• Real Estate

    Prodea: Γεγονός οι πρώτες εξαγορές στα οικιστικά

    PRODEA Investments: Απέκτησε πέντε οικόπεδα στο Μαρούσι έναντι 35 εκατ. ευρώ

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Prodea Investments, Αριστοτέλης Καρυτινός


    Την είσοδό της και επί του πρακτέου στον κλάδο των οικιστικών ακινήτων, που έχει μετατραπεί σε επενδυτική επιλογή, ανακοινώνει σύντομα η Prodea, η οποία συμφώνησε στην εξαγορά των πρώτων projects.

    Όπως είπε από το βήμα του 3ου Συνεδρίου Θεσμικής Διαχείρισης η CFO της ΑΕΕΑΠ, Τερέζα Μεσσάρη, η Prodea υπέγραψε ήδη την απόκτηση πέντε έργων στον οικιστικό τομέα. Στόχος είναι να κατασκευαστούν κατοικίες που θα φέρουν τα χαρακτηριστικά πράσινης ανάπτυξης, και, παρόλο που δεν θα πιστοποιηθούν κατά ένα συγκεκριμένο πρότυπο αειφορίας – όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις π.χ., των γραφείων – θα ανεγερθούν βάσει προδιαγραφών καλύτερων όσων ορίζει η νομοθεσία.

    Πλάνο της Prodea είναι η δραστηριοποίηση σε αυτό τον κλάδο να εκτείνεται σε όλες τις κατηγορίες, από διαμερίσματα για οικογένειες, φοιτητικά σπίτια και serviced apartments, σε πρώτη φάση στην αγορά της Αττικής και δευτερευόντως της Θεσσαλονίκης, ενώ τα ακίνητα θα εκμεταλλεύεται η ΑΕΕΑΠ ως προϊόντα εκμίσθωσης ή πώλησης.

    Ελεγκτική εταιρεία στα υπό ανάπτυξη γραφεία της Λεωφόρου Συγγρού

    Πρόκειται για μία κίνηση που προχωρά παράλληλα με το χτίσιμο χαρτοφυλακίου πράσινων γραφείων της Prodea, για το οποίο καταγράφεται ισχυρή ζήτηση, όπως φαίνεται και από το deal που έκλεισε για το κτιριακό έργο της Λεωφόρου Συγγρού 44. Το ακίνητο κοντά στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, θα φιλοξενήσει γραφεία μίας εκ των πέντε μεγάλων ελεγκτικών εταιρειών, με την οποία η Prodea έχει συμφωνήσει για τη μίσθωση ολόκληρου του κτιρίου γραφείων.

    «The Wave» στη Λεωφόρο Συγγρού 44

    Το ακίνητο έχει επιφάνεια 5.600 τ.μ. και ανακαινίζεται σε σχέδια της Tsolakis Architects. Έχει θέα στην Ακρόπολη και ανακατασκευάζεται από τη Redex, τεχνική εταιρεία του ομίλου Κοπελούζου. Στόχος είναι η αναδιαμόρφωση του Wave, όπως ονομάζεται το project να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2022, ώστε έπειτα να πιστοποιηθεί κατά LEED στη βαθμίδα Gold. Η αξία του κτιρίου υπολογίζεται σε 19 εκατ. ευρώ και ανήκει στο πράσινο χαρτοφυλάκιο των 505 εκατομμυρίων, ποσό που αντιστοιχεί στο 38% της συνολικής αξίας των κτιρίων γραφείων της Prodea.

    Στις πιο πρόσφατες συμβάσεις μίσθωσης που έκλεισε η Prodea ήταν η ενοικίαση του βιοκλιματικού κτιρίου Element στο Μαρούσι σε Google και Elpedison. Τα γραφεία στη Φραγκοκκλησιάς – επένδυση 20 εκατομμυρίων – κατασκεύασε η Τέρνα και έχουν επιφάνεια ανωδομής 14.000 τ.μ. και δύο υπόγεια περίπου 7.000 τετραγωνικών μέτρων.

    «The Wave» στη Λεωφόρο Συγγρού 44

    Πράσινο campus γραφείων σχεδιάζει η ΑΕΕΑΠ και στην Εκκλησία των Μαρτύρων Ιεχωβά, επίσης στο Μαρούσι, ακίνητο το οποίο απέκτησε έναντι περίπου 14 εκατομμυρίων. Εκεί θα αναπτυχθεί συγκρότημα επιφάνειας άνω των 17.000 τ.μ., πιστοποιημένο κατά LEED Gold. Σύμφωνα με την κυρία Μεσσάρη, το 81% των σχεδιαζόμενων επενδύσεων αφορά σε πράσινα γραφεία, ποσοστό που μεταφράζεται σε 200.000 τετραγωνικά μέτρα κτιρίων. Επιπλέον, η εταιρεία θα εντατικοποιήσει τις ενέργειές της για την υλοποίηση σε επιλέξιμα ακίνητά της πράσινων ενεργειακών επενδύσεων – όπως είναι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις οροφές αποθηκευτικών χώρων – έτσι ώστε να μειωθεί το ενεργειακό κόστος των μισθωτών της μέσω του περιορισμού της εξάρτησής τους από παραδοσιακές πηγές ενέργειας.

    Προηγουμένως, η εταιρεία κατοχύρωσε το ένα από τα τρία ακίνητα του Λουκά Έλληνα στο Μαρούσι, αυτού που μισθώνεται από την ΕΥ, καθώς εκεί στεγάζεται η έδρα της εν Ελλάδι θυγατρικής. Το ακίνητο κατακυρώθηκε στην ΑΕΕΑΠ μέσω ελεύθερης πώλησης στο πλαίσιο διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης, αν και το ακίνητο ήταν αναρτημένο και στην πλατφόρμα των πλειστηριασμών. Το κτίριο Α του γνωστού συγκροτήματος του Έλληνα στο Δαχτυλίδι – επί των οδών Χειμάρρας 8 και Γραβιάς – αποκτήθηκε από την Prodea έναντι 35 εκατομμυρίων, ενώ είχε εκτιμηθεί στα 34,1 εκατ. ευρώ.

    Νέο logistics center 110 στρεμμάτων

    Ωστόσο, οι εξαγορές δε σταματούν σε ακίνητα που αξιοποιούνται ως γραφεία, αφού πρόσφατα η ΑΕΕΑΠ έκανε ακόμα μία κίνηση διεύρυνσης του χαρτοφυλακίου αποθηκών, εξαγοράζοντας το 80% του μετοχικού κεφαλαίου της Θριασεύς Α.Ε., έναντι 528 χιλ. ευρώ. Μετά την εξαγορά, η εταιρεία αγόρασε 17 αγροτεμάχια στον Ασπρόπυργο, συνολικής επιφάνειας 110.000 τ.μ., επί των οποίων σχεδιάζει την ανέγερση σύγχρονου Κέντρου Αποθήκευσης και Διανομής. Κατόπιν, η Prodea υπέγραψε σύμβαση πώλησης και μεταβίβασης για την απόκτηση του υπολειπόμενου μετοχικού κεφάλαιού της Θριασεύς, υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς ανάπτυξης του logistics center.



    ΣΧΟΛΙΑ