• Real Estate

    Εκτός ΧΑΑ οι υποψήφιοι μικροί επενδυτές των ΑΕΕΑΠ

    ΧΑ


    Κενό στην αγορά των εισηγμένων ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) αφήνει η συγχώνευση της Grivalia με την Eurobank. Η οικονομική κρίση δεν έχει επιτρέψει να πραγματοποιηθούν αυξήσεις κεφαλαίου, ώστε οι εταιρείες του είδους αυτού να αποκτήσουν ικανή διασπορά στη μετοχή τους (free float) κάτι μάλιστα που είναι αναγκαίο βάσει του θεσμικού πλαισίου που τις διέπει. Ως αποτέλεσμα η δυνατότητα μικρών επενδυτών να επενδύσουν σε ΑΕΕΑΠ και να έχουν μια ικανοποιητική ετήσια απόδοση είναι πλέον εξαιρετικά περιορισμένη.

    Σύμφωνα με όσα είπε κατά την τελευταία γενική συνέλευση των μετόχων της Grivalia ο διευθύνων σύμβουλός της, Γιώργος Χρυσικός, η μέση ετήσια απόδοση της εταιρείας στους μετόχους της, 2014 – 2019, ήταν 24,5%.

    Η Πανγαία ΑΕΕΑΠ η οποία από άποψη χαρτοφυλακίου είναι η μεγαλύτερη του είδους στην Ελλάδα (1,640 δις. ευρώ στο τέλος του 2018, με την εκτίμηση να είναι ότι με την ολοκλήρωση του 2019 θα έχει φθάσει τα 2 δις. ευρώ) ακόμα και για την εισαγωγή της στο ΧΑΑ εξαγόρασε άλλη εισηγμένη ΑΕΕΑΠ (Mig Real Estate) με την οποία συγχωνεύτηκε.

    Σήμερα η διασπορά της Πανγαία είναι ελάχιστη (περί το 1%) και αυτό δεν θα αλλάξει πιθανότατα εντός του 2019. Το επόμενο δίμηνο αναμένεται να ολοκληρωθεί η εξαγορά των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας στην Πανγαία από την Invel και ακολουθεί προεκλογική περίοδος, συνήθως απαγορευτική για αυξήσεις κεφαλαίου, με αποτέλεσμα η εκτίμηση να είναι ότι η μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ θα επιχειρήσει αύξηση κεφαλαίου και απόκτηση ικανής διασποράς (25% είναι η προβλεπόμενη βάσει του θεσμικού πλαισίου) στις αρχές του 2020.

    Από άποψη μεγέθους χαρτοφυλακίου ακολουθεί η Trastor (165 εκατ. ευρώ συνολική αξία ακινήτων) η οποία έχει βασικούς μετόχους την αμερικάνικη επενδυτική εταιρεία WertRedμε 54,03% και την Τράπεζα Πειραιώς με 39,4%. Το free float δεν ξεπερνά γιαυτήν το 4,5% (περίπου 2.800 μικροί μέτοχοι).

    Στην Briq Properties ΑΕΕΑΠ με χαρτοφυλάκιο αξίας 40 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2018 η διασπορά είναι στο 15,74% καθώς ο Θοδωρής Φέσσας κατέχει το 53,84% της εταιρείας, η Ευτυχία Κουτσουρέλη 26,49% και θεσμικοί επενδυτές 4,93%.

    Περιορισμένη είναι η διασπορά και για την Intercontinental International ΑΕΕΑΠ στην οποία ο βασικός μέτοχος είναι η οικογένεια του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Μ. Xαλικιά μέσω της εταιρείας Ajolico Trading (ποσοστό 78,6%). Η αξία του χαρτοφυλακίου της είναι της τάξεως των 97 εκατ. ευρώ.

    Οι ΑΕΕΑΠ είναι εταιρείες που διαχειρίζονται επαγγελματικά ακίνητα μεγάλου μεγέθους, τα οποία δεν μπορεί να αποκτήσει το ευρύ κοινό, προσφέροντας ένα επιπλέον επίπεδο ασφαλείας και διαφάνειας σε όσους θέλουν να επενδύσουν στο real estate και να εξασφαλίζουν ένα ετήσιο εισόδημα. Το μέγεθος των ΑΕΕΑΠ είναι σημαντικός δείκτης. Όσες εταιρείες έχουν κάτω από 500 εκατ. κεφαλαιοποίηση είναι ανύπαρκτες σαν REITs σε διεθνές επίπεδο. Όπως επισημαίνεται το προφίλ των επενδυτών σε ΑΕΕΑΠ είναι διαφορετικό από όσους αγοράζουν ένα διαμέρισμα, καθώς οι ΑΕΕΑΠ επενδύουν κατά κύριο λόγο σε επαγγελματικά ακίνητα (κτίρια γραφείων, εμπορικά καταστήματα, αποθήκες και ξενοδοχεία). Πρόκειται για επενδυτές με μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια και με διαφορετικές απαιτήσεις.

    Ο θεσμός των ΑΕΕΑΠ έχει προσφέρει πολλά στην αγορά των ακινήτων εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Οι μετοχές των εισηγμένων όχι μόνο άντεξαν (και μοίρασαν και μερίσματα), αλλά και με τις επενδύσεις τους κράτησαν «ζωντανό» τον κλάδο των επαγγελματικών ακινήτων.

    Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος οι ΑΕΕΑΠ αποτελούν τους πλέον ενεργούς επενδυτές στην ελληνική αγορά επαγγελματικών ακινήτων, με τα υφιστάμενα χαρτοφυλάκιά τους να αντιπροσωπεύουν συνολική αξία περί τα 3 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβάνεται και η Grivalia).

    Το 2018 οι επενδύσεις σε επαγγελματικά ακίνητα ήταν συνολικά ύψους 486 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 235 από ΑΕΕΑΠ και 251 εκατ. από άλλους φορείς, κυρίως fund, ενώ το 2017 τα αντίστοιχα νούμερα ήταν 557 εκατ., 216 εκατ. και 340 εκατ. ευρώ.

    Μη εισηγμένες ΑΕΕΑΠ είναι η Μπλε Κέδρος με βασικό μέτοχο την οικογένεια Ευμορφίδη, η Orilina, η Noval Property του ομίλου της Βιοχάλκο, ενώ πρόσφατα τη σχετική άδεια έλαβε εταιρεία του ομίλου Φουρλής (Trade Estate). Καμία από αυτές δεν έχει ανακοινώσει επίσημα πότε θα ξεκινήσει τη διαδικασία εισαγωγής της στο ΧΑΑ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Intercontinental International: Επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό της με νέα αγορά ακινήτου στη Θεσσαλονίκη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στη Βουλή το νομοσχέδιο για αναπτυξιακή τράπεζα και απαλλαγή από ειδικό φόρο ακινήτων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Απόβαση Κινέζων επενδυτών σε ακίνητα της Αττικής-Ραγδαία αύξηση κατά 46% στις άδειες «χρυσής βίζας»



    ΣΧΟΛΙΑ