• Real Estate

    Μύκονος: Κλείνει το εστιατόριο Principote – Απορρίφθηκαν από το ΥΠΕΝ οι προσφυγές για τις αυθαίρετες κατασκευές στην Ψαρρού

    • NewsRoom
    Principote


    Μετά τον σάλο που προκλήθηκε για τα αυθαίρετα κτίσματα στην Μύκονο, ο Δήμος Μυκόνου προχωρά στη σφράγιση του εστιατορίου Principote, με ομόφωνη απόφαση της  Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε εκτάκτως σήμερα το μεσημέρι.

    Είχε προηγηθεί σχετική εντολή από το υπουργείο Περιβάλλοντος προς τον δήμο, να προχωρήσει εντός της ημέρας στην αναστολή της άδειας λειτουργίας.

    Αιτία, η οριστικοποίηση του πορίσματος/ έκθεσης αυτοψίας των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, με βάση την οποία καταγράφηκαν σχεδόν 40.000 τετραγωνικά μέτρα παράνομων κατασκευών. Το πόρισμα οριστικοποιήθηκε από το Κεντρικό Πολεοδομικό Συμβούλιο σχεδόν στο σύνολό του (εξαιρέθηκαν προς έλεγχο δύο «τακτοποιήσεις» αυθαιρέτων, οι οποίες είναι περιορισμένες).

    Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.) εξέτασε την Πέμπτη 4.5.2023 δύο ενδικοφανείς προσφυγές, που είχαν ασκηθεί κατά πρωτοκόλλου κατεδάφισης του προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του Υ.Π.ΕΝ. σχετικά με αυθαίρετες κατασκευές στην περιοχή «Ψαρρού» του Δήμου Μυκόνου και κατά Πορίσματος – Έκθεσης αυτοψίας Μικτού Κλιμακίου Ελέγχου σχετικά με αυθαίρετες κατασκευές στην περιοχή Πάνορμος της νήσου Μυκόνου.

    Οι αποφάσεις του ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α., οι οποίες αφορούν σε απόρριψη και μερική απόρριψη των ενδικοφανών προσφυγών, αντιστοίχως, γνωστοποιήθηκαν την Τρίτη 9.5.2023 στους προσφεύγοντες. Κατά το μέρος της απόρριψης αυτών οι αυθαίρετες κατασκευές είναι κατεδαφιστέες και εφαρμόζονται οι κυρώσεις των άρθρων 271 και 271Α του ν. 5037/2023, ήτοι η επιβολή προστίμων ανέγερσης και διατήρησης, ποινικές κυρώσεις και αναστολή των αδειών λειτουργίας.

    Όπως αναφέρει το YPEN, «με επιστολή του προς τον Δήμο Μυκόνου, την εισαγγελία, την περιφέρεια και την αποκεντρωμένη διοίκηση Νοτίου Αιγαίου, καθώς και τα Υπουργεία Εσωτερικών και Τουρισμού, το Υ.Π.ΕΝ. κοινοποιεί τις απορριπτικές αποφάσεις και ζητά την άμεση κινητοποίησή τους κατά τη δέσμια αρμοδιότητα που έχουν για όλες τις νόμιμες ενέργειες, π.χ. αναστολή των αδειών λειτουργίας των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, κατεδάφιση παράνομων κατασκευών κ.ο.κ».

    Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως,  η πλευρά της επιχείρησης πρόκειται να στραφεί κατά της απόφασης του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων, επιδιώκοντας το πάγωμα της διαδικασίας. Όπως αναφέρει η επιχείρηση, με την απόφαση για το κλείσιμο του εστιατορίου κινδυνεύουν με απώλεια εργασίας 700 άνθρωποι.

    Αν η πλευρά της επιχείρησης ασκήσει προσφυγή και το δικαστήριο εκδώσει προσωρινή διαταγή, τότε η απόφαση αυτή θα συμπαρασύρει και την ανάκληση της άδειας λειτουργίας, καθώς αυτή θα βασίζεται στην οριστικοποίηση του πορίσματος του Μικτού Κλιμακίου από το ΚΕΣΥΠΟΘΑ.

    Διαβάστε επίσης:

    Μύκονος: Κατεπείγουσα παραγγελία της Εισαγγελέας Σύρου για γυναίκα αστυνομικό με αυθαίρετη βίλα – Έγγραφο-ντοκουμέντο

    Σκρέκας: Με το «Ανακυκλώνω-Αλλάζω θερμοσίφωνα», μειώνουμε το ενεργειακό κόστος των πολιτών



    ΣΧΟΛΙΑ