Για κάθε υφιστάμενη μετοχή της ICI θα εκδοθούν περίπου 1,4178 νέες μετοχές της Briq.

    Σημειωτέον ότι βάσει συμφωνίας, η πώληση των μετοχών από τους μετόχους της «νέας» εταιρείας δεν θα επιτρέπεται για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών. Η μερισματική πολιτική θα είναι η ίδια, ξεκαθάρισε η διοίκηση, υπενθυμίζοντας πως από το 2017 (όταν η BriQ Properties εισήχθη στο Χ.Α.) έχουν αποδοθεί μερίσματα 11 εκατομμυρίων, ενώ για τη χρήση του 2022 θα δοθεί μέρισμα 3,7 εκατ. ευρώ (0,10 ευρώ ανά μετοχή), που αντιστοιχεί στο μεγαλύτερο ποσοστό των κερδών. H μέση αξία συναλλαγών από το τέλος του 2022 έως σήμερα υπολογίζεται από την εισηγμένη σε 61.231 ευρώ.

    Αυτή είναι η πρώτη συμφωνία συγχώνευσης μεταξύ δύο ελληνικών ΑΕΕΑΠ. «Υπάρχει χώρος για νέες εταιρείες και επενδύσεις. Όσον αφορά στη συγχώνευση, δεν είναι κάτι εύκολο, προϋποθέτει συμβατά χαρτοφυλάκια, κοινή στρατηγική των μετόχων, καθώς και το να υπάρχουν ίδιες γενικές αρχές», τόνισε η κ. Αποστολίδου.

    Ωστόσο, η συμφωνία θα αυξήσει τη μόχλευση της BriQ από το 23% που είναι σήμερα στο 48%, παρόλο που ο στόχος της εισηγμένης είναι το 40% (ο νόμος επιτρέπει η μόχλευση στις ΑΕΕΑΠ να φτάνει το 75%. Αυτό, καθώς το deal θα χρηματοδοτηθεί από δανεισμό. Πριν ανακοινωθεί το deal, η BriQ είχε εξετάσει την έκδοση εταιρικού ομολόγου για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού, σενάριο που δεν αποκλείει για το μέλλον.

    Στο τέλος του 2022, η BriQ Properties διέθετε χαρτοφυλάκιο 26 ακινήτων συνολικής αξίας 136 εκατομμυρίων (σημειώνοντας 12% άνοδο). Τα έσοδα από ενοίκια είχαν διαμορφωθεί σε 8 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 32%, ενώ το EBITDA ήταν αυξημένο κατά 40% στα 6 εκατομμύρια.

    Σε ό,τι αφορά το επενδυτικό της πλάνο, στο τέλος του 2024 θα έχει ολοκληρώσει έργο ύψους 30 εκατομμυρίων για logistics στον Ασπρόπυργο, από το οποίο θα εισπράττει μισθώματα περίπου 2,5 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόσφατα παραδόθηκε κτίριο 25.256 τ.μ. στον Ασπρόπυργο, ενώ αγόρασε και νέες εκτάσεις έναντι 1,4 εκατ. στην περιοχή. Σημαντική επένδυση είναι επίσης η εξαγορά και ανακαίνιση ξενοδοχείου στη Σκιάθο, το οποίο είναι μισθωμένο στη Hotel Brain και λειτουργεί υπό την ομπρέλα της Radisson, ενώ σε φάση αδειοδότησης είναι το κτίριο γραφείων επί της λεωφόρου Ποσειδώνος, το οποίο θα πιστοποιηθεί ως πράσινο. Την προηγούμενη χρονιά, η BriQ Properties υλοποίησε συνολικές επενδύσεις 7,8 εκατομμυρίων, εκ των οποίων 6,5 εκατ. αφορούσε αναπτύξεις σε ακίνητα των οποίων είναι ήδη ιδιοκτήτρια.

    Διαβάστε επίσης

    Quest: Στο 1,031 δισ. ευρώ οι ενοποιημένες πωλήσεις το 2022 – Πρόταση για μέρισμα 0,20 ευρώ ανά μετοχή



    ΣΧΟΛΙΑ