• Real Estate

    Ποια ακίνητα – «διαμάντια» άλλαξαν χέρια στους τελευταίους πλειστηριασμούς και ποια έμειναν στα… αζήτητα

    • NewsRoom
    Σταύρος Ψυχάρης και Φώτης Μπόμπολας, πρώην ιδιοκτήτης της Ίριδας

    Σταύρος Ψυχάρης και Φώτης Μπόμπολας, πρώην ιδιοκτήτης της Ίριδας


    H απόκτηση του ακινήτου της «Ίρις Εκτυπωτική» που άλλοτε άνηκε στους Φώτη Μπόμπολα και Σταύρο Ψυχάρη, από τον Θέμη Αλαφούζο της Καθημερινής, ήταν το πιο εντυπωσιακό στοιχείο των πλειστηριασμών αυτής της εβδομάδας.

    Μια σειρά από άλλα σημαντικά ακίνητα, όμως, δεν κατάφεραν να προσελκύσουν επενδυτές με αποτέλεσμα να μείνουν για ακόμη μια φορά στον πίνακα του e-auction ως ανολοκλήρωτοι πλειστηριασμοί.

    Στα ακίνητα που ξεχωρίζουν, αλλά που δεν κατάφεραν να βρουν αγοραστή ξεχωρίζει και το εμπορικό κέντρο στη Βούλα της ευρύτερης οικογένειας Κουτρουλιά, η οποία κάποτε μεσουρανούσε στην αθηναϊκή νύχτα με πολλά γνωστά νυχτερινά κέντρα της παραλιακής αλλά και με τα Palmie Bistro.

    Ξεχωρίζει επίσης ένα μεγάλο ακίνητο της εταιρείας ΕΛΦΙΚΟ καθώς και τα εκπαιδευτήρια Μπουγά στην Καλαμάτα που επίσης δεν υπήρξε πλειοδότης.

    Αναλυτικά τα «σφυριά» που ολοκληρώθηκαν και αυτά που για ακόμη μια φορά δεν καρποφόρησαν και τα ακίνητα έμειναν στα… αζήτητα, είναι:

    Το «διαμάντι» Μπόμπολα – Ψυχάρη

    Ο επιχειρηματίας Θέμης Αλαφούζος, ιδιοκτήτης της Καθημερινής, είναι ο πλειοδότης για το ακίνητο της άλλοτε μεγαλύτερης εκτυπωτικής επιχείρησης στην Ελλάδα, της «Ίρις Εκτυπωτική».

    Μια εταιρεία που πριν μερικά χρόνια έβγαζε 97 εφημερίδες και δεκάδες περιοδικά και βιβλία. Ιδιοκτήτες κάποτε ήταν οι Φώτης Μπόμπολας του «Πήγασου» και Σταύρος Ψυχάρης του ΔΟΛ.

    Το ακίνητο άλλαξε χέρια με 11,51 εκατ. ευρώ έπειτα από τρίωρη μάχη με την αρχική τιμή να είναι 8,4 εκατ. ευρώ.

    Πρόκειται για μεγάλο οικόπεδο 62 στρεμμάτων με συνολική δομημένη επιφάνεια του συγκροτήματος είναι περίπου 38.752 τ.μ., εκ των οποίων οι χώροι κύριας χρήσης καλύπτουν 25.127,36 τ.μ. και οι βοηθητικοί 13.625,46 τ.μ.

    Όπως όλα δείχνουν ο Αλαφούζος το απέκτησε για επενδυτικούς σκοπούς καθώς η περιοχή είναι βιομηχανική και το συγκεκριμένο ακίνητο μπορεί να αξιοποιηθεί για πολλούς σκοπούς.

    Το εμπορικό κέντρο του Κουτρουλιά

    Στις 15 Νοεμβρίου βγήκε σε πλειστηριασμό με επισπεύδουσα την doValue το εμπορικό κέντρο της οικογένειας Κουτρουλιά που συνεχίζει με την αλυσίδα εστιατορίων Palmie Bistro.

    Πρόκειται για ένα μεγάλο επαγγελματικό κτίριο στη Βάρκιζα, αποτελούμενο από 35 οριζόντιες ιδιοκτησίες, το οποίο λειτουργούσε σαν εμπορικό κέντρο.

    Είναι οικόπεδο που βρίσκεται στον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, στη θέση «Βάρκιζα» και επί της οδού Αφροδίτης αρ. 3.

    Το οικόπεδο έχει επιφάνεια 1.000,58 τ.μ.

    Εντός του παραπάνω περιγραφόμενου οικοπέδου έχει ανεγερθεί επαγγελματικό κτίριο το οποίο αποτελείται από τρία επίπεδα και περιλαμβάνει 33 καταστήματα, εκ των οποίων: τα 13 καταστήματα βρίσκονται στο υπόγειο, τα 14 στο ισόγειο και τα 6 στον α’ όροφο.

