• Real Estate

    Πότε το Ελληνικό θα φέρει κέρδη στα ταμεία της Lamda Development

    Οδυσσέας Αθανασίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development

    Οδυσσέας Αθανασίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development


    Από τα μέσα του 2023 κι έπειτα θα γίνει κερδοφόρο για τη Lamda Development το έργο του Ελληνικού, ενισχύοντας και τη ρευστότητα της παραχωρησιούχου του πρώην αεροδρομίου.

    Αυτό ειπώθηκε κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των στελεχών της Lamda με τους χρηματιστηριακούς αναλυτές, κατά την οποία συζητήθηκε και ο «λογαριασμός» από τα έργα του Ελληνικού, η συνεισφορά τους στα ταμεία της εταιρείας. Σύμφωνα με τον CFO της Lamda, Χάρη Γκορίτσα, τα έσοδα από τις πωλήσεις που έχει πραγματοποιήσει ήδη η εταιρεία στο Ελληνικό θα μεταφραστούν σε ρευστότητα από το τρίτο τρίμηνο του 2023, κάτι που θα εξαρτηθεί από την πρόοδο των έργων ανάπτυξης στην έκταση του πρώην αεροδρομίου. Τα έσοδα από τις πωλήσεις διαμερισμάτων στον «πράσινο» πύργο κατοικιών θα μετατραπούν σε κέρδος για τη Lamda εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023, ενώ στην κερδοφορία θα αρχίσει να συμβάλει σε λίγους μήνες και η συναλλαγή με την ΤΕΜΕΣ για τα δύο ξενοδοχειακά projects στο παραθαλάσσιο μέτωπο.

    Τα παραπάνω συζητήθηκαν μιας και το καθαρό αποτέλεσμα από το έργο του Ελληνικού ήταν κατά τη διάρκεια του εννεαμήνου, αρνητικό. Οι ζημιές έφτασαν τα 56 εκατ. ευρώ, καθώς, παρά την επανεκτίμηση του ακινήτου από την οποία η Lamda «κέρδισε» 11 εκατ., τα λειτουργικά έξοδα άγγιξαν τα 37 εκατομμύρια.

    Επίσης, συζητήσεις της Lamda Development με τις τράπεζες φέρνει η αύξηση του κατασκευαστικού κόστους, που συμπαρασύρει το επιχειρηματικό σχέδιο της παραχωρησιούχου του Ελληνικού, παρόλο που η εταιρεία δεν βιάζεται να σηκώσει μεγαλύτερη χρηματοδότηση, όπως διευκρίνισαν τα στελέχη. Αναφορικά με το επιτοκιακό καθεστώς έφεραν ως παράδειγμα την άνοδο του Euribor: αν αυξηθεί κατά 1%, το ετήσιο χρηματοδοτικό κόστος για την εταιρεία θα είναι έως 5 εκατ. ευρώ υψηλότερο.

    Τον Μάρτιο οι πρώτες υπογραφές για τα condos

    Έχει ήδη γίνει γνωστό πως η Lamda αναμένει να εισπράξει στην πρώτη πενταετία πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ από την πώληση κατοικιών, ενώ οι υπογραφές για τα οικιστικά προϊόντα έχουν αρχίσει να πέφτουν. Τον Ιανουάριο θα ανακοινωθούν τα πρώτα οριστικά συμβόλαια αγοραπωλησίας των διαμερισμάτων στον Riviera Tower των 47 ορόφων, αφού έχουν ήδη κατατεθεί προκαταβολές που αντιστοιχούν σε περίπου 95% της επιφάνειάς του. Πριν εκπνεύσει το 2022 θα ξεκινήσουν και οι προπαρασκευαστικές εργασίες για την ανέγερση του πύργου (ως σύμβουλος κατασκευής – Early Contractor Involvement εργάζεται η κοινοπραξία των Intrakat – Bouygues).

    Εφόσον η διαδικασία υπογραφής συμβολαίων ξεκίνησε τον Ιούλιο για τα οικόπεδα που θα αναπτυχθούν οι 28 πολυτελείς βίλες και τον τρέχοντα μήνα για τα διαμερίσματα του πύργου, οι αγοραπωλησίες των condos (πολυτελών διώροφων και τριώροφων κατοικιών) θα ξεκινήσουν τον Μάρτιο. Υπενθυμίζεται πως τα μελλοντικά έσοδα από τα οικόπεδα έχουν υπολογιστεί σε 190 εκατ., τα έσοδα από τον πύργο σε 620 εκατ. και τα έσοδα από τα condos σε 270 εκατομμύρια. «Νιώθουμε σίγουροι ότι θα διατηρηθεί ο καλός ρυθμός κρατήσεων των κατοικιών», είπε ο κ. Γκορίτσας, προσθέτοντας πως ποσό 200 εκατ. θα μπει στα ταμεία της Lamda τη φετινή χρήση.

    Πρόοδος σημειώνεται και στη διάθεση assets στα εμπορικά ακίνητα του Ελληνικού. Για το mall της Λ. Βουλιαγμένης έχει ήδη κατατεθεί εκδήλωση ενδιαφέροντος από ενοικιαστές για το 92% της μεικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας και το 2023 αναμένεται να έχουν υπογραφεί head of terms για το 65% του εμπορικού. Εκδήλωση ενδιαφέροντος έχει υπογραφεί και για το 71% της επιφάνειας της Riviera Galleria, ενώ έχουν ήδη υπογραφεί head of terms για το 3% των χώρων του εμπορικού complex στον Άγιο Κοσμά.

    Όσον αφορά στην εξέλιξη των κατασκευαστικών εργασιών, έργα ορόσημα, για παράδειγμα οι αθλητικές εγκαταστάσεις, το μητροπολιτικό πάρκο και το Vouliagmenis Mall, θα ξεκινήσουν να ανεγείρονται εντός του 2023, όπως είπε η Κωνσταντίνα Καρατοπούζη, COO της Lamda, υπενθυμίζοντας ότι οι διαγωνισμοί για αυτά τα τρία projects είναι σε εξέλιξη και αναμενεται η ανακοίνωση των αναδόχων.

    Το 2023 και βλέπουμε για την ΙΡΟ των malls

    Πίσω πηγαίνει η δημόσια πρόταση της Lamda Malls, στην οποία θα ενταχθούν και τα δύο υπό ανάπτυξη εμπορικά κέντρα του Ελληνικού. «Το σχέδιο δεν αλλάζει», είπε ο κ. Γκορίτσας, ξεκαθαρίζοντας ότι η ΙΡΟ δε θα λάβει χώρα στις αρχές του 2023, αλλά αργότερα εντός της ίδιας χρονιάς, κάτι που θα εξαρτηθεί κι από τις συνθήκες που θα επικρατούν στις κεφαλαιαγορές. «Δεν υπάρχει βιασύνη, θα γίνει σωστά, στη σωστή στιγμή και με τη σωστή αποτίμηση», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις, η αξία χαρτοφυλακίου των malls ξεπερνά για πρώτη φορά το 1 δισ. ευρώ, μετά την εξαγορά του McArthur Glen (Designer Outlet όπως το καλεί πλέον η Lamda), το οποίο θα συμβάλει με 1,3 εκατ. στα EBITDA του 2022.



    ΣΧΟΛΙΑ