ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περίπου 50 αγοραπωλησίες γραφειακών χώρων έγιναν το 2019 με τη συνολική τους αξία στα 500 εκατ. ευρώ, ενώ τα τετραγωνικά μέτρα που άλλαξαν χέρια ήταν 10% αυξημένα σε σχέση με το 2018 (74.000 τ.μ.). Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων real estate, Proprius, η οποία συνεργάζεται με την Cushman & Wakefield πρόκειται για ρεκόρ.
Η μεγαλύτερη συμφωνία ήταν αυτή της πώλησης 4 γραφείων με μισθωτή την Εθνική Τράπεζα από την Prodea ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) στην Dromeus, ενώ σημαντικού ύψους (25 εκατ. ευρώ) ήταν και η αγορά του ακινήτου στην οδό Μιχαλακοπούλου από την Trastor ΑΕΕΑΠ.
Όπως σημειώνει η Proprius το ποσοστό κενών θέσεων σε σύγχρονα κτήρια βρίσκεται σήμερα κάτω από 4% στις πρωτεύουσες περιοχές με την έλλειψη σύγχρονων γραφείων σε συνδυασμό με τη ζήτηση να έχει οδηγήσει σε ανακατασκευές και νέες αναπτύξεις. Όπως εκτιμάται συνολικά 70.000 τ.μ. σύγχρονων γραφειακών χώρων είναι υπό κατασκευή Αθήνας και θα μπουν στην αγορά το 2020 – 2021.
Το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στην αγορά των γραφείων (κυρίως η έλλειψη ποιοτικών ακινήτων) οδηγεί σε αύξηση των μισθωμάτων ειδικά για την Α΄ κατηγορία γραφειακών χώρων. Ένα μέσο ενοίκιο είναι στα 20 – 21 ευρώ ανά τ.μ. ανά μήνα και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Proprius:
Στο κέντρο της Αθήνας και περιφερειακά σε αυτό κατασκευάζονται περί τα 26.000 τ.μ. νέων γραφειακών χώρων, τα μισθώματα έχουν διαμορφωθεί στα 22 ευρώ ανά τ.μ. ανά μήνα και η απόδοση (yield) σε 6,15%.
Στους οδικούς άξονες στα βόρεια της πρωτεύουσας (Κηφισίας, Αττική Οδός και Μεσογείων) κατασκευάζονται περί τα 16.400 τ.μ. τα μισθώματα έχουν διαμορφωθεί στα 18 ευρώ ανά τ.μ. ανά μήνα και η απόδοση σε 6,5%.
Στην Εθνική Οδό κατασκευάζονται περί τα 5.000 τ.μ. τα μισθώματα έχουν διαμορφωθεί στα 13 ευρώ ανά τ.μ. ανά μήνα και η απόδοση 7,2%.
Στις λεωφόρους Συγγρού και Βουλιαγμένης κατασκευάζονται περί τα 15.000 τ.μ. τα μισθώματα έχουν διαμορφωθεί στα 16 ευρώ ανά τ.μ. ανά μήνα και η απόδοση κινείται στο 6,7%.
Στον Πειραιά κατασκευάζονται περί τα 7.000 τ.μ. τα μισθώματα έχουν διαμορφωθεί στα 15,5 ευρώ ανά τ.μ. ανά μήνα και η απόδοση σε 7%.
Συνολικά κατασκευάζονται σε όλη την Αττική περί τα 75.600 τ.μ. γραφειακών χώρων, το μέσο μίσθωμα έχει διαμορφωθεί σε 16,25 ευρώ ανά τ.μ. ανά μήνα και η μέση απόδοση σε 6,9%.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χατζηδάκης από Βρυξέλλες: Εθνική επιτυχία η αναγνώριση των προσπαθειών για περιορισμό της γραφειοκρατίας
- Volare Shipping (Trafigura): Σχεδιάζει την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο του Όσλο με στόχο την άντληση 500 εκατ. δολαρίων
- Coca Cola: Αγορά 4.750 μετοχών από τον Ζόραν Μπογκντάνοβιτς έναντι 202.777 στερλίνων
- Κύκλωμα έστηνε εταιρείες βιτρίνες στη Βόρεια Ελλάδα – «Τρύπα» 11 εκατ. ευρώ για το Δημόσιο
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.