• Real Estate

    Κουτρουλιάς (Palmie Bistro): Στη δίνη των πλειστηριασμών οι επιχειρηματίες που έκαναν μόδα το clubbing

    Γιώργος, Αλεξία & Χρήστος Κουτρουλιάς


    Αντιμέτωπη με την περιπέτεια των πλειστηριασμών βρίσκεται η οικογένεια Κουτρολιά, που, μετρώντας σχεδόν 60 χρόνια στο χώρο της εστίασης, «χάνει» την τελευταία της επένδυση, τη μονάδα που παράγει τα γεύματα της αλυσίδας Palmie Bistro.

    Ο πλειστηριασμός της παραγωγικής μονάδας catering στον Αυλώνα έχει προγραμματιστεί για τις 28 Σεπτεμβρίου. Οφειλέτιδα είναι μία από τις εταιρείες συμφερόντων της οικογένειας Κουτρουλιά, η Palmie Catering, ενώ η επισπεύδουσα Cepal ζητά τίμημα τουλάχιστον 853 χιλιάδων ευρώ για το βιομηχανικό ακίνητο, που κατασχέθηκε για οφειλή 200 χιλ. ευρώ.

    Συγκεκριμένα, το οικόπεδο έχει έκταση 8 στρεμμάτων κι εντός του έχουν ανεγερθεί κτίρια 2.450 τετραγωνικών μέτρων. Σε αυτά περιλαμβάνεται ένα διώροφο κτίριο γραφείων, του οποίου η χρήση έχει αλλάξει σε κέντρο διανομής και μονάδα έτοιμου φαγητού και δύο ισόγεια κτίρια αποθήκευσης και διανομής, τα οποία επίσης λειτουργούν ως εργοστάσιο παραγωγής γευμάτων.

    Όλα τα κτίρια αποπερατώθηκαν από το 1997 έως το 2000 και ανακαινίστηκαν το 2005, είναι σε καλή κατάσταση συντήρησης και καλής ποιότητας κατασκευής. Σύμφωνα με τους εκτιμητές, ο περιβάλλων χώρος είναι διαμορφωμένος με περιτοίχιση, ασφαλτοστρώσεις, ράμπες, παρτέρια και δεντροφυτεύσεις

    Από τη γαλλική κουζίνα στο «πολυτελές» fast food

    Οι εξελίξεις αυτές σίγουρα δεν περνούσαν από το μυαλό του ιδρυτή της αλυσίδας, Γιώργο Κουτρουλιά, όταν έφτανε το 1962 στην Αθήνα για να αδράξει την ευκαιρία της άνθισης της εστίασης. Η πρώτη του επιχειρηματική προσπάθεια έγινε το 1966, ακολούθησαν οι 9 Μούσες, ένα από τα πρώτα club – εστιατόρια στην Αθήνα.

    Το 1979 κατάφερε να κερδίσει σε διαγωνισμό του ΕΟΤ τον χώρο του Ειρηνικού στην παραλία της Βούλας, όπου λειτούργησαν για 38 χρόνια επιχειρήσεις, όπως τα San Lorenzo, Prison, Bora – Bora, Mercedes, Empire, Must, Βαρελάδικο, Prime, Envy, Destijl, Bocca, Guzel, Room και Dekko, καταστήματα που έκαναν μόδα το… face control και το clubbing. Δημιουργήματά του ήταν το γαλλικό εστιατόριο Le Foyer, στο οποίο σύχναζαν ο Ζισκάρ ντ΄ Εστέν, ο Μποδοσάκης και ο Κάρολος Φιξ, που μετέπειτα μετατράπηκε στο ρωσικό εστιατόριο Balalaika, κατά τη συμβουλή του Ζάχου Χατζηφωτίου στον επιχειρηματία.

    Ύστερα ήρθαν τα Palmie Bistro με τη φιλοδοξία να εισάγουν την έννοια της προσιτής πολυτέλειας στη μαζική εστίαση. Η αρχή έγινε το 1996 με το πρώτο κατάστημα στην πλατεία Κάραβελ, το οποίο έγινε εστιατόριο θαλασσινών το 2016, αλλά έκλεισε. Ο στόχος για την αλυσίδα ήταν φιλόδοξος μέχρι να ξεσπάσει η δεκαετής κρίση: το 2009 διέθετε 20 εστιατόρια εκ των οποίων τα μισά λειτουργούσαν μέσω franchise. Στο τιμόνι είναι τα παιδιά του Γιώργου Κουτρουλιά, Αλεξία και Χρήστος.

    Ο Γιώργος Κουτρουλιάς έφτασε τα Palmie Bistro μέχρι το Ηράκλειο και τα Βαλκάνια. Με τζίρο 30 εκατομμυρίων και στόχο τα 100 καταστήματα, η αλυσίδα μπήκε στη Ρουμανία σε συνεργασία με τη franchisee των Αpplebee΄s στην Ελλάδα (που αποχώρησαν το 2011 από τη χώρα). Σήμερα η αλυσίδα αριθμεί 12 εστιατόρια, τα οποία, πάντως, δεν εντάσσονται στον ίδιο ΑΦΜ.

    Όσον για την οφειλέτιδα Palmie Gastronomy, την κεντρική παραγωγική μονάδα φαγητού με δυνατότητα παρασκευής 30.000 μερίδων ημερησίως, ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2007, με στόχο να καλύψει κάθε ανάγκη των μονάδων εστίασης, είτε πρόκειται για αλυσίδες εστιατορίων και ξενοδοχείων, είτε για επιχειρήσεις τροφοδοσίας. Το 2020, οπότε δημοσιεύτηκαν οι τελευταίες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, ο κύκλος εργασιών δεν ξεπερνούσε τα 430 χιλ. ευρώ – μειωμένος κατά 55% -, τα δάνεια ήταν διπλάσια (990 χιλ. ευρώ) και οι ζημιές έφτασαν τα 171 χιλ. ευρώ. Ήταν τότε που η διοίκηση θεωρούσε πως «με πολιτική αναζήτησης νέων αγορών, προϊόντων και βελτίωση των υπηρεσιών, θα ξεπεράσει αυτή τη δύσκολη περίοδο».



    ΣΧΟΛΙΑ