• Real Estate

    Ρεκόρ επενδύσεων στα γραφεία το 2019, πώς διαμορφώνονται τα μισθώματα και οι αποδόσεις


    Περίπου 50 αγοραπωλησίες γραφειακών χώρων έγιναν το 2019 με τη συνολική τους αξία στα 500 εκατ. ευρώ, ενώ τα τετραγωνικά μέτρα που άλλαξαν χέρια ήταν 10% αυξημένα σε σχέση με το 2018 (74.000 τ.μ.). Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων real estate, Proprius, η οποία συνεργάζεται με την Cushman & Wakefield πρόκειται για ρεκόρ.

    Η μεγαλύτερη συμφωνία ήταν αυτή της πώλησης 4 γραφείων με μισθωτή την Εθνική Τράπεζα από την Prodea ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) στην Dromeus, ενώ σημαντικού ύψους (25 εκατ. ευρώ) ήταν και η αγορά του ακινήτου στην οδό Μιχαλακοπούλου από την Trastor ΑΕΕΑΠ.

    Όπως σημειώνει η Proprius το ποσοστό κενών θέσεων σε σύγχρονα κτήρια βρίσκεται σήμερα κάτω από 4% στις πρωτεύουσες περιοχές με την έλλειψη σύγχρονων γραφείων σε συνδυασμό με τη ζήτηση να έχει οδηγήσει σε ανακατασκευές και νέες αναπτύξεις. Όπως εκτιμάται συνολικά 70.000 τ.μ. σύγχρονων γραφειακών χώρων είναι υπό κατασκευή Αθήνας και θα μπουν στην αγορά το 2020 – 2021.

    Το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στην αγορά των γραφείων (κυρίως η έλλειψη ποιοτικών ακινήτων) οδηγεί σε αύξηση των μισθωμάτων ειδικά για την Α΄ κατηγορία γραφειακών χώρων. Ένα μέσο ενοίκιο είναι στα 20 – 21 ευρώ ανά τ.μ. ανά μήνα και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες.

    Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Proprius:

    Στο κέντρο της Αθήνας και περιφερειακά σε αυτό κατασκευάζονται περί τα 26.000 τ.μ. νέων γραφειακών χώρων, τα μισθώματα έχουν διαμορφωθεί στα 22 ευρώ ανά τ.μ. ανά μήνα και η απόδοση (yield) σε 6,15%.

    Στους οδικούς άξονες στα βόρεια της πρωτεύουσας (Κηφισίας, Αττική Οδός και Μεσογείων) κατασκευάζονται περί τα 16.400 τ.μ. τα μισθώματα έχουν διαμορφωθεί στα 18 ευρώ ανά τ.μ. ανά μήνα και η απόδοση σε 6,5%.

    Στην Εθνική Οδό κατασκευάζονται περί τα 5.000 τ.μ. τα μισθώματα έχουν διαμορφωθεί στα 13 ευρώ ανά τ.μ. ανά μήνα και η απόδοση 7,2%.

    Στις λεωφόρους Συγγρού και Βουλιαγμένης κατασκευάζονται περί τα 15.000 τ.μ. τα μισθώματα έχουν διαμορφωθεί στα 16 ευρώ ανά τ.μ. ανά μήνα και η απόδοση κινείται στο 6,7%.

    Στον Πειραιά κατασκευάζονται περί τα 7.000 τ.μ. τα μισθώματα έχουν διαμορφωθεί στα 15,5 ευρώ ανά τ.μ. ανά μήνα και η απόδοση σε 7%.

    Συνολικά κατασκευάζονται σε όλη την Αττική περί τα 75.600 τ.μ. γραφειακών χώρων, το μέσο μίσθωμα έχει διαμορφωθεί σε 16,25 ευρώ ανά τ.μ. ανά μήνα και η μέση απόδοση σε 6,9%.



    ΣΧΟΛΙΑ