    Το συγκεκριμένο εμπορικό λειτούργησε για μια δεκαετία χωρίς επιτυχία και πλέον έχει κλείσει για αρκετά χρόνια.

    Το εμπορικό κέντρο στη Βάρκιζα που είχε και Palmie Bistro
    Το εμπορικό κέντρο στη Βάρκιζα που είχε και Palmie Bistro

    Όπως αναφέρεται στην έκθεση του εκτιμητή, το κτίριο βρίσκεται επί της οδού Αφροδίτης, στην οποία συναντώνται ως επί τω πλείστον κτίρια κατοικιών με ισόγεια καταστήματα στο ισόγειο, κυρίως σε αυτά που βρίσκονται κοντά στην παραλιακή λεωφόρο.

    Το ακίνητο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την παραλία και την οργανωμένη παραλία της Βάρκιζας, με τα όμορα του κτίρια να στεγάζουν καταστήματα στο ισόγειο και διαμερίσματα στους ορόφους.

    Βρίσκεται σε απόσταση 50μ. από την παραλιακή λεωφόρο, η οποία αποτελεί τοπική εμπορική αρτηρία της περιοχής με καταστήματα, χώρους εστίασης και υπηρεσίες.

    Είναι σε μέτρια κατάσταση συντήρησης, κυρίως λόγω της μη λειτουργίας του και πιθανόν για αρκετό χρονικό διάστημα, θεωρείται, δε, ότι και εσωτερικά είναι σε ανάλογη κατάσταση με τις εξωτερικές της όψεις.

    Η πρόσοψη του κτιρίου αποτελείται από γυάλινα πετάσματα και επένδυση μαρμάρου, ενώ στον τελευταίο όροφο υπάρχει γυάλινο αίθριο.

    Επίσης διακρίνονται κυλιόμενες σκάλες στο εσωτερικό του κτιρίου.

    Το ακίνητο βγήκε και πάλι στο σφυρί αντί 2,1 εκατ. ευρώ αλλά δεν υπήρξε πλειοδότης.

    Η οικογένεια Κουτρουλιά και ειδικά ο Γ. Κουτρουλιάς συνέδεσε το όνομά του με την αθηναϊκή ψυχαγωγία αλλά και την εστίαση. Ορισμένα από τα καλύτερα μαγαζιά της Αθήνας ήταν: Βαρελάδικο, Bora Bora, Tango, Galea, ENVY, Destijl, Prime, Bocca, Guzel, Room και Dekko η σπουδαία Mercedes, το San Lorenzo.

    Η οικογένεια άνοιξε επίσης τα Palmie Bistro με την αλυσίδα να έχει σήμερα 12 ενώ υπήρξαν πλειστηριασμοί για τις εγκαταστάσεις στον Αυλώνα, αλλά και για το πιο γνωστό κατάστημα στο Κεφαλάρι, το οποίο πουλήθηκε κοντά στα 3 εκατ. ευρώ.

    Αγροτικός Συνεταιρισμός Σκάλα Λακωνίας

    Αλλαξε χέρια μετά από πλειστηριασμό ένα σημαντικό ακίνητο ιδιοκτησίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας.

    Το ακίνητο πουλήθηκε έναντι 1.550.000 ευρώ όταν η αρχική τιμή ήταν 1.189.000 ευρώ ενώ επισπεύδουσα ήταν η υπό εκκαθάριση Αγροτική Τράπεζα.

    Πρόκειται για ένα αγροτεμάχιο επιφανείας 19.034,00 τ.μ., στο οποίο έχουν κατασκευαστεί κτίρια και εγκαταστάσεις συσκευασίας και τυποποίησης εσπεριδοειδών καθώς και χώροι ψυγείων.

    Οι κτιριακές υποδομές του συνεταιρισμού εντοπίζονται στο 38ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Σπάρτης-Μονεμβασιάς, σε κοντινή απόσταση από την πόλη της Σκάλας στην Λακωνία.

    Εκπαιδευτήρια Μπουγά

    Χωρίς πλειοδότη, για ακόμη μια φορά έγινε ο πλειστηριασμό για τα εκπαιδευτήρια Μπουγά στην Καλαμάτα.

    Η τιμή πρώτης προσφοράς ήταν 1.318.000 ευρώ με επισπεύδουσα την εταιρεία Poseidon Financial Investor με διαχειρίστρια την Cepal.

    Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση, η συνολική επιφάνεια των χώρων είναι 2.724, 80 τ.μ. και πρόκειται για ένα διώροφο σχολικό κτίριο.

