• Real Estate

    Μητροπολιτικό Πάρκο: Πώς η Lamda θα συναγωνιστεί το βρετανικό Στέμμα

    Οδυσσέας Αθανασίου, CEO Lamda Development

    Οδυσσέας Αθανασίου, CEO Lamda Development


    Με την υπογραφή του γνώριμου στην Ελλάδα αρχιτεκτονικού γραφείου, Sasaki, που συνέβαλε στο σχεδιασμό του Grand Resort Λαγονήσι, και του γραφείου Δοξιάδη, θα επιχειρήσει η Lamda Development να στήσει στο Ελληνικό το ανταγωνίσιμο του Hyde Park του Λονδίνου, μητροπολιτικό πάρκο 2.000 στρεμμάτων.

    Μόνο οι μελέτες για το πάρκο κόστισαν στην παραχωρησιούχο του Ελληνικού περί τα 7 εκατομμύρια ευρώ και σκοπός είναι αυτές να ολοκληρωθούν εντός του 2022, ώστε μεγάλο μέρος της έκτασης να παραδοθεί στο κοινό το 2025, παράλληλα ή και νωρίτερα από την ολοκλήρωση των έργων της πρώτης πενταετίας.

    Μεγάλο μέρος του πάρκου θα παραδοθεί στο κοινό το 2025
    Μεγάλο μέρος του πάρκου θα παραδοθεί στο κοινό το 2025

    Όπως είπε κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης του έργου, ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda, Οδυσσέας Αθανασίου, το πάρκο θα είναι όσο 14 φορές ο Εθνικός Κήπος και θα καλύπτει το 1/3 της συνολικής ανάπλασης. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πάρκο θα ξεκινά από τις παρυφές το Υμηττού και θα εκτείνεται ως τη θάλασσα, συνδέοντας τους γύρω δήμους και ενώνοντας τις νέες γειτονιές του Ελληνικού. Θα διαθέτει δίκτυο πεζοδρόμων 50 χιλιομέτρων και ποδηλατοδρόμων 30 χιλιομέτρων.

    Θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του για άρδευση και ηλεκτροδότηση, θα παρέχει λύσεις για την ασφάλεια και τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος, συστήματα φωτισμού που θα προσαρμόζουν την έντασή τους ανάλογα με την εποχή και την ώρα της ημέρας, συστήματα για τη διαρκή παρακολούθηση των περιβαλλοντικών συνθηκών και την εξοικονόμηση ενέργειας και νερού.

    Τοπόσημο για έναν αιώνα

    Αν σε αυτή την περιγραφή, προστεθεί ο ανοιχτός χώρος εκδηλώσεων χωρητικότητας 20.000 ατόμων, το αμφιθέατρο χωρητικότητας 2.000 ατόμων, η ανάπλαση της λίμνης Κανόε Καγιάκ 22.000 τ.μ. όπου θα δημιουργηθεί και παρατηρητήριο, οι υπαίθριες γκαλερί και οι αμπελώνες, οι ελαιώνες και οι αγροί σε μία έκταση μεγαλύτερη από το Πεδίο του Άρεως, τότε η αρχιτεκτονική του πάρκου θυμίζει το κατά 600 στρέμματα μικρότερο Hyde Park του Λονδίνου, που ανήκει στο Στέμμα.

    Το Μητροπολιτικό Πάρκο θα έχει έκταση 2 εκατ. τ.μ.
    Το Μητροπολιτικό Πάρκο θα έχει έκταση 2 εκατ. τ.μ.

    Όπως είπαν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης οι αρχιτέκτονες του γραφείου Sasaki, ο στόχος ήταν η δημιουργία μιας ταυτότητας για την Αθήνα που θα έχει απήχηση για 1.000 χρόνια. Οι αρχιτέκτονες τοπίου συνεργάστηκαν με ελληνικά φυτώρια για να διασφαλιστεί ότι το 1 εκατ. δέντρων που θα φυτευτούν είναι ωφέλιμα για το τοπικό οικοσύστημα. Θα πετύχει λειτουργικά ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα σε περίπου 35 χρόνια, καθώς τα φυτά θα απορροφήσουν ίση ποσότητα άνθρακα με αυτή που θα απελευθερωθεί κατά την κατασκευή του πάρκου.

    Εκτός από το master plan του Grand Resort στο Λαγονήσι, η ίδια ομάδα έχει υπογράψει εμβληματικά έργα σε όλο τον κόσμο, όπως η ανάπλαση του αεροδρομίου του Μινσκ στη Λευκορωσία, το 10 World Trade, επιχειρηματικό κέντρο 500 στρεμμάτων στη Βοστώνη, το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της Microsoft στο New England, την έδρα της Marriott στο Μέριλαντ, το Costa Smeralda Resort στη Σαρδηνία, τον περιβάλλοντα χώρο του Κέντρου Επισκεπτών του Καπιτωλίου των ΗΠΑ, το διεθνές οικονομικό κέντρο της Μόσχας, το campus της Lenovo στην Ουχάν της Κίνας, όπως και τον κύριο χώρος διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008 στο Πεκίνο.

    Διαβάστε επίσης:

    Η Lamda Development παρουσιάζει το The Ellinikon Park, το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο στην Ευρώπη



    ΣΧΟΛΙΑ