• Real Estate

    Μπλε Κέδρος: Οι πλειστηριασμοί, το μέρισμα & οι παραθεριστικές κατοικίες

    Μιχάλης Ευμορφίδης, Πρόεδρος, Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ

    Μιχάλης Ευμορφίδης, Πρόεδρος, Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ


    Την επέκτασή της στις παραθεριστικές κατοικίες σχεδιάζει η Μπλε Κέδρος, αξιοποιώντας το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο του Αλέξανδρου Αντζουλάτου στο Ρίο, το οποίο εκποιήθηκε και κατέληξε στο χαρτοφυλάκιο της ΑΕΕΑΠ την προηγούμενη εβδομάδα.

    Η εισηγμένη «ρίχνει τα σχέδια» της ανάπτυξης στο ακίνητο, το οποίο θα μετατρέψει σε project μεικτής χρήσης, οικιστικό και ξενοδοχειακό. Το συγκρότημα είναι εγκαταλελειμμένο εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες, περιλαμβάνει 30 κτίρια και έχει επιφάνεια 5.800 τετραγωνικών σε οικόπεδο 20,7 στρεμμάτων. Βρίσκεται στα Αραχωβίτικα και έφτασε στα χέρια των αδελφών Ευμορφίδη μέσω της πλειοδοτικής διαδικασίας που είχε επισπεύδουσα τη Cepal.

    Μάλιστα, η Μπλε Κέδρος κέρδισε το τελευταίο μπιντάρισμα, δευτερόλεπτα πριν λήξει ο πλειστηριασμός, καταβάλλοντας το ποσό των 1,8 εκατομμυρίων έναντι 1,3 εκατ. ευρώ που ήταν η τιμή εκκίνησης για το τουριστικό ακίνητο. Ήδη στις επενδύσεις υπό υλοποίηση ανήκει η ανέγερση ξενοδοχείου 117 δωματίων, το οποίο απέκτησε μέσω πλειστηριασμού και στέγαζε σταθμό αυτοκινήτων, καθώς και μία τουριστική μονάδα στη Μονεμβασιά. Θα αποτελείται από 59 κατοικίες, συνολικά 10.000 τ.μ., κι ένα πεντάστερο ξενοδοχείο.

    Το ξενοδοχείο στο Ρίο ήταν το δεύτερο ακίνητο που απέκτησε η Μπλε Κέδρος μέσω πλειστηριασμού, αφού είχαν προηγηθεί οι εγκαταστάσεις της Θερμαντική Α.Ε., που έβγαε στο σφυρί επίσης η Cepal. Η ΑΕΕΑΠ πλειοδότησε με 2,6 εκατ. ευρώ – ποσό που ξεπέρασε κατά 1 εκατομμύριο την αρχική τιμή – για το οικόπεδο των 4,7 στρεμμάτων στη Μεταμόρφωση.

    Η τιμή αγοράς αντιστοιχεί σε λιγότερα από 400 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ σύμφωνα με την εταιρεία θα διατεθεί προς ενοικίαση σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο δευτερογενή τομέα και σε εταιρείες logistics. Σημειωτέον ότι οι σημερινοί μισθωτές είναι η Θερμαντική, η Mechanical Solutions και η Biofarm, εταιρεία διανομής βιολογικών προϊόντων.

    Ορόσημο για τις ξενοδοχειακές επενδύσεις της Μπλε Κέδρος είναι η απόφαση του ΣτΕ για το ακίνητο στο Κουκάκι, η οποία αναμένεται τον Οκτώβριο. Παράλληλα, ορόσημο ήταν η χθεσινή ημέρα για τη δεύτερη επένδυση της ΑΕΕΑΠ στην περιοχή του Μακρυγιάννη, καθώς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο συνεδρίασε για την έγκριση της αρχιτεκτονικής μελέτης. Στο ακίνητο που λειτουργούσε ως parking θα αναπτυχθεί ξενοδοχείο 117 δωματίων με την ονομασία Phi, που σχεδιάζει το γραφείο του Σπύρου Τσαγκαράτου, επένδυση στην οποία θα κατευθυνθούν 8 εκατομμύρια από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

    Σε περιπέτειες με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για το μέρισμα του 2021

    Η Μπλε Κέδρος φέρεται να έχει μπει σε περιπέτειες με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, εξ αφορμής της διανομής κερδών της προηγούμενης χρήσης, τα οποία δεν προβλέπεται να μετατρέπονται σε μέρισμα για τους νέους μετόχους, όσους δηλαδή προέκυψαν μετά την ΙΡΟ του Ιουνίου. Γεγονός είναι ότι η ΑΕΕΑΠ είχε κάνει γνωστό ήδη από την κατάθεση του Ενημερωτικού Δελτίου ότι οι νέοι μέτοχοι δε θα δικαιούνται μέρισμα από τα κέρδη χρήσης του 2021, ωστόσο η Επιτροπή έστειλε επιστολή στην εισηγμένη.

    Η τελευταία ενημέρωσε τους μετόχους πως τα θέματα προς ψήφιση πρέπει να εγκρίνονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, κάτι που οδήγησε στην ματαίωση της… εξ’ αναβολής γενικής συνέλευσης, διασαφηνίζοντας πάντως πως «η έγκριση αναμένεται εντός των ημερών» και ότι «υπάρχει στενή συνεργασία του διοικητικού συμβουλίου για την προσαρμογή της σχετικής εισήγησης».

    Θυμίζουμε ότι μέσω της αύξησης διατέθηκαν 7,2 εκατομμύρια μετοχές. Πριν από την έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διατέθηκαν 3,6 εκατ. μετοχές σε τρεις επιχειρηματίες, εκ των οποίων ο ένας εκ Γερμανίας. Πλέον, το ποσοστό των αδελφών Ευμορφίδη φτάνει σε περίπου 37,6% για τον καθένα και το free float ανήλθε στο 8,3%. Σε ό,τι αφορά τη διανομή των κερδών (ως ΑΕΕΑΠ υποχρεούται να διανέμει τουλάχιστον το 50%), οι βασικοί μέτοχοι έχουν δεσμευτεί ότι το ποσοστό θα φτάσει το 65% σε ορίζοντα πενταετίας.

    Αυτής της «δέσμευσης» ακολούθησε διευκρινιστική χρηματιστηριακή ανακοίνωση, η οποία ανέφερε ότι η δήλωση αυτή αποτυπώνει την πρόθεση των βασικών μετόχων, οι οποίοι μπορούν να αποφασίσουν για μεγαλύτερο μέρισμα και να το εισηγηθούν στη γενική συνέλευση. Σημειωτέον ότι τις δύο προηγούμενες χρήσεις, όταν η Μπλε Κέδρος δεν διαπραγματευόταν, το μέρισμα έφτασε τα 0,05 ευρώ ανά μετοχή το 2019 και τα 0,0375 ευρώ το 2020.

    Διαβάστε επίσης:

    Η Μπλε Κέδρος απέκτησε το Alexander Bay στο Ρίο αντί 1,8 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