• Real Estate

    Γιάννης Δεληκανάκης: Επενδύσεις 100 εκατ. ετησίως σε ακίνητα σχεδιάζει η Southrock


    Επενδύσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ το χρόνο σχεδιάζει για την ελληνική αγορά η Southrock, το fund που αποτελεί σύμπραξη του Γιάννη Δεληκανάκη, ιδρυτή της Bluehouse – από την οποία αποχώρησε στα τέλη του 2020 – και της Otto Group, γερμανικού ομίλου με έσοδα 14 δισ. ευρώ.

    Από τη σύσταση της κοινοπραξίας μέχρι σήμερα η Southrock Asset Management έχει επενδύσει 150 εκατ. ευρώ. Μεταξύ των κινήσεών της ήταν η απόκτηση δύο χαρτοφυλακίων REOs από τη Eurobank, μεταξύ των οποίων και το project Petra που αφορούσε σε 150 ακίνητα, ονομαστικής αξίας 40 εκατ. ευρώ, ενώ στοχεύει και στην απόκτηση χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων με εξασφαλίσεις σε ακίνητα, όπως το Project Istros της Τράπεζας Πειραιώς.

    Βασική στρατηγική του fund είναι η συμμετοχή στη διαδικασία εξυγίανσης εταιρειών, αναλαμβάνοντας παράλληλα τις κεφαλαιουχικές δαπάνες για την ανακαίνιση των ακινήτων. Ένα τέτοιο παράδειγμα ήταν η συμμετοχή στην αναδιάρθρωση των δανείων της Blue Collection, ξενοδοχειακής εταιρείας της οικογένειας Κολπονδίνου, που λειτουργεί τέσσερις μονάδες στη Ζάκυνθο, τα Tsilivi Beach Hotel, Boutique Hotel Palazetto και Altura Hotel. Στη συγκεκριμένη περίπτωση τα ξενοδοχεία παραμένουν στην ιδιοκτησία της οικογένειας.

    Στη Μύκονο το πρώτο ακίνητο προς εκμετάλλευση

    Πρόσφατα η Southrock πώλησε στην Trastor χώρους logistιcs επιφάνειας 17.708 τ.μ. στην περιοχή του Ασπροπύργου, μισθωμένους στην BMW Ελλάς και την BSH έναντι 12,9 εκατ. ευρώ, ενώ σε αυτή την κατεύθυνση – της πώλησης των περιουσιακών στοιχείων που περιέρχονται στην ιδιοκτησία της – κινείται η στρατηγική του fund. Στο fund ανήκουν επίσης γραφειακά ακίνητα επί της λεωφόρου Κηφισίας, όπως το τμήμα του Monumental Plaza και το κτίριο που στεγάζει την έδρα της Watt+Volt. Το πρώτο ακίνητο που σχεδιάζει να διακρατήσει για να εκμεταλλευτεί είναι 18 βίλες επιφάνειας 300 τ.μ. στη Μύκονο.

    Επόμενο μήνα είναι η αναζήτηση κεφαλαίων από τρίτους επενδυτές, όπως είναι τα συνταξιοδοτικά ταμεία, για να αποκτήσει δύναμη πυρός για επενδύσεις κι εκτός ελληνικών συνόρων, σε Πολωνία, Τσεχία και Ουγγαρία. Όπως επισημαίνει στο mononews, ο κ. Δεληκανάκης προτεραιότητα για την προσεχή τριετία έχει η ελληνική αγορά, καθώς αναμένεται να πέσουν στην αγορά assets που διακρατούν σήμερα άλλα μεγάλα funds.

    H γερμανική Otto Group είναι μία από τους μεγαλύτερους λιανεμπόρους ecommerce παγκοσμίως και δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 20 χώρες. Οι πιο αναγνωρίσιμες δραστηριότητές της στην Ελλάδα είναι μέσω του brand Bonprix και της πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου About you, ενώ γνωστή στην Ελλάδα είναι και η EOS που δραστηριοποιείται στην αγορά διαχείρισης οφειλών, με παρουσία σε 24 χώρες και ετήσια έσοδα 805 εκατ. ευρώ τη χρήση 2021/22.

    Όσον αφορά στον κ. Δεληκανάκη σύστησε το joint venture με την EOS το 2021, λίγους μήνες αφότου αποχώρησε από τη Bluehouse, την οποία ίδρυσε το 2004 διοικούσε μαζί με τον Χαράλαμπο Πανδή και τον Βίκτωρ Πιζάντε, με στόχο να πραγματοποιηθούν επενδύσεις σε Ελλάδα και νοτιοανατολική Ευρώπη. Το άνοιγμα του McArthurGlen στα Σπάτα ήταν αποτέλεσμα δικής του συνεργασίας με την αμερικανική McArthur, το οποίο βέβαια τώρα έχει πωληθεί στη Lamda Development έναντι 110 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος σταδιοδρόμησε στον κλάδο του real estate και δραστηριοποιήθηκε στην Αμερική, ενώ έχει υπάρξει και στέλεχος της Τεχνικής Ολυμπιακής.



    ΣΧΟΛΙΑ