• Real Estate

    Premia Properties: Ολοκληρώνει επενδύσεις 100 εκατομμυρίων το 2024

    Κώστας Μαρκάζος, Διευθύνων Σύμβουλος Premia Properties

    Κώστας Μαρκάζος, Διευθύνων Σύμβουλος της Premia Properties


    Το επενδυτικό πλάνο ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ ολοκληρώνει φέτος η Premia Properties, ενώ στο τρίτο τρίμηνο του 2024 αναμένεται και το οικονομικό κλείσιμο του project Skyline των 570 ακινήτων της Alpha Bank, στο οποίο η ΑΕΕΑΠ έχει αναδειχθεί επενδυτής με τις Dimand και EBRD.

    «Το real estate δεν έχει ανταγωνισμό, έχει συνεργασίες. Το ενδιαφέρον για εμάς είναι ότι σε οριζόντα πενταετίας θα μετέχουμε σε μια μικρή εταιρεία αναπτύξεων ακινήτων», είπε σχετικά με το project ο Κώστας Μαρκάζος, διευθύνων σύμβουλος της Premia, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των μελών της Ένωσης Θεσμικών Αναλυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023.

    Οι επενδύσεις των 100 εκατ. αφορούν στα βασικά έργα που τρέχει αυτό το διάστημα η ΑΕΕΑΠ και, δευτερευόντως, σε εξαγορές που πρόκειται να ανακοινώσει.

    Ο λόγος για το πράσινο γραφειακό συγκρότημα της ΑΑΔΕ στο Μοσχάτο (πρώην Athens Heart), τις φοιτητικές εστίες στην Ξάνθη, το νέο logistics center στον Ασπρόπυργο 11.300 τ.μ., του οποίου μισθωτής θα είναι η Iron Mountain και το οικονομικό κλείσιμο του Skyline.

    Η εταιρεία διερευνά περαιτέρω τον κλάδο των φοιτητικών εστιών, όπου έχει ήδη παρουσία.

    Αναφορικά με τη χρηματοδότηση του επενδυτικού πλάνου, η διοίκηση της εταιρείας τόνισε ότι θα αξιοποιηθούν εργαλεία όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ επιχειρείται να βελτιωθούν και οι όροι στα υφιστάμενα δάνεια.

    Η εταιρεία έχει ήδη υπογράψει δάνεια ύψους 20 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Premia, με τα ακίνητα που κατέχει σήμερα και τις επενδύσεις που υλοποιεί, μπορεί να πετύχει 25 εκατ. ευρώ έσοδα από μισθώματα. Το 2023 τα έσοδά της έφτασαν τα 19 εκατ., αυξημένα κατά 26% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο.

    Ο επιτεύξιμος στόχος της Premia για το 2024 είναι να διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 500 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ παραμένει ο στόχος του 1 δισ. ευρώ μεσοπρόθεσμα, έτσι ώστε η εταιρεία να είναι ορατή στα επενδυτικά ραντάρ. To 2023 η μεικτή απόδοση των ακινήτων εισοδήματος της Premia διαμορφώθηκε στο 7,6% και η αξία χαρτοφυλακίου ξεπέρασε τα 300 εκατομμύρια.

    Μέσω της συνέργειας με την Ελληνικά Οινοποιεία (θυγατρική του ομίλου των βασικών μετόχων της Premia), η ΑΕΕΑΠ επεκτείνεται και στον τουρισμό, έχοντας στο χαρτοφυλάκιό της τα οινοποιεία του Μπουτάρη σε Κρήτη, Νάουσα και Σαντορίνη, τα οποία αναβαθμίζει.

    «Είναι ένα παράδειγμα που δείχνει πώς θέλουμε να συνδυάσουμε τη δραστηριότητά μας με τον οινοτουρισμό, για τον οποίο στην Ελλάδα υπάρχει προοπτική», είπε ο κ. Μαρκάζος. Θυμίζουμε πως η Premia έχει προχωρήσει σε στρατηγική συνεργασία με την ΤΕΜΕΣ για την ανάπτυξη των αμπελώνων Navarino Vineyards.

    «Στη Μεσσηνία θα δημιουργήσουμε το καλύτερο οινοποιείο στην Ελλάδα, θα αρμόζει στην περιοχή και θα είναι αντάξιο του Cοsta Navarino», συμπλήρωσε ο CEO της ΑΕΕΑΠ.

    Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου των ΑΕΕΑΠ

    Ο κ. Μαρκάζος σχολίασε και την πορεία της μετοχής, που διαπραγματεύεται με discount. «Η μερισματική πολιτική είναι δεδομένη, περιλαμβάνει τη διανομή του 50% των κερδών το χρόνο. Όσο βελτιώνονται οι αποδόσεις θα βελτιώνεται και το μέρισμα».

    «Στην Ελλάδα οι περισσότερες ΑΕΕΑΠ είναι καλές εταιρείες, με καλή διοίκηση και πλάνο. Σε συνεργασία με την Ένωση Θεσμικών Επενδυτών έχουμε κάνει ως κλάδος προτάσεις προκειμένου να εκσυγχρονιστεί το πλαίσιο λειτουργίας γιατί όταν δημιουργήθηκε, έλαβε υπόψη τις ΑΕΕΑΠ ως αμοιβαία κεφάλαια. Για παράδειγμα, η φορολογία έχει αδιευκρίνιστους όρους και συνδέεται με την πορεία των επιτοκίων. Θα ζητήσουμε σταθερή φορολόγηση για να μπορούμε να δινουμε μέρισμα, χωρίς επιχειρηματικούς περιορισμούς», εξήγησε ο κ. Μαρκάζος, καταλήγοντας πως οι επενδυτικές ακινήτων είναι ένα όχημα για θεσμικά χαρτοφυλάκια και επενδυτές που «θέλουν να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο».

    Διαβάστε επίσης:

    Premia Properties: Άλμα τζίρου 26% το 2023 – Γιατί μειώθηκαν τα κέρδη

    Με αστερίσκους το πράσινο φως για την επένδυση του Mr Φρεσκούλη στη Σέριφο

    Τουρισμός: Επενδύσεις 340 εκατομμυρίων στην ουρά για το κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης



    ΣΧΟΛΙΑ