• Real Estate

    Dimand: Το χαρτοφυλάκιο μισού δισ. θέλγητρο για τα 25 εκατομμύρια των Μαριάννας Λάτση & George Elliott

    Δημήτρης Ανδριόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος και βασικός μέτοχος της Dimand - Μαριάννα Λάτση

    Δημήτρης Ανδριόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος και βασικός μέτοχος της Dimand – Μαριάννα Λάτση


    Ποσό περί των 25 εκατομμυρίων ευρώ θα επενδύσουν στη Dimand το fund του George Elliott, Orasis και το family office της Μαριάννας Λάτση, Latsco. Μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και ενώ η εταιρεία θα είναι πλέον εισηγμένη στο Χ.Α., Λάτση και Elliott θα έχουν στα χέρια τους συνολικά το 8,9% της Dimand.

    Δεδομένου ότι η Dimand σκοπεύει να αντλήσει περίπου 93 εκατ. καθαρά έσοδα, οι δύο cornerstone επενδυτές, Orasis και Latsco θα επενδύσουν 10 εκατ. και 25 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, δηλαδή το 1/4 της έκδοσης. Σε περίπτωση, μάλιστα, υπερκάλυψης της έκδοσης, η Latsco και η Orasis θα λάβουν 100% και 80%, αντίστοιχα, της αιτούμενης συμμετοχής τους.

    Για να γίνει αντιληπτό, με βάση το κύριο σενάριο, μετά την ΑΜΚ και τη συμμετοχή των cornerstone επενδυτών, η μετοχική σύνθεση της Dimand θα είναι η εξής: Ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, βασικός μέτοχος, θα κατέχει το 55,25% αντί 63,75% που έχει σήμερα, το family office της Μαριάννας Λάτση το 5,35%, το Orasis το 3,57%, το 1,74% στο προσωπικό της εταιρείας και το 24,34% θα έχει διατεθεί στο επενδυτικό κοινό.

    Οι μετοχές της Dimand θα διαπραγματεύονται στο ταμπλό από τις 6 Ιουλίου, σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου της εταιρείας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Στις λεπτομέρειες της εισαγωγής, κύριοι ανάδοχοι είναι η Alpha Bank και η Eurobank και μετά την αύξηση η Dimand θα διαθέτει 18,68 εκατ. κοινές μετοχές και 4.048.200 προνομιούχες μετοχές, οι οποίες τώρα είναι κυριότητας της HIG Capital. Επίσης, στο προσωπικό της εταιρείας θα διατεθεί ποσοστό περί του 4,97% των νέων μετοχών (1,74% του μετοχικού κεφαλαίου).

    Πού θα κατευθυνθούν τα κεφάλαια

    Από τα κεφάλαια που θα αντλήσει η Dimand, περίπου 51 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την αποπληρωμή του αλληλόχρεου δανείου με τη Eurobank, με 28 εκατομμύρια θα χρηματοδοτηθεί το τρέχον business plan και με 13,8 εκατ. ευρώ η απόκτηση νέων ακινήτων σε ορίζοντα δύο χρόνων.

    Ήδη η εταιρεία real estate διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο 15 υπό εξέλιξη επενδυτικών έργων, των οποίων η αξία θα φτάσει τα 497,6 εκατ. ευρώ όταν ολοκληρωθούν. Επίσης, σχεδιάζει 8 νέα έργα, από τα οποία βρίσκεται σε ισχύ συμβολαιογραφικό προσύμφωνο απόκτησης ακινήτου για τα πέντε.

    Αυτά περιλαμβάνουν σύμβαση μακροχρόνιας μίσθωσης ακινήτου στην Αθήνα, αγορά ακινήτου στο Μαρούσι, αγορά ακινήτου στη Φιλοθέη, την ανάπτυξη της Softex στον Ελαιώνα (επένδυση 160 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτούμενη κατά 70% από δανεισμό), την ανάπτυξη στο εργοστάσιο Φιξ της Θεσσαλονίκης και συμβολαιογραφικά προσύμφωνα για την αγορά ακινήτων στη Νέα Πέραμο Καβάλας, τη Νέα Πέραμο Αττικής και τη Δράμα.

    Νέες επενδύσεις 100 εκατ. & άνοιγμα στις ΑΠΕ

    Πρόκειται για υπό εξέταση επενδύσεις με συνολικό κόστος ανάπτυξης άνω των 100 εκατ. ευρώ, που αφορούν σε χρήσεις γραφείων, logistics ή μικτές, ενώ βρίσκονται κατά κύριο λόγο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη καθώς και σε δύο επαρχιακές πόλεις της βόρειας Ελλάδας.

    Αναλυτικότερα, εκτός από τις επενδύσεις που είναι ήδη γνωστές – όπως η ανάπλαση του Μινιόν και του Πύργου του Πειραιά –, στο πλάνο της Dimand ανήκει

    • έργο 5 σύγχρονων κατοικιών συνολικής επιφάνειας 809 τ.μ. στο Φανάρι Μυκόνου,
    • ανέγερση νέου ξενοδοχείου επιπλωμένων διαμερισμάτων συνολικού εμβαδού 6.180 τ.μ. στη διασταύρωση των οδών Παπαστράτου 21 και Βλαχάκου στον Πειραιά, που ολοκληρώνεται το 1ο τρίμηνο του 2024 και αποτελεί επένδυση 13,1 εκατ. ευρώ,
    • επταώροφο κτίριο γραφείων 11.725 τ.μ. στα Κάτω Πατήσια, για το οποίο βρίσκεται στο στάδιο επίτευξης συμφωνίας με υποψήφιους μισθωτές, επενδύοντας 17,6 εκατ.,

    ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις αναφορικά με την αγορά του υπολοίπου 50% του ακινήτου στο Φιξ Θεσσαλονίκης (όπου αναπτύσσει ήδη γραφεία), για την κατασκευή βιοκλιματικού συγκροτήματος μεικτών χρήσεων.

    Επιπλέον, η Dimand έχει αποφασίσει να επεκτείνει την δραστηριότητά της και στον τομέα των έργων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, με τη διοίκηση να σημειώνει πως «μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά στην κύρια δραστηριότητα της εταιρείας, υπό την έννοια ότι η παραγόμενη ενέργεια θα μπορεί μέσω απευθείας διμερών συμβάσεων να τροφοδοτεί τα αναπτυσσόμενα ακίνητα, βελτιώνοντας το ενεργειακό τους αποτύπωμα».

    Ήδη, από τον Ιούλιο του 2021 υπέγραψε σύμβαση μακροχρόνιας μίσθωσης με την Εθνική Τράπεζα για την μίσθωση ακινήτου 400 στρεμμάτων στα Γαλάτιστα Χαλκιδικής και έχει ξεκινήσει ενέργειες για την λήψη αδείας παραγωγής ενέργειας συνολικής ισχύος 36MW από φωτοβολταϊκά στοιχεία.

    Διαβάστε επίσης:

    «Κοσμοσυρροή» για τη βίλα Κοντομηνά στην Ύδρα – Στις 10 χτυπά το σφυρί

    Prodea: Γεγονός οι πρώτες εξαγορές στα οικιστικά



    ΣΧΟΛΙΑ