    Το ακίνητο της ΕΛΦΙΚΟ

    Ένας ακόμη πλειστηριασμός που ματαιώθηκε ελλείψει πλειοδοτών αφορούσε στον βιομηχανικό – βιοτεχνικό χώρο της εταιρείας ΕΛΦΙΚΟ ΑΕΕ Βιομηχανία Υφασμάτων που βρίσκεται υπό εκκαθάριση.

    Το ακίνητο που βγήκε στο σφυρί αφορά στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Τανάγρα με τιμή εκκίνησης τα 2.390.000 ευρώ.

    Ο δεύτερος πλειστηριασμός για το ίδιο ακίνητο έχει προγραμματιστεί για τις 22 Νοεμβρίου, έχει επισπεύδουσα τη Eurobank και τιμή εκκίνησης τα 2.369.000 ευρώ.

    Το ακίνητο της ΕΛΦΙΚΟ
    Το ακίνητο της ΕΛΦΙΚΟ

    Ο πλειστηριασμός αφορά το εργοστάσιο επεξεργασίας υφασμάτων της εταιρείας στη θέση «Παληάμπελα», παρά το 62ο χλμ της Ε.Ο. Αθηνών- Λαμίας, επί της Δημοτικής Κοινότητας Σχηματαρίου του Δήμου Τανάγρας Βοιωτίας.

    Πρόκειται για ένα σύνολο 17 όμορων αγροτεμαχίων επί των οποίων είναι εγκατεστημένο ένα εργοστάσιο επεξεργασίας υφασμάτων (βαφείο – φινιριστήριο).

    Η συνολική επιφάνεια κάλυψης των κτιρίων είναι περίπου 9.578 τ.μ. και 2.830 τ.μ. είναι οι επιφάνειες των ορόφων. Περίπου 400 τ.μ. είναι οι χώροι γραφείων.

    Όπως αναφέρεται στην έκθεση εκτιμητή, η ποιότητα – συντήρηση των κτιρίων είναι μέτριου βαθμού. Το εργοστάσιο δεν λειτουργεί και διαθέτει έντονα στοιχεία εγκατάλειψης.

    Ο περιβάλλων χώρος εκτός της περιτοίχισης περιλαμβάνει χώρο με ικανό αριθμό θέσεων στάθμευσης οχημάτων, εντούτοις φέρει έντονα τα ίχνη εγκατάλειψης.

    Χαράλαμπος Μίχας – Βιομηχανία Κρεάτων

    Ενας ακόμη πλειστηριασμός και μάλιστα για ακίνητο που η τιμή πρώτης προσφοράς ήταν 7 εκατ. ευρώ δεν προσείλκυσε το ενδιαφέρον αγοραστών.

    Αφορούσε έκταση 25 στρεμμάτων προερχόμενη από τη συνένωση οχτώ όμορων αγροτεμαχίων, μαζί με τις εγκαταστάσεις βιομηχανικής επεξεργασίας-τυποποίησης και συντήρησης κρεάτων, που βρίσκονται στον Υψηλάντη Ν. Βοιωτίας, στη θέση «Κανάλι-Καναπίστα».

    Οι κτιριακές εγκαταστάσεις, πολλών χιλιάδων τ.μ., έχουν κατασκευαστεί με ειδικές προδιαγραφές καθότι είναι υγειονομικού ενδιαφέροντος με ψυκτικές μονάδες κ.λπ.

    Η εταιρεία από το 2017 έχει τεθεί σε λύση-εκκαθάριση που ακόμη συνεχίζεται.

    Νήματα Θεσσαλονίκης

    Και αυτός ο πλειστηριασμός ματαιώθηκε ελλείψει πλειοδοτών. Αφορούσε σε βιομηχανικό χώρο στο Κιλκίς της εταιρείας και με τιμή πρώτης προσφοράς 2.224.698,50 ευρώ.

    Πρόκειται για βιομηχανικό γήπεδο έκτασης βάσης τίτλου 40.018,50 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στη ΒΙ.ΠΕ. Σταυροχωρίου, του δήμου Κιλκίς.

    Η εταιρεία με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης την 1η Οκτωβρίου 2014 κηρύχθηκε σε κατάσταση πτώχευσης ενώ ορίστηκε ως ημέρα παύσης πληρωμών η 10.07.2014.

    Στη διακήρυξη τονίζεται ότι η περιοχή τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει έντονη επιχειρηματική κινητικότητα, παρά την πτώση της τελευταίας δεκαετίας λόγω της κρίσης.

    Χαρακτηριστικά, έχει παρατηρηθεί η ανέγερση νέων κτιριακών εγκαταστάσεων στην περιοχή, ενώ πρόσφατα ανενεργά ακίνητα άλλαξαν χέρια και ξεκίνησαν δραστηριότητα.

