• Real Estate

    Αλλαγή του φορολογικού πλαισίου για τις ΑΕΕΑΠ για να προχωρήσουν αυξήσεις κεφαλαίου 620 εκατ. ευρώ

    Αδήλωτα τετραγωνικά: Ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν δεύτερη ευκαιρία

    Αδήλωτα τετραγωνικά: Ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν δεύτερη ευκαιρία


    Τρεις από τις Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ) μεταξύ των οποίων η μεγαλύτερη, η Prodea Investments ΑΕΕΑΠ, έχουν ανακοινώσει αυξήσεις κεφαλαίου οι οποίες συνολικά δύναται να φθάσουν τα 620 εκατ. ευρώ.

    Κρίσιμος παράγοντας για να προχωρήσουν, η αλλαγή του φορολογικού πλαισίου ή η επαναφορά του στο προηγούμενο καθεστώς, ώστε, όπως σημειώνουν στελέχη τους, να γίνουν και πάλι ανταγωνιστικές οι ελληνικές ΑΕΕΑΠ σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές.

    Αποτελεί γεγονός ότι ο κλάδος των ΑΕΕΑΠ συνέβαλε καθοριστικά στο να μην σιγήσει εντελώς η αγορά των επαγγελματικών ακινήτων τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, ενώ έχει μπροστά του σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης λειτουργώντας μάλιστα σε καθεστώς διαφάνειας, κάτι που δεν είναι δεδομένο για τις υπόλοιπες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο real estate.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αρμόδιοι περί της φορολογίας κυβερνητικοί παράγοντες έχουν ενημερωθεί επαρκώς για την ανάγκη επιστροφής των ΑΕΕΑΠ σε ένα ανταγωνιστικό με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου φορολογικό καθεστώς και έχουν ανταποκριθεί θετικά. Ωστόσο, μένει να φανεί πόσο άμεσα θα προβούν στην αναγκαία ρύθμιση.

    Η αλλαγή του φορολογικού πλαισίου που έκανε τους ξένους επενδυτές να το σκέφτονται διπλά πριν επενδύσουν στις ελληνικές ΑΕΕΑΠ σημειώθηκε με το ν. 4389/2016 (άρθρο 46 και 50) που προβλέπει ελάχιστο φόρο στο 0,75% από 0,1% σε ετήσια βάση του μέσου όρου των επενδύσεων των ΑΕΕΑΠ, πλέον των διαθεσίμων (αυτό είναι παγκόσμια πρωτοτυπία) καθώς και αύξηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ σε 0,5% (από 0,25%).

    Αύξηση κεφαλαίου με στόχο να μεγαλώσει η διασπορά των μετοχών (freefloat) από περίπου 1,85% σήμερα σε τουλάχιστον 20%-25% έχει αποφασίσει η Prodea Investments ΑΕΕΑΠ και η εκτίμηση είναι ότι το ύψος της αύξησης μπορεί να φθάσει το 0,5 δισ. ευρώ. Αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου έως του ποσού των 72,6 εκατ. ευρώ έχει ανακοινώσει η Trastor ΑΕΕΑΠ και αύξηση κεφαλαίου έως 50 εκατ. ευρώ έχει αποφασίσει η BriQ Properties ΑΕΕΑΠ.



    ΣΧΟΛΙΑ