• Real Estate

    Bloomberg: Οι τιμές των κατοικιών στην Αθήνα αυξάνονται ταχύτερα από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις

    • Bloomberg
    Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος του Κτηματομεσιτικού Συλλόγου Αθηνών-Αττικής (Πηγή: https://www.eea.gr)

    Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος του Κτηματομεσιτικού Συλλόγου Αθηνών-Αττικής (Πηγή: https://www.eea.gr)


    Η Αθήνα έχει γίνει μια από τις πιο “καυτές” αγορές της Ευρώπης όσον αφορά τις κατοικίες, με τις τιμές των διαμερισμάτων σε μια υποβαθμισμένη βιομηχανική περιοχή να ισοδυναμούν τώρα με τις πολυτελείς κατασκευές των πιο εύρωστων ευρωπαϊκών πόλεων.

    Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg, οι τιμές των κατοικιών στην ελληνική πρωτεύουσα αυξήθηκαν κατά 12,2% τον Οκτώβριο, σχεδόν τριπλάσιο ποσοστό από τη Στοκχόλμη.

    Το κόστος στέγασης αυξήθηκε περισσότερο από το  1/3 του διαθέσιμου εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών πέρσι, σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 20% σε όλη την ΕΕ.

    Πού οφείλεται η άνοδος των τιμών

    Η άνοδος οφείλεται εν μέρει στις επιπτώσεις της κρίσης χρέους της Ελλάδας οι οποίες επηρεάζουν την προσφορά, σημειώνει το Bloomberg.

    Εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια “παγιδεύονται” σε νομικές εμπλοκές, αραιώνοντας την διαθεσιμότητα την αγορά και εκτοξεύοντας τις τιμές στην Αθήνα πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη.

    Παρόλο που το τέλος της εποχής του φθηνού χρήματος έπληξε την αγοραστική δύναμη σε όλη την Ευρώπη, η έλλειψη στέγης κερδίζει έδαφος σε περισσότερες πόλεις.

    Το Λονδίνο, το Παρίσι και το Βερολίνο κατέγραψαν πτώση από έτος σε έτος στα τελευταία μηνιαία μεγέθη τους, ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος των αγορών που παρακολουθεί το Bloomberg City Tracker αυξάνεται, με το Μιλάνο, τη Μαδρίτη και τη Στοκχόλμη να σημειώνουν αυξήσεις άνω του 3%.

    Προκειμένου να καταγράψει τις τελευταίες τάσεις της αγοράς κατοικίας στις ευρωπαϊκές πόλεις, το Bloomberg συγκεντρώνει στοιχεία από μια σειρά παρόχων.

    Οι τιμές της Αθήνας προέρχονται από έναν δείκτη του Spitogatos, τον οποίο το Bloomberg χρησιμοποίησε για να υπολογίσει τις μηνιαίες ζητούμενες τιμές στις πέντε περιοχές της πόλης και στη συνέχεια υπολόγισε τον μέσο όρο αυτών, για να υπολογίσει τις τιμές σε όλη την πόλη.

    Πλήγμα από τα “κόκκινα δάνεια”

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, η δεκαετής κρίση χρέους της Ελλάδας άφησε τους δανειστές με 107 δισεκατομμύρια ευρώ επιβαρυμένο χρέος το 2016.

    Έκτοτε, οι τράπεζες έχουν πουλήσει επισφαλή δάνεια, όμως, πολλά από αυτά αφορούν ακίνητα τα οποία έχουν εμπλακεί σε μια χρονοβόρα προσπάθεια επίτευξης συμφωνιών πληρωμής με τους οφειλέτες και ενώ οι κατοικίες θα μπορούσαν τελικά να φτάσουν μέχρι τον πλειστηριασμό, οι διαπραγματεύσεις επηρεάζουν την προσφορά.

    «Δεν υπάρχουν ακίνητα στην αγορά», δήλωσε ο Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος του Κτηματομεσιτικού Συλλόγου Αθηνών-Αττικής, ο οποίος απέδωσε ακόμη την άνοδο των τιμών, στη ζήτηση που τροφοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Golden Visa.

    Αυξάνεται η ζήτηση

    Την ώρα που υπάρχει έλλειψη κατοικιών, η οικονομία ανακάμπτει και οι Έλληνες αποκτούν περισσότερη αγοραστική δύναμη, τονίζει το Bloomberg.

    Η Ελλάδα, προβλέπεται να αναπτυχθεί ταχύτερα από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση φέτος και το κατά κεφαλήν εισόδημα φαίνεται να επιστρέφει στα προ κρίσης επίπεδα του 2009 άνω των 21.000 ευρώ φέτος, σηματοδοτώντας μια ισχυρή ανάκαμψη από το χαμηλό των 16.200 ευρώ, όταν η χώρα απέφυγε την έξοδο από την ευρωζώνη.

    Πηγή: FB page (Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων – Technopolis City of Athens)

    Η δυναμική έχει μετατρέψει περιοχές όπως το Γκάζι – ένα “γερασμένο” βιομηχανικό σύμπλεγμα – σε μια περιζήτητη γειτονιά.

    Με περιορισμένο χώρο διαβίωσης, πρώην αποθήκες έχουν μετατραπεί σε σοφίτες γύρω από την Τεχνόπολη, ένα παλιό εργοστάσιο, το οποίο έχει μετατραπεί σε μουσείο και εκθεσιακό χώρο.

    Σε άλλα μέρη της Αθήνας, όπως το πολυτελές προάστιο της Γλυφάδας, συγκροτήματα εμφανίζονται για να προσελκύσουν πλούσιους επενδυτές από το εξωτερικό, ειδικά από την Κίνα.

    Κτιριακό συγκρότημα The Wave στη Γλυφάδα

    Επιτέλους…και το Ελληνικό

    Επιτέλους, υπογραμμίζει το δημοσίευμα, προχωρούν και οι εργασίες στο Ελληνικό.

    Η ανάπλαση ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ του παλιού αεροδρομίου της πόλης – το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο της Ελλάδας – θα περιλαμβάνει περίπου 10.000 πολυτελή παραθαλάσσια σπίτια και διαμερίσματα μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης το 2026.

    Ελληνικό

    Εντούτοις, το συγκρότημα αργεί και δεν είναι δυνατόν να μειώσει την τρέχουσα έλλειψη, με αποτέλεσμα να “καταπονούνται” οι καταναλωτές.

    Τέλος, το δημοσίευμα σημειώνει – επικαλούμενο την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα νωρίτερα αυτό το μήνα- ότι οι τιμές στην ελληνική αγορά κατοικιών αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται, παρά τις αβεβαιότητες στην εγχώρια και παγκόσμια οικονομία.

    Βραχυπρόθεσμα εκτιμάται ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον – κυρίως από το εξωτερικό – θα παραμείνει ισχυρό.

    Διαβάστε επίσης: 

    Ποια ακίνητα – «διαμάντια» άλλαξαν χέρια στους τελευταίους πλειστηριασμούς και ποια έμειναν στα… αζήτητα

    Πώς θα μπει στο Χρηματιστήριο η Orilina Properties – Στην «ουρά» μεγάλοι παίκτες και 9 family offices



    ΣΧΟΛΙΑ