• Real Estate

    Lamda: Έσοδα 3,3 δισ. από το Ελληνικό στο τέλος του 2026

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο CEO της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου κατά τη διάρκεια του Investor Day

    Ο CEO της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου κατά τη διάρκεια του Investor Day του Ιουλίου


    Το ποσό των 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ θα έχει βάλει στα ταμεία της η Lamda Development στο τέλος της πρώτης φάσης ανάπλασης του Ελληνικού, δηλαδή μέχρι το 2026.

    Το ποσό αυτό θα προέλθει από τα έσοδα ύψους 2,3 δισ. που θα προκύψουν από τη διάθεση των κατοικιών, 800 εκατομμυρίων από τις κοινοπραξίες και την πώληση οικοπέδων και το ποσό των 300 εκατομμυρίων ευρώ από άλλα projects, όπως είναι το μίσθωμα του οικοπέδου στο οποίο θα αναπτύξει το καζίνο η κοινοπραξία της Hard Rock με τη ΓΕΚ Τέρνα. Ήδη μέχρι το τέλος του 2023 θα έχει εξασφαλίσει έσοδα 900 εκατομμυρίων, κυρίως χάρη στη διάθεση κατοικιών.

    Εξασφάλιση 1 δισ. επιπλέον ρευστότητας

    H Lamda Development θα έχει υπεραξίες από την αύξηση της τιμής πώλησης των κατοικιών στο Ελληνικό, με αποτέλεσμα να θέτει το στόχο αύξησης της καθαρής αξίας ενεργητικού από τα 1,2 δισ. στα 3 δισ. ευρώ το 2026.

    Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του Investor Day που διοργανώθηκε χθες, η διοίκηση της Lamda μοιράστηκε με τους επενδυτές ότι οι δυνατότητές της είναι περισσότερες, χάρη στις ανατιμήσεις των κατοικιών στην έκταση του πρώην αεροδρομίου. Η κάθε κατοικία θα πωλείται προς 1.000 ευρώ παραπάνω ανά τετραγωνικό μέτρο (με βάση τη μέση τιμή των 7.800 ευρώ/τ.μ.), πολιτική που θα αποφέρει επιπλέον ρευστότητα 1 δισεκατομμυρίου.

    Το 2026, η καθαρή αξία ενεργητικού (NAV) του Ελληνικού εκτιμάται ότι θα έχει διαμορφωθεί σε 1,8 δισεκατομμύρια και σε 1,4 δισ. αυτή των εμπορικών κέντρων του ομίλου (των υφισταμένων και των υπό ανάπτυξη στο παράκτιο μέτωπο). Ο Οδυσσέας Αθανασίου, τόνισε, δε ότι πρόκειται για μία συντηρητική εκτίμηση, χάρη στο επιχειρηματικό πλάνο που ακολουθεί η Lamda κυρίως όσον αφορά τις τιμές στις οποίες θα διατίθενται τα οικιστικά προϊόντα στο Ελληνικό.

    Το Investor Day σήμανε επίσης την πρώτη εμφάνιση του νέου Chief Strategy and Investment Officer της Lamda, Απόστολου Ζαφόλια, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα πρόσφατα.

    Ο κ. Αθανασίου τον σύστησε στους επενδυτές, επισημαίνοντας ότι προσεχώς ξεκινά η προώθηση του έργου και των πωλήσεων στους ξένους επενδυτές. Οι πωλήσεις θα ξεκινήσουν «επιθετικά» το 2024.

    «Υπάρχει ήδη ζήτηση από τους Έλληνες της διασποράς αλλά θα υπάρξει επιπλέον ζήτηση από όλα τα μέρη του πλανήτη», είπε ο CEO.

    Σε ό,τι αφορά επίσης τον δανεισμό του ομίλου, το 2027 θα έχει διαμορφωθεί σε 1,7 δισ. καθώς ο δανεισμός για την ανάπτυξη των δύο mall στο Ελληνικό εκτιμάται ότι θα φτάσει σε 600 εκατομμύρια.

