Σε ενδεχόμενες “αντικυρώσεις” για μη επενδύσεις κινεζικών κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία, φίλα προσκείμενων στη ρωσική αγορά αντανακλώνται οι επιπτώσεις του “παγώματος” της Golden Visa στους Ρώσους.
“Μπορεί, οι Ρώσοι επενδυτές να έχουν αποκλειστεί από το πρόγραμμα Golden Visa, αλλά μη ξεχνάμε ότι η απάντηση των Ρώσων στις κυρώσεις, μπορεί να μην έρθει «ευθέως» από τους ίδιους αλλά από φιλικές προσκείμενες χώρες όπως η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας”, σχολιάζει στο mononews ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θέμης Μπάκας. Είναι γνωστό πως την πρωτοκαθεδρία στις αγορές ακινήτων για την εξασφάλιση χρυσής βίζας έχουν οι Κινέζοι επενδυτές (από τις 9.619 της οκταετίας οι 6.391 χορηγήθηκαν σε Κινέζους), καθώς έχουν ρίξει 1,8 δισεκατομμύρια από το 2014 μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.
Η αρχή έγινε από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν το υπουργείο Μετανάστευσης ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται μέχρι νεωτέρας η έκδοση και ανανέωση αδειών διαμονής επενδυτικού ενδιαφέροντος και σκοπού που βρίσκονται υπό εξέταση και προέρχονται από Ρώσους, ενώ ούτε οι αρμόδιες υπηρεσίες θα αποδέχονται νέα αιτήματα για χορήγηση golden visas. Παράλληλα, δε θα εξετάζονται αιτήσεις για άδειες διαμονής στελεχών επιχειρήσεων για πολίτες της Ρωσίας. Από την πλευρά τους, οι ηγέτες της Δύσης είχαν ήδη προαναγγείλει το “πάγωμα” του προγράμματος, που επιτρέπει στους Ρώσους “να γίνονται πολίτες των χωρών της Δύσης και να αποκτούν πρόσβαση στα χρηματοπιστωτικά συστήματα”.
Απτόητες οι τιμές παρά τον κίνδυνο απομάκρυνσης επενδύσεων
Το αποτύπωμα των Ρώσων επενδυτών στην εγχώρια κτηματαγορά περιορίζεται κυρίως σε ακίνητα υψηλών προδιαγραφών κυρίως στα νησιά παγκοσμίου φήμης, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Ρόδος και η Κέρκυρα, καθώς και στα νότια προάστια της Αττικής. Έντονο, επενδυτικό αποτύπωμα Ρώσων καταγράφεται κυρίως σε παραθεριστικές κατοικίες στη Χαλκιδική και στην Κρήτη. Πάντως, οι τιμές δεν αναμένεται να επηρεαστούν δραματικά, ενώ ήδη το παραλιακό μέτωπο έχει αναδειχθεί στην κορυφή των αυξήσεων στις τιμές ενοικίασης, αφού κατά περιπτώσεις, όπως στο Σούνιο, η άνοδος αγγίζει έως και το 20%, με βάση στοιχεία του δείκτη τιμών του Spitogatos για το 2021.
Μέχρι σήμερα οι Ρώσοι έχουν επενδύσει μέσω του προγράμματος της χρυσής βίζας σχεδόν 150 εκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό real estate, αφού έχουν χορηγηθεί 599 βίζες και 1.689 άδειες διαμονής συνολικά στους αγοραστές ακινήτων και σε μέλη των οικογενειών τους. Οι Ρώσοι έχουν «δείξει» έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον στον κλάδο της ακίνητης περιουσίας στην Κύπρο και τη Βρετανία. Συγκεκριμένα, στη Βρετανία, από το 2008 που ξεκίνησε το πρόγραμμα βίζας, έως και τα τέλη Μαρτίου του 2020, έχουν εκδοθεί 2.581 βίζες σε Ρώσους πολίτες, με ελάχιστο ποσό επένδυσης τα 2 εκατ. στερλίνες.
Λύνεται το χειρόφρενο του 2020
Το 2021 ο αριθμός των golden visas που εκδόθηκαν έσπασε το φράγμα των 1.000 αδειών, τις επενδύσεις να παραμένουν στο 1/3 σε σύγκριση με το 2019. Πέρσι οι χρυσές βίζες που δόθηκαν στους επενδυτές ακινήτων άγγιξαν τις 1.065, με την πλειοψηφία αυτών (948) να εκδίδονται μετά τις αρχές καλοκαιριού, από την 1η Ιουνίου κι έπειτα. Ο αριθμός αυτός δείχνει πως οι επενδύσεις σε ακίνητα μέσα από το πρόγραμμα έφτασαν πέρσι τουλάχιστον τα 266 εκατομμύρια, όταν το 2019 τα έσοδα είχαν φτάσει τα 885 εκατ. και το 2020 τουλάχιστον τα 234 εκατομμύρια. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Μετανάστευσης και Ασύλου δείχνουν ότι τον Ιανουάριο έπεσαν ακόμα 2,25 εκατομμύρια, με την έκδοση 9 αδειών.
Διαβάστε επίσης