    ΗΛΗΛ Επενδυτική

    Ένα πραγματικό «φιλέτο», το ακίνητο της εταιρείας ΗΛΗΛ στην Κηφισιά, άλλαξε χέρια αντί 3.7000.001 ευρώ, μόλις 1 ευρώ περισσότερα από την τιμή πρώτης προσφοράς.

    Ο πλειστηριασμός στρέφεται σε βάρος της «Ηλήλ Επενδυτική-Εμπορική Μ.Α.Ε.», επισπεύδουσα είναι η Alpha Bank για είσπραξη απαίτησης 150.000 ευρώ «με ρητή επιφύλαξη παντός δικαιώματός της σε σχέση με το υπόλοιπο αυτής» και αφορά ενοποιημένες οριζόντιες ιδιοκτησίες επί ακινήτου στον οδό Γ. Κυριαζή, δηλαδή σε έναν από τους εμπορικότερους δρόμους της Κηφισιάς.

    Συγκεκριμένα πρόκειται για τις:

    1) υπό στοιχεία Υ-1 οριζόντιος διηρημένη ιδιοκτησία (υπόγειο κατάστημα), επιφάνειας 363,70 τ.μ.

    2) υπό στοιχεία Ι-1 είσοδος της Υ-1 οριζοντίου ιδιοκτησίας – υπογείου καταστήματος, επιφάνειας 32,95 τ.μ.

    3) υπό στοιχεία Ι-2) διακεκριμένη αυτοτελής ιδιοκτησία (κατάστημα) του ισογείου ορόφου, επιφάνειας 338,64 τ.μ., μιας πολυκατοικίας που βρίσκεται στην Κηφισιά Αττικής, στην θέση «Πλάτανος» και επί της οδού Γεωργίου Κυριαζή 36. όλες οι οριζόντιες έχουν εν τοις πράγμασι συνενωθεί σε λειτουργικά ενιαίο κατάστημα, με πρόσοψη (βιτρίνα) επί της οδού Κυριαζή.

    Επίσης, το κατάστημα διαθέτει πατάρι το οποίο επικοινωνεί με το κυρίως κατάστημα με εσωτερική κλίμακα και φαίνεται να έχει επιφάνεια 223,80 τ.μ. Έτσι, η ισοδύναμη συνολική επιφάνεια του ενιαίου καταστήματος υπολογίζεται σε 523,95 τ.μ.

    Στις παραπάνω ιδιοκτησίες (Υ-1, Ι-1 και Ι-2) ανήκει η αποκλειστική χρήση της προς την οδό Γεωργίου Κυριαζή πρασιάς μέχρι του πεζοδρομίου κατά πλάτος και καθ όλη την πρόσοψη αυτών, επιφανείας 56,30 τ.μ.

    Όπως τονίζεται στην έκθεση «από άποψη θέσεως το κατάστημα βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο του εμπορικού κέντρου της Κηφισιάς επί της οδού Κυριαζή. Μειονέκτημα της περιοχής αποτελεί η δυσκολία στη στάθμευση». Οι συγκεκριμένες ιδιοκτησίες αποκτήθηκαν από την εταιρεία το 2009 μέσω συμβολαίου αγοραπωλησίας.

    Όσον αφορά τις τιμές πρώτης προσφοράς, με βάση τη σχετική έκθεση εκτίμησης, έχουν οριστεί σε 600.000 ευρώ για την Υ-1 οριζόντια ιδιοκτησία (στάθμη υπογείου), σε 250.000 ευρώ για την Ι-1 οριζόντια ιδιοκτησία και σε 2,85 εκατ. ευρώ για την Ι-2 οριζόντια ιδιοκτησία (ισόγειο κατάστημα). Έτσι, η συνολική τιμή εκκίνησης διαμορφώθηκε σε 3,7 εκατ. ευρώ.

    Η «Ηλήλ Επενδυτική-Εμπορική Μ.Α.Ε.», με διακριτικό τίτλο «Ηλήλ Ακίνητα Α.Ε.» έχει συσταθεί τον Φεβρουάριο του 2008 και σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2022, εμφανίζει μηδενικό κύκλο εργασιών, «λοιπά συνήθη έσοδα» ύψους 2,1 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 230.785 ευρώ.

    Παράλληλα, καταγράφονται αξία ακινήτων 31 εκατ. ευρώ και σύνολο ενεργητικού ύψους 42,13 εκατ. ευρώ, αλλά και δανειακές υποχρεώσεις 44,48 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Άλλαξε χέρια το ακίνητο της «Ίριδας» των Μπόμπολα-Ψυχάρη – Θρίλερ με την τιμή του

    Πώς θα μπει στο Χρηματιστήριο η Orilina Properties – Στην «ουρά» μεγάλοι παίκτες και 9 family offices

    Trade Estate: Οι αλλαγές στα δικαιώματα ψήφου μετά την ΑΜΚ



    ΣΧΟΛΙΑ