• Real Estate

    Σημαντική επιτυχία για το ομόλογο της Noval Property – Καλύφθηκε τουλάχιστον τρεις φορές

    EBRD: Επένδυσε 12 εκατ. ευρώ στο «πράσινο» ομόλογο της Noval Property

    Παναγιώτης Καπετανάκος, Διευθύνων Σύμβουλος Noval


    Με σημαντική επιτυχία εκτιμάται πως θα κλείσει σήμερα η ομολογιακή έκδοση της Noval Property, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει καλυφθεί τουλάχιστον κατά 3 φορές, ενώ το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 2,65% για μία επταετία. Αυτό σημαίνει ότι η ΑΕΕΑΠ συγκέντρωσε προσφορές κατ’ ελάχιστον 360 εκατ. ευρώ.

    Το επόμενο βήμα είναι η εκκαθάριση των ομολογιών και έπειτα θα ακολουθήσει η έναρξη της διαπραγμάτευσης του ομολόγου με τη Noval να κτυπάει την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου το καμπανάκι του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Πρόκειται για ένα «πράσινο» ομόλογο μέσω του οποίου θα διατεθούν 17,7 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή δανείων, ενώ τα υπόλοιπα 98,3 εκατ. θα διοχετευθούν σε «πράσινες» επενδύσεις.

    Η Noval Property, που είναι θυγατρική του Ομίλου της Viohalco, έχει ξεκινήσει τη δραστηριότητά της στη χώρας μας από τον Οκτώβριο του 2019, αποτελεί ήδη τη δεύτερη μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ στην εγχώρια αγορά ακινήτων, και αναμένεται εντός του επόμενου έτους να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

    Η εύλογη αξία του χαρτοφυλακίου της εταιρείας ανέρχεται στα 389,7 εκατ. ευρώ και αφορά σε 43 επενδυτικά ακίνητα.  Στο πρώτο 6μηνο του 2021 η εταιρεία κατέγραψε καθαρά κέρδη 16,8 εκατ. ευρώ. Με την καθοριστική συμβολή των 15,8 εκατ. ευρώ, που προέκυψαν από την αναπροσαρμογή των ακινήτων σε εύλογες αξίας. Ο τραπεζικός δανεισμός ανέρχεται στα 115,4 εκατ. ευρώ, ενώ στα 15,9 εκατ. ευρώ είναι τα ταμειακά διαθέσιμα.

    Ποια ακίνητα χρηματοδοτούνται από το ομόλογο

    Το μεγαλύτερος μέρος των κεφαλαίων που θα αντληθούν αφορά στη χρηματοδότηση υφιστάμενων επενδύσεων, μεταξύ των οποίων:

    – Υπό ανάπτυξη συγκρότημα κτιρίων γραφείων επί των οδών Χειμάρρας 10-12 και Λεωφόρου Αμαρουσίου – Χαλανδρίου στο Μαρούσι (πρώην ακίνητο Kodak) συνολικής επιφάνειας περίπου 49.000 τ.μ. και αναμενόμενης διεθνούς πιστοποίησης κατά LEED, μέσω της εταιρείας THE GRID Α.Ε. (μετοχική σύνθεση: 50% Noval Property, 50% Mavani Holdings Limited του ομίλου Brook Lane Capital). Για το εν λόγω έργο αναμένονται την περίοδο 2022-2025 κεφαλαιουχικές δαπάνες από την THE GRID Α.Ε. ύψους περίπου 48,7 εκατ. (77,3 εκατ. περιλαμβανομένου και του τιμήματος αγοράς της γης, το οποίο αναμένεται να καταβληθεί μέχρι το τέλος του 2021), το 50% του οποίου, ήτοι 24,4 εκατ. (38,7 εκατ. συμπεριλαμβανομένης της αναλογίας επί του τιμήματος αγοράς της γης), αντιστοιχεί στην Εταιρεία.

    – Υπό ανάπτυξη αστική ανάπλαση του πρώην βιομηχανικού ακινήτου (αρχικής επιφάνειας 72.500 τ.μ. περίπου) στην οδό Πειραιώς 252, η οποία εντάχθηκε στο καθεστώς Στρατηγικών Επενδύσεων (Νόμος 3894/2010) στο τέλος του 2019, σε μικτές χρήσεις που αναμένεται να περιλαμβάνουν συνδυασμό γραφείων, ξενοδοχείου, κατοικιών, αθλητικών εγκαταστάσεων και λοιπών χρήσεων, με αναμενόμενη διεθνή πιστοποίηση LEED / LEED Neighborhood Development ή BREEAM Communities και κατάλληλης ενεργειακής απόδοσης, έργο για το οποίο αναμένονται κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους περίπου 152 εκατ. την περίοδο 2022-2025.

    – Ανακατασκευή του κτιρίου στην οδό Αρδηττού στο Μετς, συνολικής επιφάνειας περίπου 3.480 τ.μ. σε κτίριο διαμερισμάτων και γραφείων αναμενόμενης διεθνούς πιστοποίησης κατά LEED ή BREEAM, έργο για το οποίο αναμένονται κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους περίπου €8 εκατ. την περίοδο 2022-2024.

    – Υπό ανάπτυξη νέο κτίριο γραφείων στο ακίνητο της οδού Χειμάρρας 16 στο Μαρούσι, συνολικής επιφάνειας περίπου 20.175 τ.μ. με αναμενόμενη διεθνή πιστοποίηση κατά LEED, έργο για το οποίο αναμένονται κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους περίπου €22 εκατ. την περίοδο 2022-2025 (για την ανάπτυξη του εν λόγω νέου κτιρίου αποκτήθηκαν τα δύο (2) οικόπεδα επί της οδού Χειμάρρας, στον Δήμο Αμαρουσίου, όπως αυτά αναφέρονται στο σημείο 3.3.3.1. ανωτέρω).

    – Υπό σχεδιασμό μετατροπή πρώην βιομηχανικών ακινήτων συνολικής επιφάνειας 22.200 τ.μ. σε κτίρια logistics κατάλληλης ενεργειακής απόδοσης, έργα για τα οποία εκτιμώνται κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους περίπου €10 εκατ. την περίοδο 2022 – 2024.



    ΣΧΟΛΙΑ