Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Το νέο επενδυτικό της πρόγραμμα προϋπολογισμού 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ έχει βάλει στις ράγες η Dimand, με ορίζοντα ολοκλήρωσης των νέων έργων το 2029.

Όπως είπε χθες ο Δημήτρης Ανδριόπουλος στη γενική συνέλευση των μετόχων, τα έργα που τρέχει το 2026 είναι εντός προγραμματισμού. Συγκεκριμένα, στις 17 Ιουλίου – ημερομηνία–ορόσημο για την ολοκλήρωση των παραδοτέων του Ταμείου Ανάκαμψης – ολοκληρώνονται και δίνονται προς χρήση τα τρία από τα τέσσερα κτίρια του Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά, με το τελευταίο να παραδίνεται στο τέλος του χρόνου. Πρόκειται για «ένα από τα μεγαλύτερα και το πρώτο πράσινο δημόσιο κτίριο στην Ελλάδα, θα αλλάζει την κουλτούρα του δημοσίου υπαλλήλου στη χώρα, μιας και οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν σε περιβάλλον εφάμιλλο, αν όχι καλύτερο του ιδιωτικού τομέα», είπε ο επικεφαλής της Dimand. Το κτίριο θα φιλοξενεί το Πρωτοδικείο, το Εφετείο, το Διοικητικό Πρωτοδικείο, το Διοικητικό Εφετείο, την Εισαγγελία Πρωτοδικών, την Εισαγγελία Εφετών και το Ειρηνοδικείο και θα δύναται να φιλοξενήσει έως 1.200 λειτουργούς.

1

Στα τέλη του χρόνου ολοκληρώνεται κατά 95% το κτίριο γραφείων επιφάνειας 12.600 τ.μ. επί Κοραή και Σταδίου, στην ιστορική στοά του εμπορικού τριγώνου. Το κτίριο που φιλοξενούσε γραφεία της Εθνικής Ασφαλιστικής έχει πωληθεί στην Τράπεζα Πειραιώς για να στεγάσει εργαζόμενους της τράπεζας. Στο υπουργείο Πολιτισμού παραμένουν τα υπόγεια του κτιρίου, καθώς ήταν χώροι κράτησης και βασανιστηρίων της Κομαντατούρ.

Τον προσεχή Οκτώβριο θα ολοκληρωθεί το κτίριο του ΤΕΕ, η αξιοποίηση του οποίου γίνεται μέσω αντιπαροχής, μιας και το οικόπεδο είναι ιδιοκτησίας του Επιμελητηρίου. Το κτίριο που προορίζεται για να στεγάσει το ΤΕΕ θα καταλαμβάνει το 33% της συνολικής ανάπτυξης, ενώ το υπόλοιπο έχει εκμισθωθεί στο Ιατρικό Αθηνών. «Είναι κι ένα συμβολικό έργο για το ΤΕΕ, θα στεγάσει σε ένα ιδιαίτερο κτίριο τον κόσμο των μηχανικών της χώρας», είπε ο κ. Ανδριόπουλος, κάνοντας γνωστό ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με υποψήφιο αγοραστή για αυτό το τμήμα του ακινήτου που θα χρησιμοποιεί το Ιατρικό.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η ανέγερση των κτιρίων στο παλιό συγκρότημα της ζυθοποιίας Φιξ στη Θεσσαλονίκη. Πριν από τρεις εβδομάδες εκδόθηκε η οικοδομική άδεια και είναι σε εξέλιξη εκσκαφές και αντιστηρίξεις του έργου. Εν τω μεταξύ σε προετοιμασία βρίσκεται η εταιρεία για την ανάπλαση του Κτήματος Καμπά και της πρώην αμερικανικής βάσης στο Ηράκλειο, ακίνητα που αγόρασε από τον Ελλάκτωρα η Dimand και θα τα αναπτύξει με κόστος 850 εκατομμυρίων ευρώ, αμφότερα. Η διοίκηση βρίσκεται ενόψει εμπορικών συμφωνιών με χρήστες και για τα δύο έργα, αλλά και σε προχωρημένες συζητήσεις και με επενδυτές για το τελικό προϊόν.

Το μεγαλύτερο office park επιφάνειας 40.000 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας, στο παλιό εργοστάσιο της Softex, θα είναι έτοιμο προοδευτικά από το Σεπτέμβριο του 2027 έως το τέλος του 2028. Δεδομένου ότι στο ακίνητο θα εγκατασταθεί η Avis, η Dimand είναι σ συζητήσεις με δύο ακόμα μισθωτές και με έναν τελικό αγοραστή του συγκροτήματος.

Κι ενώ στις προβλέψεις της Dimand ήταν η πώληση του Πύργου του Πειραιά εντός του 2025, «από τα έσοδα των μισθώσεων εξυπηρετείται το δάνειο του παρέχοντας παράλληλα και ρευστότητα». Από τη στιγμή της πώλησης του 30% του πύργου στο Γιάννη Παπαλέκα, η Dimand βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την πώληση του υπολοίπου 70%, θεωρώντας ότι η συμφωνία θα κλείσει μέσα στο 2026.

«Μέχρι το τέλος της χρονιάς αυτά τα έργα θα συνεισφέρουν σε καλύτερα αποτελέσματα από το 2025, ενώ η συνολική ανωδομή τους φτάνει τα 250.000 τ.μ.», είπε ο κ. Ανδριόπουλος. Αναφερόμενος στη στρατηγική της εισηγμένης, είπε ότι η περιοχή στην οποία κινείται η μεικτή αξία των έργων που υλοποιεί είναι 1,5-2 δισ. για 10 έως 15 έργα. «Η δομή της εταιρείας, η ικανότητα των κατασκευαστών να παραδίδουν σύνθετα έργα μας έχει οδηγήσει σε αυτό το στόχο. Έχουμε αυτή τη στιγμή έξι ενεργά εργοτάξια και θα προσθέσουμε επιπλέον δύο. Η κατασκευαστική αγορά δεν μπορεί να υλοποιεί περισσότερα έργα».

Για την αντικατοπτρισμό της στρατηγικής στη μετοχή, ο ίδιος πρόσθεσε πως «αποφασίστηκε να μη δοθεί μέρισμα αλλά να ενισχυθεί η αξία των μετόχων μέσα από την αξία της μετοχής». Σύμφωνα με τον ίδιο, η τιμή της μετοχής είναι αυξημένη κατά 45% από πέρσι και κατά 12% από το τέλος του 2025 – πάντως, σίγουρα μειωμένη από την τιμή εισαγωγής –, αλλά «θα μας δοθεί η δυνατότητα να δούμε την τιμή της μετοχής εκεί που της αξίζει από το 2026 κι έπειτα».

Διαβάστε επίσης: 

«Καμπανάκι» από Εξάρχου (Aktor): Μία ανατροπή στην οικονομία μπορεί να μας οδηγήσει στο 2010 – Δύσκολος ο φετινός χειμώνας

Ιράν: Συνεχίζει τις απειλές για ολική καταστροφή και κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ – Τραυματίες από τις επιθέσεις στον κόλπο

Πόλεμος στην Ben & Jerry’s: Ο συνιδρυτής της εταιρείας κατηγορεί τον νέο ιδιοκτήτη ότι «φιμώνει» το brand λόγω Τραμπ