• Real Estate

    Μετ’ εμποδίων οι τουριστικές επενδύσεις της Prodea στις Κυκλάδες

    Άρης Καρυτινός, CEO της Prodea


    Φρένο στην επένδυση των Invel και Prodea στη Μήλο για την επέκταση του πεντάστερου White Coast, επιχειρούν να βάλουν οι δημοτικές αρχές.

    Προ ημερών, ο δήμος γνωμοδότησε αρνητικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σχετικά με την ανέγερση ξενοδοχειακού καταλύματος 5 αστέρων, 271 κλινών στον Μύτακα Μήλου σε γήπεδο έκτασης 29.421,73 από τη V Tourism. Η εταιρεία ελέγχει το White Coast κι εξαγοράστηκε στα τέλη του 2022 από την Prodea και τη βασική της μέτοχο, Invel συμφερόντων Χριστόφορου Παπαχριστοφόρου. Στην εταιρεία συμμετέχουν με 49% η Prodea και με 51% η Invel.

    Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου, το τελευταίο έχει αποφασίσει αναλυτικά σχετικά με το Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων (ΣΧΟΟΑΠ) της Μήλου, κατόπιν διαβούλευσης μεταξύ όλων των αρμόδιων φορέων του νησιού και κατοίκων. Επισημάνθηκε ότι το δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει να προφυλάξει, με την απόφασή του, το φυσικό περιβάλλον και τον χαρακτήρα του νησιού, «τα οποία θα κληροδοτηθούν στις επόμενες γενεές».

    Ο δήμαρχος, Εμμανουήλ Μικέλης πρότεινε στους δημοτικούς συμβούλους να εφαρμοστεί το ΣΧΟΟΑΠ, όπως έχει καταρτιστεί και ψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο και να γνωμοδοτήσουν ομόφωνα αρνητικά ως προς τη μελέτη, όπως κι έγινε, καθώς πρόκειται για μια πολύ μεγάλη τουριστική μονάδα για τη Μήλο και για την περιοχή Μύτακας, η οποία τελεί υπό προστασία ως καταφύγιο άγριας ζωής». Πρέπει, πάντως, να σημειωθεί πως η Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου είχε γνωμοδοτήσει θετικά επί της μελέτης για την επένδυση.

    Το ξενοδοχείο δυναμικότητας 30 δωματίων – καθένα από τα οποία διαθέτει ιδιωτική πισίνα – αγοράστηκε έναντι 14,85 εκατομμυρίων ευρώ. Σήμερα είναι το μοναδικό πεντάστερο της Μήλου και λειτουργεί υπό τη διαχείριση της Domes Resorts. Όταν ανακοινώθηκε η εξαγορά είχε γίνει γνωστό πως η V Tourism θα χρηματοδοτηθεί από τη Eurobank μέσω σύμβασης πίστωσης 10 εκατ. ευρώ, καταρχήν για την αγορά του ακινήτου και ακολούθως για την επέκταση του υφιστάμενου ξενοδοχειακού συγκροτήματος με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός πολυτελούς ξενοδοχείου με σουίτες συνολικής δυναμικότητας 130 κλινών. Σύμφωνα με το business plan των Prodea και Invel, στόχος είναι να υπογραφεί μια συμφωνία franchise με ένα κορυφαίο διεθνές εμπορικό σήμα και να αναπτυχθούν 100 επιπλέον σουίτες, ένα spa και ένα επώνυμο εστιατόριο. Η κατασκευή των επιπλέων κλινών θα γίνει σε διαφορετικές φάσεις και αναμένεται να διαρκέσει έως το 2025.

    Η επένδυση στο Porto Paros

    Την ίδια ώρα, η Prodea δρομολογεί την υλοποίηση επένδυσης τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων στην Πάρο, αφού έχει εξαγοράσει το τετράστερο Porto Paros. Τις φήμες για εμπλοκή στην εξαγορά του ξενοδοχείου επιβεβαιώνει στις οικονομικές καταστάσεις εξαμήνου η MHV, το κοινό επενδυτικό όχημα Prodea – Γιάννη Παπαλέκα, στο οποίο η ελληνική ΑΕΕΑΠ έχει πλέον συμμετοχή 80%.

    Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη πολυτελών θερέτρων, αυτό το ξενοδοχείο δεν χρησιμοποιείται επί του παρόντος από τον όμιλο λόγω ορισμένων διαφορών με τους πρώην ιδιοκτήτες, για αυτό και στον ισολογισμό της εμφανίζεται το τίμημα ως προκαταβολή, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να μεταφερθούν οι νόμιμοι τίτλοι ιδιοκτησίας στην εταιρεία.

    Η ΑΕΕΑΠ με ενεργητικό μεγαλύτερο των 3 δισ. εισήλθε πιο δυναμικά στον τουρισμό μέσω της εξαγοράς του πλειοψηφικού πακέτου της εδρεύουσας στην Κύπρο MHV από το Γιάννη Παπαλέκα. Πλέον η Prodea κατέχει το 80% της εταιρείας, deal για το οποίο επένδυσε 250 εκατ. ευρώ, και στοχεύει στην απόκτηση και ανάπτυξη θερέτρων σε Ελλάδα και Ιταλία.



    ΣΧΟΛΙΑ