• Real Estate

    Brown: Μόνη στην κούρσα για το ξενοδοχείο Ματζέστικ της Ομόνοιας

    Leon Avigad, Ιδρυτής της Brown Hotels


    Προς τους Ισραηλινούς της Brown Hotels, που έχουν «καταλάβει» την Ομόνοια οδεύει το παλιό ξενοδοχείο Ματζέστικ επί της Πανεπιστημίου, το οποίο σχεδιάζεται να επανασχεδιαστεί ως τουλάχιστον τετράστερο, ανακτώντας την παλιά του αίγλη.

    Προ ημερών εγκρίθηκαν οι όροι οικονομοτεχνικής μελέτης για την αξιοποίηση του ακινήτου, το οποίο δεσπόζει με σκαλωσιές στη συμβολή της Πανεπιστημίου με τη Σανταρόζα, εδώ και περίπου 25 χρόνια. Το ακίνητο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο και έργο τέχνης και έχει περιέλθει στα χέρια του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ως κληροδότημα του Αντωνίου Παπαδάκη, ευεργέτη του Πανεπιστημίου. Πριν από την έγκριση της μελέτης, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου είχε εξετάσει τις δύο προτάσεις αξιοποίησης του παλιού ξενοδοχείου, απέναντι από το θέατρο Ρεξ και το ξενοδοχείο Τιτάνια, κάνοντας δεκτή την πρόταση της Brown και απορρίπτοντας αυτή της Athenaum Iridanos, η οποία διαχειρίζεται το ομώνυμο πεντάστερο επί της Πειραιώς. Οι δύο εταιρείες υπέβαλαν τις προτάσεις τους στην πρώτη φάση του διαγωνισμού αξιοποίησης του ακινήτου.

    Το νέο asset θα πάρει τη θέση του Ματζέστικ, που εκτιμάται ότι χτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1920 και διέθετε περί τα 80 δωμάτια. Σήμερα το ακίνητο περιλαμβάνει υπόγειο, ισόγειο, ημιόροφο, πρώτο, δεύτερο και τρίτο όροφο και δώμα-στέγες, συνολικής επιφάνειας περίπου 3.574 τετραγωνικών μέτρων.

    Το Ματζέστικ εκτιμάται ότι χτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1920
    Το Ματζέστικ εκτιμάται ότι χτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1920

    Όπως αναφέρει το ΕΚΠΑ, η θέση του ακινήτου είναι αρκετά προνομιακή καθώς είναι στο ιστορικό τρίγωνο της Αθήνας, με έντονο τουριστικό και εμπορικό ενδιαφέρον και με πολύ εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στα μέσα μεταφοράς. Επίσης, το οικόπεδο είναι αρκετά μεγάλο, σε σχέση με τα διαθέσιμα οικόπεδα της περιοχής, με καλό σχήμα, με δύο προσόψεις εκ των οποίων η μεγαλύτερη είναι επί της εμπορικής και πολυσύχναστης Πανεπιστημίου. Πάντως, το ακίνητο εμφανίζει μεγάλες πολύ φθορές και ζημίες και για αυτό και έχει υψηλό κόστος ανακατασκευής.

    Σύμφωνα με τη μελέτη, η κύρια χρήση θα είναι μικτή και συγκεκριμένα θα μετατραπεί σε ξενοδοχειακή επιχείρηση στους ορόφους και σε καταστήματα – γραφεία στον ημιώροφο, στο ισόγειο και στο υπόγειο. Το ξενοδοχείο θα είναι 4 ή 5 αστέρων και θα οικοδομηθεί με ελάχιστο προϋπολογισμό 6 εκατομμυρίων για την περίπτωση του τετράστερου και 7 εκατ. ευρώ για τη μετατροπή σε πεντάστερο. Θα εκμισθωθεί από το ΕΚΠΑ στον επενδυτή για 30 χρόνια με 10 χρόνια παράτασης έναντι τουλάχιστον 12.000 ευρώ ή 20.000 ευρώ – ανάλογα με το αν θα αξιοποιηθεί ως τετράστερο ή πεντάστερο -, με την ισχύ της σύμβασης να ξεκινά μετά την περίοδο ανακατασκευής και αποκατάστασης του ακινήτου.

    Το ακίνητο θα χρειαστεί τουλάχιστον τρία χρόνια εργασιών για την ανακαίνιση, λόγω της πολύ κακής κατάστασης του κτηρίου και των ειδικών χαρακτηριστικών του ως «έργο τέχνης» και «διατηρητέο». Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο επενδυτής θα καταβάλει το ελάχιστο δυνατό μηνιαίο μίσθωμα – περί των 5.000 ευρώ –, με το οποίο θα καλύπτονται οι πάγιες υποχρεώσεις του ΕΚΠΑ προς το δημόσιο, δηλαδή ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος εισοδήματος.

    Η πρόταση των Ισραηλινών

    Το σενάριο της Brown, που εγκρίθηκε από τη Σύγκλητο, δεν προβλέπει την προσθήκη επιπλέον ορόφων εντός ή εκτός του ακινήτου. Η πρόταση αναφέρεται σε μια μικτή χρήση του κτηρίου και συγκεκριμένα στη δημιουργία ενός ξενοδοχείου 47-55 δωματίων τεσσάρων αστέρων και δύο εμπορικών καταστημάτων, εστίασης και λιανικού εμπορίου, σε ισόγειο, ημιώροφο και υπόγειο. Η Brown προϋπολόγισε για το έργο το ποσό των 6 εκατομμυρίων, πλέον του ξενοδοχειακού εξοπλισμού, προτείνοντας μίσθωμα 8.000 ευρώ. Επίσης, προέβλεψε διάστημα 10 μηνών για την έκδοση αδείας, το οποίο, πάντως, το Πανεπιστήμιο έκρινε ότι «είναι πολύ σύντομο».

    Η πρόταση που «κόπηκε»

    Από την πλευρά της, οι ξενοδόχοι της Athenaum Iridanos πρότειναν την ανακατασκευή του κτιρίου με προσθήκη τριών ορόφων και δημιουργία ενός τετράστερου ξενοδοχείου 75 δωματίων, προσθήκη που θα γινόταν, όχι ως καθ’ ύψος επέκταση του κτιρίου, αλλά με την αξιοποίηση του μεγάλου ύψους των υπαρχόντων ορόφων που επιτρέπει την προσθήκη μεσοπατωμάτων. Ο προϋπολογισμός για αυτό το σχέδιο αντιστοιχούσε σε 9 εκατομμύρια (13 εκατ. με τον ξενοδοχειακό εξοπλισμό), ωστόσο το ΕΚΠΑ κατέληξε στο ότι η συγκεκριμένη πρόταση δεν είναι τεκμηριωμένη καθώς έχει πολλές και ουσιαστικές ελλείψεις.



    ΣΧΟΛΙΑ