    Μιλώντας για την κεφαλαιοποίηση ύψους 1,4 δισ. ευρώ του ομίλου, ο Οδυσσέας Αθανασίου μίλησε για «υποτίμηση της αξίας» της Lamda, καθώς δεν φαίνεται στα βιβλία (ούτε θα αποτιμηθεί έως το 2025) η πρόοδος των πωλήσεων, που ισούται με 1,2 δισ. ευρώ.

    Η διοίκηση της Lamda Development στο Investor Day της 6ης Ιουλίου
    Η διοίκηση της Lamda Development στο Investor Day της 6ης Ιουλίου

    Κέρδη 900 εκατομμυρίων από τις κατοικίες

    Αναφορικά με τις τιμές των οικιστικών αναπτύξεων του 2027 – 2037, οι τιμές σύμφωνα με το σημερινό σχέδιο της Lamda και πριν υιοθετηθεί η πολιτική ανατίμησης διαμορφώνονται σε 9.000 ευρώ/τ.μ. για τα διαμερίσματα του πύργου 50 μέτρων και σε 5.900 έως 7.200 ευρώ/τ.μ. για τις mainstream κατοικίες.

    Όπως είπε κατά την εισήγησή του, ο κ. Ζαφόλιας, έως τις 27 Ιουνίου η Lamda είχε εισπράξει 330 εκατομμύρια ευρώ από τις πωλήσεις κατοικιών.

    Το εκτιμώμενο μεικτό κέρδος από τις πωλήσεις κατοικιών φτάνει σε 900 εκατομμύρια έως την ολοκλήρωση του project (με το μεικτό περιθώριο κέρδους να φτάνει το 38%), 420 εκατ. εκ των οποίων αντιστοιχεί στα κέρδη από τα ήδη πωληθέντα προϊόντα σε riviera tower, cove residences και βίλες.

    Συνολικά, η ρευστότητα που θα αποκομίσει η Lamda μετά την ολοκλήρωση όλων των φάσεων της ανάπλασης του Ελληνικού θα αγγίξει, βάσει προβλέψεων, τα 1,7 δισεκατομμύρια. Αναφορικά με τα έργα στο παραλιακό μέτωπο, ο κ. Αθανασίου είπε ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν υπογραφεί όλα τα συμβόλαια με εργολάβους, εκτός αυτού για το Vouliagmenis Mall που θα υπογραφεί στις αρχές του 2024.

    «Όπου παράγεται αξία, υπάρχει και ρίσκο», είπε ο Οδυσσέας Αθανασίου μιλώντας για την αύξηση του κατασκευαστικού κόστους, το οποίο αντισταθμίζεται καθώς οι αυξήσεις μεταφέρονται στους αγοραστές, «ειδάλλως δε δύναται να ξεκινήσουν οι κατασκευές». Αναφερόμενος επίσης στην άνοδο των επιτοκίων, επανέλαβε ότι δε θα χρειαστούν επιπλέον εκταμιεύσεις το 2023 – 2024.

    Άντληση 150 εκατ. από την ΙΡΟ της Lamda Malls

    Η Lamda αναμένει επίσης την άντληση 150 εκατομμυρίων από την αρχική δημόσια προσφορά της Lamda Malls εντός του 2024. Τα υφιστάμενα εμπορικά κέντρα της εταιρείας αναμένεται να γράψουν EBITDA 92 εκατομμυρίων το 2026, ποσό που θα αυξηθεί σε 168 εκατομμύρια κατά την πρώτη χρονιά λειτουργίας και των δύο malls στο Ελληνικό.

    Διαβάστε επίσης

    Lamda: Δεύτερη περίοδος εκτοκισμού ομολογιακού – Στις 12 Ιουλίου η καταβολή

    Bloomberg: Το Ελληνικό θα μεταμορφώσει την Αθήνα

    Birkenstock: Η Louis Vuitton σκέφτεται να εισάγει τα δημοφιλή σανδάλια στο χρηματιστήριο με αποτίμηση 6 δισ. δολάρια



    ΣΧΟΛΙΑ