• Real Estate

    Πότε μπαίνουν στο Ελληνικό οι μισθωτές της Lamda Development

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Οδυσσέας Αθανασίου, CEO Lamda Development

    Οδυσσέας Αθανασίου, CEO Lamda Development


    Προτεραιότητα στα συμβολικά έργα και στους μισθωτές «υψηλού βαλαντίου» δίνει η Lamda Development, για την εκμίσθωση των χώρων που θα αναπτυχθούν στο Ελληνικό, έχοντας εξασφαλίσει χρηματοδότηση 2,5 δισεκατομμυρίων για τις πρώτες επενδύσεις.

    Σύμφωνα με όσα αναφέρει η εισηγμένη του ομίλου Λάτση στην τελευταία παρουσίαση προς το επενδυτικό κοινό, στα πρώτα έργα που θα ολοκληρωθούν ανήκουν τα αθλητικά και οι υποδομές, ακολουθεί η ανέγερση του παραθαλάσσιου πράσινου ουρανοξύστη και στο τέλος της πρώτης περιόδου – που πλέον ορίζεται στα μέσα του 2026 – θα έχουν τελειώσει οι εργασίες για τα φθηνότερα εμπορικά και τις κατοικίες.

    Συγκεκριμένα,

    • το δεύτερο τρίμηνο του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του κτιρίου που θα στεγάσει τους τέσσερις συλλόγους ΑμεΑ που εδρεύουν στο Ελληνικό, καθώς και τα ιδιωτικά σχολεία.
    • Το δεύτερο τρίμηνο του 2024 θα παραδοθεί η πρώτη φάση των αθλητικών εγκαταστάσεων, οι οποίες θα περιλαμβάνουν ξενώνες για αθλητές, προπονητήριο που θα αναβιώσει το σήμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας, ακαδημίες μπάσκετ, τέννις και εγκαταστάσεις της ΕΠΟ. Θυμίζουμε ότι για το συγκεκριμένο project η Lamda θα προκηρύξει διαγωνισμό με προϋπολογισμό περί τα 100 εκατομμύρια.
    • Το τέταρτο τρίμηνο του 2024 θα έχει γίνει πραγματικότητα η υπογειοποίηση λεωφόρου Ποσειδώνος και το οδικό δίκτυο της «πόλης» του Ελληνικού,
    • με τα υπόλοιπα έργα υποδομών της πρώτης φάσης να παραδίδονται το τέταρτο τρίμηνο του 2025.
    • Στο τέλος της ίδιας χρονιάς, θα ολοκληρωθεί το μητροπολιτικό πάρκο, η αναβάθμιση της μαρίνας του Αγίου Κοσμά, τα παραθαλάσσια διώροφα και τριώροφα διαμερίσματα και η Riviera Galleria.
    • Ποδαρικό στο 2026 θα κάνει το Marina Tower, και
    • τέλος, το δεύτερο τρίμηνο του 2026 θα παραδοθεί το mall της λεωφόρου Βουλιαγμένης, ο πύργος μεικτής χρήσης που θα αναπτυχθεί σε κοινοπραξία με τη Brooklane, τα γραφεία, οι κατοικίες κοντά στο πάρκο και τα υπόλοιπα διαμερίσματα, καθώς και οι τελευταίοι χώροι λιανικής και εστίασης, ώστε να κλείσει η πρώτη φάση της ανάπλασης των 8 δισεκατομμυρίων.
    Το Commercial Hub στο Ελληνικό

    Σημειωτέον ότι σύμφωνα με τη διοίκηση της Lamda, όλες οι κατασκευαστικές άδειες που απαιτούνται για την ανέγερση κτιρίων αναμένεται να εκδοθούν έως τον Ιούνιο του 2023, στη δεύτερη επέτειο της μεταβίβασης των μετοχών της έκτασης από το δημόσιο στην εταιρεία.

