• Real Estate

    Δημήτρης Μουρκάκος: Παραδόθηκε το The First – Πως προχωρούν One South και Kiprou1Residence, ο αντίκτυπος του της ρωσικής εισβολής στο real esate

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    mourkakos day gorup

    Δημήτρης Μουρκάκος, Ιδρυτής και CEO της Day Group


    Δυναμικά συνεχίζει η Day Group του Δημήτρη Μουρκάκου με την ολοκλήρωση, υλοποίηση και εκκίνηση νέων πολυτελών οικιστικών project στα Νότια Προάστια και πιο συγκεκριμένα στη Βούλα και τη Γλυφάδα.

    Πρόκειται για τρία high end οικιστικά projects, τα οποία βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια υλοποίησης και σχεδιασμού με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024.

    Οι πωλήσεις κατοικιών, όπως αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Δημήτρης Μουρκάκος, προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς μαγνητίζοντας όχι μόνο Έλληνες αγοραστές, αλλά και ενδιαφερόμενους από το εξωτερικό.

    Συγκεκριμένα, όπως έχει ήδη γράψει το mononews.gr, για τα ακίνητα της εταιρείας, η οποία έχει εμπειρία τόσο στην ελληνική αγορά ακινήτων όσο και στη Ρουμανία, αυξημένο ενδιαφέρον δείχνουν αγοραστές από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ιταλία, τη Δανία και την Ολλανδία.

    Ωστόσο, σύμφωνα με το Δημήτρη Μουρκάκο η αυξανόμενη τιμή των κατασκευαστικών υλικών και πρώτων υλών που έχει προκύψει λόγω της πανδημικής και της ενεργειακής κρίσης καθώς και η περαιτέρω αύξηση των τιμών ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία θα έχει ως αποτέλεσμα τη μετακύλιση του κόστους στις τιμές πώλησης των τετραγωνικών μέτρων.

    Η παραπάνω εξέλιξη έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή στα χρονοδιαγράμματα των developers όσον αφορά την πώληση των κατοικιών, ενώ ακόμα και οι αγοραστές, ανεξάρτητα από το αν επηρεάζονται άμεσα από τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας αλλάζουν την τακτική τους.

    Παραδόθηκαν οι κατοικίες του The First

    Το πρώτο high end οικισιτκό project της Day Group είναι το The First στη Γλυφάδα και πρόκειται για μία ισόγεια μεζονέτα συνολικής έκτασης 800 τ.μ., η οποία αποτελείται από τρία επίπεδα, ενώ διαθέτει κήπο και πισίνα.

    Επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του mononews.gr που ανέφερε πως το εν λόγω project βρισκόταν πολύ κοντά στην ολοκλήρωση του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Day Group αναφέρει:

    «Το The First που κατασκευάστηκε στη Γλυφάδα ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο και στα μέσα του ίδιου μήνα παραδόθηκαν οι κατοικίες  στους ιδιοκτήτες. Πρόκειται για τέσσερεις ιδιοκτήτες με τους μισούς εξ αυτών να είναι Έλληνες, ενώ οι άλλοι δύο προέρχονται από τη Δανία και την Ολλανδία».

    Παραδόθηκαν οι κατοικίες του The First της Day Group

    One South: Τελειώνουν το καλοκαίρι τα υπόγεια- Το Νοέμβριο ξεκινά η κυρίως κατασκευή

    Το επόμενο υπό κατασκευή οικιστικό project είναι το One South που αναπτύσσεται αυτή την περίοδο από την Day Group στη Βούλα με το Δημήτρη Μουρκάκο να επισημαίνει:

    «Προς το παρόν έχουν ξεκινήσει οι θεμελιώσεις και προχωρούν οι εργασίες για την εγκατάσταση του συστήματος γεωθερμίας.

    Επίσης, προχωρούν οι εργασίες για το πρώτο μισό του δεύτερου υπογείου, οι οποίες και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί εντός Απριλίου, ενώ τότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες για το πρώτο υπόγειο. Αυτές εκτιμάται πως θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους και περί το Νοέμβριο εκτιμούμε πως θα ξεκινήσουν οι εργασίες για το κυρίως κτίσμα, οι οποίες και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί περί τα τέλη του 2023».

    Όσον αφορά τις μέχρι στιγμής πωλήσεις κατοικών και το ενδιαφέρον που έχει υπάρξει για το εν λόγω project ο Δημήτρης Μουρκάκος προσθέτει: «Μέχρι στιγμής έχουμε ήδη πουλήσει 7 κατοικίες σε αγοραστές από την Ελλάδα, τη Δανία, τις ΗΠΑ, την Ιταλία και τον Καναδά, ενώ κρατάμε για αργότερα τις καλύτερες κατοικίες. Προς το παρόν οι πωλήσεις κατοικιών του One South ανέρχονται στο 30% των συνολικών εκτιμώμενων εσόδων ».

