• Real Estate

  Με βραχυχρόνια μίσθωση 1 στις 5 διανυκτερεύσεις – Ερευνα για την Ελλάδα

  • NewsRoom

  Γιώργος Δουκίδης, Καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών


  Η ανθεκτικότητα, η προσαρμοστικότητα και ο θετικός αντίκτυπος των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε διάφορες δημογραφικές ομάδες και περιοχές, τις καθιστούν μια ανερχόμενη δύναμη στο πλαίσιο της οικονομίας διαμοιρασμού, σύμφωνα με έρευνα για την συνεισφορά τους στην ελληνική οικονομία.

  Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και παρουσιάστηκε από τον καθηγητή του ΟΠΑ, κ. Γιώργος Δουκίδης στο 24ο Συνέδριο Prodexpo το οποίο ξεκίνησε στις 25 και ολοκληρώνεται στις 26 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

  Όπως τόνισε ο κύριος Δουκίδης, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις αναδεικνύονται ως ιδιαίτερα σημαντικές στον τομέα του τουρισμού.

  Σύμφωνα με την έρευνα, οι μισθώσεις στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης αποτελούν το 21,5% των συνολικών διανυκτερεύσεων των επισκεπτών, στην Ελλάδα, με μεγάλη συνεισφορά και στο ΑΕΠ.

  Μάλιστα το 2022 συνεισέφερε σε ποσοστό 1,65% που αντιστοιχεί σε 3,44 δισ. ευρώ, υποστηρίζοντας 54.000 θέσεις εργασίας.

  Τα παραπάνω στοιχεία, δε, αποτελούν την άμεση επίδραση στην οικονομία, με την έμμεση επίδραση στο ΑΕΠ να κυμαίνεται μεταξύ 7,58 – 8,12 δισ. ευρώ, δηλαδή περί 3,64 – 3,90% ΑΕΠ.

  Παράλληλα, παίζουν πλέον σημαντικό ρόλο στις τουριστικές υπηρεσίες σημειώνοντας το 2022 για οκτώ συνεχόμενους μήνες διανυκτερεύσεις (μηνιαία) άνω του 1 εκατομμυρίου.

  Ακόμα, μέσα από την έρευνα αναδεικνύεται ο “δημοκρατικός” κοινωνικός αντίκτυπος του μοντέλου οικονομίας διαμοιρασμού, που καθορίζει τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, καθώς σ’ αυτή συμμετέχουν κοινωνικά, οικονομικά και δημογραφικά ευαίσθητες ομάδες που στην πλειοψηφία τους είναι ιδιώτες και οι οποίοι αναζητούν πρόσθετη πηγή εισοδήματος.

  Σήμερα όπως αναδεικνύεται, οικοδεσπότες είναι άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που κατά κύριο λόγο κατοικούν σε ημιαστικές και περιαστικές περιοχές. Γι’ αυτούς γίνεται μια σημαντική πηγή συμπληρωματικού εισοδήματος.

  Αντίστοιχα, χρήστες των βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι άνθρωποι από ένα ευρύ εργασιακό και ηλικιακό φάσμα, αποτελώντας ολοένα και περισσότερο επιλογή και των Ελλήνων τουριστών.

  Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις παρουσιάζουν, επίσης, μεγάλη γεωγραφική διασπορά.

  Σύμφωνα με την έρευνα, στην Αττική βρίσκεται μόλις το 16 – 20% των διανυκτερεύσεων, πράγμα που υποδηλώνει την δημοτικότητα και την προσβασιμότητα του μοντέλου και στην επαρχία.

  Παράλληλα, έρχονται να εξυπηρετήσουν σε ένα ποσοστό τη ραγδαία αύξηση του τουρισμού στην Ελλάδα, η οποία ξεπερνά τα διαθέσιμα ξενοδοχειακά καταλύματα.

  Η έρευνα καταλήγει πως η ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι καθοριστικής σημασίας για τη διαμόρφωση του μέλλοντος του ελληνικού τουρισμού απαντώντας σε μία σειρά προκλήσεων, μεταξύ των οποίων η ανάγκη για μείωση του κόστους διακοπών αλλά κυρίως την ανάγκη και για συμπληρωματικό εισόδημα για τα ελληνικά νοικοκυριά.

  Συμπερασματικά, η έρευνα υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στην τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας και στην ευρύτερη οικονομία.

  Η ανθεκτικότητά τους, η προσαρμοστικότητά τους και ο θετικός αντίκτυπός τους σε διάφορες δημογραφικές ομάδες και περιοχές, τις καθιστούν μια ανερχόμενη δύναμη στο πλαίσιο της οικονομίας διαμοιρασμού.

  Η έρευνα “Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΩΝ ΜΙΣΘΩΣΕΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ (SHORT-TERM RENTALS – STRs) ΜΕΣΩ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ εκπονήθηκε από τον Καθηγητή του ΟΠΑ, κ. Γιώργο Δουκίδη και τον Δρ. Λευτέρη Κιοσέ σε συνεργασία με το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ (ELTRUN) του ΟΠΑ.

  Διαβάστε την έρευνα εδώ

  Διαβάστε επίσης: 

  Χατζηδάκης: Οι δύο επόμενες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία – Εύσημα ESM για Alpha – UniCredit

  Τσακλόγλου: Τέλος το πέναλτι 30% για 32.000 συνταξιούχους

  Νέο θρίλερ με την επιστρεπτέα προκαταβολή για σχεδόν 17.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες  ΣΧΟΛΙΑ