• Real Estate

    Νέα σελίδα για το ακίνητο της Fokas στη Σταδίου και το ιστορικό «Απόλλων» στα Χαυτεία


    Στη διενέργεια πλειοδοτικού διαγωνισμού για την αξιοποίηση του εξαώροφου ακινήτου στην οδό Σταδίου 41 (πρώην Fokas) θα προχωρήσει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με στόχο τη δημιουργία νέου εμπορικού πολυκαταστήματος. Το κτίριο, εξαιρετικής αρχιτεκτονικής, βρίσκεται απέναντι από το Αρσάκειο Μέγαρο και την πλατεία Δικαιοσύνης.

    Πρόκειται για διατηρητέο κτίριο με στοά, εμπορικά καταστήματα στο ισόγειο και γραφεία στους ορόφους, ιδιοκτησίας του ΕΤΕΑΕΠ. Το κτίριο λειτούργησε μετά το 2000 ως πολυκατάστημα “Φωκάς” και η συνολική του επιφάνεια ανέρχεται σε 8.453 τ.μ. Η πρόσοψη του και το εσωτερικό του είναι επενδεδυμένα με λευκό μάρμαρο.

    Το κτίριο που στέγαζε τα πολυκαταστήματα Fokas στη Σταδίου

    Το συγκεκριμένο ακίνητο μπορεί να διατεθεί άμεσα προς εμπορική εκμετάλλευση ως ενιαίο πολυκατάστημα, ενώ το κόστος αναδιαρρύθμισης για τη δημιουργία γραφείων ή μεμονωμένων καταστημάτων ή ξενοδοχείου θα είναι ιδιαίτερα υψηλό.

    Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν τους φακέλους με τις προσφορές τους και στη συνέχεια θα επιλεγεί η πιο συμφέρουσα.

    Στόχος του υπουργείου είναι η αναβίωση της περιοχής των Χαυτείων και της Πλατείας Κοτζιά, που στο πρόσφατο παρελθόν ήταν πόλος έλξης για εμπορικές δραστηριότητες έξω από το παραδοσιακό εμπορικό κέντρο της πόλης.  

    Οι αρμόδιοι στο υπουργείο Εργασίας αποφάσισαν, μετά την αξιοποίηση κτιρίων για τη δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων, να προχωρήσουν στη σταδιακή υλοποίηση πλειοδοτικών διαγωνισμών για την δημιουργία καταστημάτων που θα αναβαθμίσουν του ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι η εξασφάλιση του μέγιστου δυνατού οικονομικού οφέλους για τα ταμεία, ενώ η χρήση των ακινήτων θα είναι απόλυτα εναρμονισμένη και συμβατή με τις προδιαγραφές της περιοχής.

    Στέγη Ελληνικής Επιχειρηματικότητας

    Στην τελευταία σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας αποφασίστηκε το τετραώροφο κτίριο στη συμβολή των οδών Σταδίου και Αιόλου να δοθεί στη Γενική Γραμματεία Εμπορείου για την δημιουργία της «Στέγης Ελληνικής Επιχειρηματικότητας».

    Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με τους αρμόδιους στο υπουργείο Ανάπτυξης, αποφασίστηκε η αναζήτηση κονδυλίου ύψους περίπου 11 εκατ. ευρώ, είτε μέσω αδιάθετων πόρων είτε μέσω κάποιου προγράμματος, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ανακατασκευή του κτιρίου και να εγκατασταθούν σε αυτό μικρομεσαίες και μικρές ελληνικές επιχειρήσεις.

    Εντός των επόμενων εβδομάδων θα ξεκινήσει η εκπόνηση των απαιτούμενων κατασκευαστικών μελετών για την αναδόμηση του κτιρίου, αλλά και αναλογιστικών μελετών για το ακριβές κόστος.

    Για την πρόθεση των δυο υπουργείων να αξιοποιηθεί το κτίριο, ιδιοκτησίας του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών, προς όφελος των επιχειρηματιών του κέντρου, έχει ενημερωθεί και ζητηθεί και η συμβολή του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών.

    Το διατηρητέο κτίριο κατασκευάστηκε πριν από το 1885 και πιθανότατα πρόκειται για έργο του αρχιτέκτονα Λύσανδρου Καυταντζόγλου.

    Πρόκειται για τετραώροφο κεραμοσκέπαστο κτίριο με δύο δίδυμες όψεις στις οδούς Σταδίου και Αιόλου και μια μικρότερη στη συμβολή των δύο δρόμων, η οποία στέφεται με αέτωμα. Οι όψεις διέπονται από μια αυστηρή συμμετρία και είναι διακοσμημένες με πολλά νεοκλασικά στοιχεία. Το κτίριο περιλαμβάνει υπόγειο, ισόγειο, ημιώροφο και τρεις ορόφους. Η συνολική του επιφάνεια ανέρχεται σε 3.470 τ.μ.

    Η αρχική χρήση ήταν το ιστορικό ξενοδοχείο «Απόλλων». Μετέπειτα στεγάσθηκαν γραφεία στους ορόφους και εμπορικά καταστήματα στο ισόγειο.

    Το ιστορικό ξενοδοχείο «Απόλλων» στα Χαυτεία

    Μετά τους σεισμούς του 1981, το κτίριο εγκαταλείφθηκε με αποτέλεσμα να υπάρχει ακόμη και κίνδυνος κατάρρευσης σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία της Αθήνας που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια με τη δημιουργία πεντάστερων ξενοδοχείων γύρω από την πλατεία Ομονοίας.

    Ευνοϊκότεροι όροι

    Άγονοι κρίθηκαν οι πλειοδοτικοί διαγωνισμοί για την μακροχρόνια εκμίσθωση του τετραώροφου κτιρίου στην οδό Ζαλοκώστα στον αριθμό 7-9, αλλά και για το πρώην ξενοδοχείο AMBASSADEUR στον οδό Σωκράτους 65-67. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί έντονο προβληματισμό στα μέλη της επιτροπής που επεξεργάζεται την αξιοποίηση της τεράστιας προίκας των ασφαλιστικών ταμείων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προδιαγραφές του υπουργείου Εργασίας κρίθηκαν ιδιαίτερα αυστηρές από τους πιθανούς επενδυτές με αποτέλεσμα να μην βρεθούν μισθωτές. Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να επαναπροκυρηχθεί νέος πλειοδοτικός διαγωνισμός με χαμηλότερες προδιαγραφές όπως η δημιουργία 4άστερου ξενοδοχείου κι όχι 5άστερου και η επιβολή χαμηλότερου μισθώματος για τους επενδυτές.

    Ακόμη θα γίνουν δεκτές ακόμη και προτάσεις για άλλη χρήση των ακινήτων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας, συγκεντρώνεται μεγάλη κινητικότητα γύρω από το επταώροφο κτίριο, ιδιοκτησίας του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) πρώην Ambassadeur για τη δημιουργία γραφείων.

    Κύκλοι του υπουργείου αποσαφηνίζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν θα γίνουν απευθείας αναθέσεις ακινήτων σε ενδιαφερόμενους με πολύ χαμηλά μισθώματα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Απόλλων: Το ραγισμένο ιστιοφόρο των Χαυτείων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποκλειστικό: Σε ποιον περνά το Esperia Palace

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Θ. Δούζης (Ergon House): Πώς ανοίξαμε στη Μητροπόλεως το πρώτο foodie hotel στον κόσμο



    ΣΧΟΛΙΑ