    Το έργο αποτελείται από δύο υπόγεια, τέσσερεις ορόφους και δώμα δημιουργώντας ένα σύνολο 19 ανεξάρτητων κατοικιών ενός ή δύο επιπέδων 120 έως και 450 τ.μ σε τρία ανεξάρτητα κτίρια.

    Προχωρά η κατασκευή του One South από την Day Group

    Kiprou 1 Residence: Το καλοκαίρι ξεκινά το νέο project

    Το νέο project της Day Group είναι το Kiprou 1 Residence που θα αναπτυχθεί και αυτό στη Γλυφάδα. Πρόκειται για ένα κτίριο ωφέλιμης έκτασης 2.000 τ.μ που θα διαθέτει προς πώληση 13 διαμερίσματα, ενώ θα περιλαμβάνει και δύο υπόγεια.

    Το εν λόγω οικιστικό βρίσκεται ακόμα στο στάδιο του σχεδιασμού και των αδειοδοτήσεων, αλλά ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας είναι αισιόδοξος για την εκκίνηση της κατασκευής στις αρχές του φθινοπώρου του τρέχοντος έτους, καθώς δηλώνει:

    «Προς το παρόν το Kiprou 1 Residence βρίσκεται στο στάδιο των αδειοδοτήσεων, αλλά εκτιμούμε πως η οικοδομική άδεια θα έχει εκδοθεί προς το καλοκαίρι του 2022.

    Αυτό σημαίνει πως η κατασκευή του, πλην απροόπτου, θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους και εντός 24 μηνών το project θα έχει ολοκληρωθεί.

    Τη στιγμή που μιλάμε υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον εκ μέρους Ελλήνων αγοραστών, αλλά δεν είμαστε ακόμα στη φάση να προχωρήσουμε σε πωλήσεις και προσύμφωνα».

    Το νέο high end οικιστικό project της Day Group

    Πώς αλλάζει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το ελληνικό real estate

    Σχετικά με τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, ο Δημήτρης Μουρκάκος επισημαίνει πως δεν υπάρχουν άμεσες επιπτώσεις όσον αφορά τις συμφωνίες και τις εξαγορές κατοικιών της Day Group.

    Αυτό συμβαίνει, καθώς η βάση των αγοραστών προέρχεται από την Ελλάδα, τη Βόρεια Αμερική, καθώς και την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

    Ωστόσο, υπάρχουν έμμεσοι αντίκτυποι στο κατασκευαστικό γίγνεσθαι στο σύνολό του, τη δραστηριότητα των developers και το ελληνικό real estate, καθώς όπως δηλώνει ο Δ. Μουρκάκος:

    «Δεν προχωρούμε σε πωλήσεις κατοικιών τουλάχιστον για το επόμενο δίμηνο ή τρίμηνο, διότι ήδη η τιμή των κατασκευαστικών υλικών και των πρώτων υλών έχει αυξηθεί λόγω της ενεργειακής κρίσης.

    Εάν προσθέσουμε, στο παραπάνω και τον αντίκτυπο των κυρώσεων λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τότε είναι εμφανές ότι θα πρέπει να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη αύξηση στην τιμή των τετραγωνικών μέτρων. Εν ολίγοις, οι κατασκευαστές και οι developers μετακυλίουν τα αυξημένα κόστη στις τιμές πώλησης.

    Ενδεικτική  σχετικά με την κατακόρυφη αύξηση των τιμών των κατασκευαστικών υλικών είναι η άνοδος της τιμής του σκυροδέματος κατά 10%, ενώ όσον αφορά το σίδηρο έχει διακοπεί η παραγωγή του».

    Επιπλέον, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις κυρώσεις στη Ρωσία και το επερχόμενο κύμα ακρίβειας στην ενέργειας και την αύξηση του πληθωρισμού έχει συντελέσει σε μία αλλαγή της στάσης των αγοραστών ακινήτων.

    «Οι πελάτες μας σπεύδουν να “κλειδώσουν” τις τιμές των ακινήτων για να μην κληθούν να πληρώσουν τις αυξήσεις λόγω του κύματος ακρίβειας. Έτσι προχωρούν με ταχείς ρυθμούς τα προσύμφωνα για τα ακίνητά μας, αλλά και εμείς δίνουμε τη δέουσα προσοχή όσον αφορά τις ρήτρες, ενώ κρατάμε τα καλύτερα ακίνητα και δεν τα πουλάμε ακόμα», προσθέτει ο CEO της Day Group.

    Διαβάστε επίσης

    Δημήτρης Μουρκάκος (Day Group): Ολοκληρώνεται το The First, ξεκινά το One South – Νέο project στη Γλυφάδα

    Άγονος και με τη βούλα o διαγωνισμός για το κτίριο των δικαστηρίων Πειραιά που διεκδικούσε η Dimand – Τι θα γίνει με το έργο

    Μπουτάρης: Πράσινο φως από την οινοποιεία για το σχέδιο διάσωσης από τις Premia Properties και Sterner Stenhus



    ΣΧΟΛΙΑ