• Real Estate

    Νέα ξενοδοχεία στον κινηματογράφο Ιντεάλ και τη γειτονιά της Σχολής Παρνασσού


    Τη συγκυρία της αναθέρμανσης της τουριστικής κίνησης στην Αθήνα, με 9,8 εκατ. αεροπορικές θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις να έχουν προγραμματιστεί ήδη μέσα στο 2022 , φαίνεται να εκμεταλλεύεται ο ΕΦΚΑ, που ξεκινά τη διαγωνιστική διαδικασία για δύο ακίνητά του στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας.

    Μέχρι το πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου θα τρέχει ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του ακινήτου 7 στρεμμάτων στη συμβολή της Πανεπιστημίου με τη Χαριλάου Τρικούπη, που, μεταξύ άλλων, στεγάζει τον κινηματογράφο Ιντεάλ. Οι επενδύσεις που κρίνει ο ΕΦΚΑ ότι πρέπει να γίνουν υπολογίζονται σε 15,2 εκατ. ευρώ, με σκοπό το κτίριο να λειτουργήσει ως, τουλάχιστον τετράστερο, ξενοδοχείο.

    Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί με την κατάθεση κλειστών προσφορών, με τον ΕΦΚΑ να στοχεύει στην ανάδειξη hotel operator, ο οποίος θα έχει εμπειρία στην διαχείριση τουλάχιστον τριών τετράστερων ξενοδοχείων, ένα εκ των οποίων υποχρεωτικά θα πρέπει να έχει δυναμικότητα άνω των 100 δωματίων, ενώ ως φορέας θα πρέπει να έχει ίδια κεφάλαια 30,4 εκατομμυρίων. Η σύμβαση έχει 35ετή διάρκεια με δικαίωμα παράτασης κατά δέκα χρόνια, με το μίσθωμα να φτάνει τα 60 χιλ. ευρώ το μήνα.

    Ακίνητο του Ερρίκου Σλήμαν σε σχέδια Τσίλλερ

    Το κτίριο βρίσκεται δίπλα στο Ρεξ και κοντά στο Τιτάνια και το παλιό ξενοδοχείο Ματζέστικ, έχει συνολική επιφανείας 7.115 τ.μ. και αποτελείται από ισόγειο, ημιόροφο και τέσσερις ορόφους. Στο επίπεδο του ισογείου συνολικής επιφάνειας 1.264,60 τ.μ. υπάρχουν καταστήματα (καφέ αναψυκτήριο, κατάστημα ξηρών καρπών, κατάστημα πώλησης – επισκευής ορολογιών, βιβλιοπωλείο, αρωματοπωλείο, κατάστημα ειδών δώρων και πώλησης μουσικών οργάνων) και ο κινηματογράφος Ιντεάλ, η χρήση του οποίου είναι διατηρητέα.

    Σημειωτέον ότι η σύμβαση με το σινεμά έχει παραταθεί έως το τέλος του 2022. Στον ημιώροφο 1.264 τ.μ. υπάρχουν επαγγελματικοί χώροι με πρόσοψη επί των οδών Πανεπιστημίου και Χαριλάου Τρικούπη, μέρος των οποίων είναι μισθωμένοι. Επίσης, στους ορόφους των 4.586 τ.μ. είναι διαμορφωμένα γραφεία με την κατάσταση τους να κρίνεται πολύ κακή, ενώ οι ανελκυστήρες δε λειτουργούν.

    Το κτίριο οικοδομήθηκε την δεκαετία του 1880 και ανήκει στο σύμπλεγμα των τεσσάρων κατοικιών που ανήγειρε ο Ερρίκος Σλήμαν στην Πανεπιστημίου. Πιθανολογείται ότι σχεδιάστηκε από τον Έρνστ Τσίλλερ. Στον αναγκαστικό πλειστηριασμό της Εθνικής Τράπεζας, το 1887, το κτήμα περιήλθε από τον οφειλέτη της τράπεζας Δ. Τοσίτσα στον Ερρίκο Σλήμαν. Μετά το θάνατο του τελευταίου και με απόφαση δικαστηρίου το 1892 το ακίνητο περιήλθε στην ιδιοκτησία της κόρης του Ερρίκου Σλήμαν και το 1939 μεταβιβάστηκε στο Ταμείο Συντάξεων Προσωπικού της Εθνικής Κτηματικής και της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Τουριστικό κατάλυμα στη Νυχτερινή Σχολή Παρνασσού στα Χαυτεία

    Το έτερο ακίνητο που φιλοδοξεί να μετατρέψει σε ξενοδοχείο ο ΕΦΚΑ βρίσκεται στην Ομόνοια. Συγκεκριμένα, στην οδό Κατακουζηνού, στο δρόμο όπου παλιότερα λειτουργούσε η Σχολή Παρνασσού, που εγκαινιάστηκε το 1872 από τα μέλη του φιλολογικού Συλλόγου και το 1930 απέκτησε το μέγαρο των οδών Θεμιστοκλέους και Κατακουζηνού, το οποίο αργότερα επιτάχθηκε από τους Γερμανούς.

    Σε αυτή την περίπτωση, το μίσθωμα είναι ετήσιο και φτάνει τα 10.000 ευρώ, ενώ το επενδυτικό πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 470 χιλ. ευρώ για τις εργασίες ανακαίνισης, που θα πρέπει να ολοκληρωθούν εντός διετίας. Και για αυτό το κτίριο ο διαγωνισμός θα τρέξει με την κατάθεση κλειστών προσφορών έως τις 5 Οκτωβρίου και η διάρκεια της σύμβασης είναι 30 έτη με παράταση για ακόμα 10.

    Πρόκειται για ακίνητο κατοικίας επί οικοπέδου εμβαδού 153 τ.μ, αποτελούμενο από υπόγειο 50 τετραγωνικών, ισόγειο 94 τ.μ. και πρώτο όροφο 102 τ.μ. Έχει κατασκευαστεί περί το 1890 και η πρόσβαση στους ορόφους είναι σήμερα αδύνατη λόγω ότι τα πατώματα έχουν καταρρεύσει, καθώς εν γένει το ακίνητο είναι σε πολύ κακή κατάσταση.

    Η όψη χαρακτηρίζεται από συμμετρία και καλές αναλογίες, ενώ τα επί μέρους μορφολογικά του στοιχεία, όπως η ρυθμική παράθεση των ανοιγμάτων με την επίστεψη, το γείσο είναι επίσης αξιόλογα, χαρακτηριστικά της νεοκλασικής αθηναϊκής αρχιτεκτονικής στο τέλος του 19ου αιώνα. Απέχει 300 μέτρα από την πλατεία Ομονοίας, 60 μέτρα από την Ακαδημίας και 140 μέτρα από την οδό Πανεπιστήμιου.

    Διαβάστε επίσης

    «Καπνός» τα ακίνητα της οικογένειας Μανιατοπούλου (που είχε και την Porsche)



    ΣΧΟΛΙΑ