• Real Estate

    Πώς διαμορφώνονται οι τιμές ενοικίασης εξοχικής κατοικίας στη Μύκονο, τη Σαντορίνη και άλλα δημοφιλή νησιά

    • Τέτη Ηγουμενίδη
    σπίτια μυκονος


    Σταθεροποιητικές τάσεις, ίσως και οριακή μείωση, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις σημαντικές μεταβολές, παρατηρούνται στις τιμές μίσθωσης πολυτελών εξοχικών κατοικιών φέτος στα δημοφιλέστερα νησιά, με τη Μύκονο να πρωταγωνιστεί, καταγράφοντας τα υψηλότερα μισθώματα.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates για τη Μύκονο, οι τιμές στο Super Paradise για την τελευταία εβδομάδα του Μάιου κατέγραψαν αύξηση 25 % σε σχέση με το 2018 με την πληρότητα για τον 1ομήνα της σεζόν να αγγίζει το 84% και για τον Ιούνιο το 88%.

    Για τον Αύγουστο έως και σήμερα αγγίζει το 76% (οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι τον Αύγουστο οι τιμές αυξάνονται ακόμη και 50%-60%, γιαυτό αναμένουν προσφορές διαθέσιμων κατοικιών) ενώ ικανοποιητικές είναι οι κρατήσεις για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

    Οι τιμές στην Ψαρού και στο Καλό Λιβάδι παραμένουν στα περσινά επίπεδα με το κόστος για 7 διανυκτερεύσεις τον Αύγουστο σε βίλα με ιδιωτική πισίνα να είναι 8.932 ευρώ και 7.772 ευρώ αντίστοιχα. Αυξήσεις καταγράφηκαν στην παραλία Ελιά και στον Ορνό με το κόστος για 7 διανυκτερεύσεις τον Αύγουστο στα 7.039 ευρώ και 3.897 ευρώ αντίστοιχα.

    Σημειώνεται ότι όλες οι τιμές που αναφέρονται είναι βάσει στοιχείων της E-Real Estates και αφορούν πολυτελή εξοχική κατοικία με ιδιωτική πισίνα και με δυνατότητα φιλοξενίας 4 έως 6 ατόμων.

    Στη Σαντορίνη οι τιμές για διανυκτέρευση στα Θηρά (7 μέρες τον Ιούνιο 1.995 ευρώ που τον Αύγουστο γίνεται 2.680 ευρώ) έχουν υποχωρήσει σε σχέση με το 2018 ακόμη και 30%, σε αντίθεση με το Ημεροβίγλι που παρουσιάζει σταθερότητα αλλά και αύξηση 20% για τον Αύγουστο.

    Μείωση ακόμη και 35% – 40% καταγράφουν οι τιμές τον Ιούλιο στο Ακρωτήρι και την Οία.

    Γενικότερα διαπιστώνεται τάση επέκτασης της καλοκαιρινής σεζόν, στους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, σύμφωνα τουλάχιστον με την έως τώρα πληρότητα.

    Στα Χανιά η πληρότητα φθάνει και το 99% με τις τιμές σταθερές σε σχέση με πέρσι με εξαίρεση τον Μάιο κατά τον οποίο καταγράφεται αύξηση 10%.

    Στη Θάσο οι τιμές παρουσιάζονται μειωμένες έως και 12% για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, ενώ για τους υπόλοιπους μήνες οι τιμές είναι στο ίδιο με πέρυσι επίπεδο.

    Η Τήνος και η Νάξος παρουσιάζουν μειώσεις για τον μήνα Αύγουστο και Ιούλιο της τάξεως του 30% και 10 – 15 % αντίστοιχα αλλά αυξήσεις στις τιμές για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

    Μειωμένες οι τιμές στη Ζάκυνθο και στην Κεφαλονιά ακόμη και 20% λόγω του φόβου των ιδιοκτητών μήπως δεν έχουν την ίδια πληρότητα με το 2018 και ταυτόχρονα εξαιτίας των νέων ακινήτων που προστέθηκαν στις τουριστικές κατοικίες στα 2 μεγάλα νησιά του Ιουνίου στις μη πρωτοκλασάτες τουριστικές περιοχές τους. Η πληρότητα και στα 2 νησιά αγγίζει το 94% τον Αύγουστο.

    Γενικότερα οι τιμές για εξοχικές κατοικίες το 2019 θεωρούνται πιο προσιτές σε σχέση με το 2018 γιατί σε βίλες που κάποτε για να φιλοξενηθούν 2 επιπλέον ενήλικες, υπήρχε επιπλέον χρέωση ακόμη και 10-15 %. Φέτος οι ιδιοκτήτες σε πολλές περιπτώσεις, στη τιμή των 2 ενηλίκων και 2 παιδιών, αν το ακίνητο το επιτρέπει βάσει των δωματίων και κρεβατιών, δεν χρεώνουν τα επιπλέον 2 ενήλικα άτομα εγγράφοντας στην αγγελία ότι το ακίνητο είναι κατάλληλο για 4 ενήλικες και 2 παιδιά.

    Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Δικτύου, Θέμης Μπάκας, η εικόνα της σταθεροποίησης των τιμών αποδίδεται στις εκτιμήσεις για μειωμένη, σε σχέση με την περσινή, τουριστική κίνηση και στο γεγονός ότι υφίσταται ικανοποιητική προσφορά εξοχικών κατοικιών μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης, αλλά και με σήμα το Ε.Ο.Τ.  καθώς δεν είναι λίγοι οι Έλληνες ιδιοκτήτες που τα τελευταία χρόνια μισθώνουν την εξοχική τους κατοικία με στόχο να εξοικονομήσουν έσοδα για την συντήρηση και τη πληρωμή φόρων και δανείων που βαρύνουν  το ακίνητο.

    Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια οι αλλοδαποί ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών στη χώρα μας, στόχευσαν στην τουριστική εκμετάλλευση των ακινήτων που αγόρασαν μειώνοντας το κόστος ανά διανυκτέρευση.



    ΣΧΟΛΙΑ