• Real Estate

    Νέα επένδυση της Prodea σε πράσινα γραφεία

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της PRODEA Investments κ. Αριστοτέλης Καρυτινός

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της PRODEA Investments, Αριστοτέλης Καρυτινός


    Στην αναβάθμιση του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος που έχει στο χαρτοφυλάκιό της προχωρά η Prodea, έχοντας ολοκληρώσει ήδη επενδύσεις 130 εκατ. ευρώ στον κλάδο των γραφείων, την προηγούμενη χρονιά.

    Σε αυτό το πλαίσιο έχει ξεκινήσει την πρώτη φάση της ανακαίνισης γραφειακού ακινήτου στην Καλλιθέα, το οποίο σήμερα παραμένει κενό. Πρόκειται για κτίριο επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου, που φιλοξενεί στο ισόγειο κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας.

    Στο κτίριο υλοποιείται επένδυση 3 εκατ. ευρώ, ενώ η ανακαίνισή του προχωρά για να ενσωματωθούν σε αυτό στοιχεία ενεργειακής αναβάθμισης, σε μια προσπάθεια μετατροπής του χαρτοφυλακίου της Prodea σε «πράσινο». Η συνολική επιφάνεια ανωδομής του κτιρίου με ισόγειο, ημιώροφο, πέντε ορόφους και δώμα, φτάνει τα 3.500 τ.μ., την ανακαίνισή του έχει αναλάβει γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο της Αθήνας, ενώ φέρεται να έχει βρεθεί ήδη ο μισθωτής που θα χρησιμοποιεί τους χώρους του.

    Αναβάθμιση του Ilida Business Center

    Εκτός αυτού, δρομολογείται η αναβάθμιση του Ilida Business Center, ανωδομής 11.750 τ.μ., στη Χειμάρρας, ακίνητο που αγόρασε από τη Lamda Development η εισηγμένη τον Μάιο του 2021, έναντι 40 εκατ. ευρώ. Το κτίριο είχε στεγάσει τον Ελεύθερο Τύπο και αρχικά ανήκε σε εταιρεία συμφερόντων του Θεόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου. Σκοπός είναι να πιστοποιηθεί κι αυτό ως πράσινο και τμήμα του να βγει στην αγορά προς μίσθωση.

    Επενδύσεις 600 εκατ.

    Τα πιο πρόσφατα στοιχεία (του εννεαμήνου 2022) δείχνουν πως τα γραφεία αποτελούν το 47% του χαρτοφυλακίου της εισηγμένης, από το οποίο αποκομίζει έσοδα από μισθώματα 71 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ αντιστοιχούν σε επιφάνεια 653.000 τετραγωνικών μέτρων. Έως το 2026 δρομολογούνται επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε περισσότερα από 417.000 τ.μ.,  62% είναι γραφεία. Στα τέλη του 2022 έκλεισε δύο συμφωνίες, μία εκ των οποίων την εξαγορά γραφείων του υπουργείου Τουρισμού στο Σύνταγμα, από το Ίδρυμα Ωνάση. Τα δύο ακίνητα συνολικής επιφάνειας 9.000 τ.μ. στη λεωφόρο Αμαλίας 12 – 14, απέναντι από το Ζάππειο, περιήλθαν στην κατοχή της ΑΕΕΑΠ έναντι 49 εκατ. ευρώ.

    Λίγες ημέρες αργότερα ανακοινώθηκε η αγορά γραφείων της Viva Wallet στο Μαρούσι, έναντι τιμήματος 31,5 εκατομμυρίων ευρώ, επένδυση που χρηματοδοτήθηκε από το πράσινο ομόλογο που εξέδωσε η Prodea το 2021. Πρόκειται για κτίριο συνολικής επιφάνειας 20.100 τ.μ., που αναπτύσσεται σε δύο ανεξάρτητες πτέρυγες γραφείων με βοηθητικούς και αιθριακούς χώρους, έκτασης 10.985 τ.μ. και υπόγειες θέσεις στάθμευσης επιφάνειας 9.115 τ.μ. και φέρει περιβαλλοντική πιστοποίηση BREEAM In-Use.

    H πιο πρόσφατη συμφωνία της Prodea με μισθωτή ήταν αυτή με την KPMG, η οποία μετακομίζει στο βιοκλιματικό κτίριο The Wave επί της λεωφόρου Συγγρού. Η εταιρεία επένδυσε περίπου 8 εκατ. ευρώ για την ανακατασκευή του ακινήτου επιφάνειας 5.500 τ.μ., ώστε αυτό να πιστοποιηθεί κατά LEED στη βαθμίδα Gold.



    ΣΧΟΛΙΑ