    Το ίδιο σχέδιο θέλει την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών

    • τον Σεπτέμβριο του 2022 για το Marina Tower,
    • τον Ιανουάριο του 2023 για το commercial hub (γραφεία και καταστήματα), τον πύργο μεικτής χρήσης και το εμπορικό πάρκο του ομίλου Φουρλή,
    • τον Απρίλιο του 2023 για τη Riviera Galleria,
    • τον Νοέμβριο του 2023 για το κτίριο γραφείων,
    • το Δεκέμβριο του 2023 για τις κατοικίες στα σύνορα με τον Άλιμο,
    • το Φεβρουάριο του 2024 για τα υπόλοιπα γραφεία,
    • τον Απρίλιο του 2024 για τη μαρίνα Αγίου Κοσμά,
    • την άνοιξη του 2024 για τα δύο ξενοδοχεία της ΤΕΜΕΣ και τις επώνυμες κατοικίες,
    • τον Ιούλιο του 2024 για τις βίλες και τα διαμερίσματα του παράκτιου μετώπου,

    ενώ άγνωστες παραμένουν ακόμα οι εξελίξεις για το καζίνο, για το οποίο η ΓΕΚ Τέρνα φέρεται να έχει συνεταιριστεί με την Hard Rock, έπειτα από την υπαναχώρηση της Mohegan.’

    Ταμειακές ροές 1,3 δισ. από συμφωνίες έως το 2025

    Αναφορικά με τα 2,5 δισ. εξασφαλισμένης χρηματοδότησης, το ποσό καλύπτει τα έργα της πρώτης φάσης και αποτελεί μαξιλάρι για αναπροσαρμογές των κεφαλαιουχικών δαπανών. Θυμίζουμε ότι αυτή η ρευστότητα έχει προέλθει από 600 εκατ. από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, στην οποία προχώρησε τον Δεκέμβριο του 2019, 200 εκατ. από το ομόλογο τον Ιούλιο του 2020, 1 δισ. από τραπεζικό δανεισμό και 800 εκατ. από συμφωνίες που έχουν ήδη προχωρήσει και αφορούν στις βίλες, στον πύργο κατοικιών, τα διαμερίσματα και άλλα deals.

    Riviera GalleriaΕλλ

    Συνολικά, η Lamda εκτιμά ότι έως το 2025 θα αντλήσει 1,3 δισ. ρευστότητα από συμβόλαια – ποσό που αντιστοιχεί στο 160% του ποσού που ανέμενε, άρα ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες –, 200 εκατ. το φέτος, 500 εκατ. το 2023, 300 εκατ. το 2024 και 300 εκατομμύρια ευρώ το 2025.

    Έπεσαν οι υπογραφές για τα κεντρικά της Πειραιώς – Ακολουθεί η Eurobank

    Το ενδιαφέρον για τις παραθαλάσσιες βίλες έχει ήδη εκδηλωθεί μέσω προκαταβολών για όλα τα οικόπεδα, με τα αντίστοιχα ονομαστικά έσοδα να ανέρχονται σε 190 εκατ. ευρώ. «Reserve» είναι και τα 3/4 του ουρανοξύστη στο παράκτιο μέτωπο – που σχεδιάζεται από τους διάσημους αρχιτέκτονες της Foster & Partners –, καθώς τα ρετιρέ κρατιούνται για μεγαλύτερα βαλάντια. Τα έσοδα που έχουν προκύψει από αυτό το asset φτάνουν μέχρι ώρας τα 374 εκατ. ευρώ και από τα διαμερίσματα (condos) τα 42 εκατ. ευρώ, ήτοι το 15% από τα 277 εκατομμύρια που θα αποφέρει στη Lamda το συγκεκριμένο project.

    Ενδιαφέρον έχει επίσης εκδηλωθεί για το 80% της εκμισθώσιμης έκτασης του Vouliagmenis Mall. Σε ό,τι αφορά τις συμφωνίες με τις τράπεζες για τη μεταφορά της έδρας τους στην αθηναϊκή ριβιέρα, οι υπογραφές με την Τράπεζα Πειραιώς (deal 147 εκατ.) έχουν ήδη πέσει, ενώ η Lamda βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με τη Eurobank για τη συμφωνία των 140 εκατομμυρίων. Θυμίζουμε πως η πώληση αφορά σε 40.000 τ.μ. που θα περιέλθουν στην κάθε τράπεζα.

    Διαβάστε επίσης

    Lamda Development: Αποκτά τον απόλυτο έλεγχο της Lamda Malls – Aγόρασε ποσοστό της Värde Partners έναντι €109 εκατ.



    ΣΧΟΛΙΑ