• Real Estate

    Ακίνητα: Επενδύσεις 165 εκατ. σε γραφεία σε ένα τρίμηνο

    Άρης Καρυτινός (Prodea) – Τάσος Καζίνος (Trastor) – Ανδρέας Σιάμισιης (HelleniQ Energy) Τα πιο σημαντικά deals που καταγράφουν οι μεσίτες της Cushman & Wakefield Proprius είναι η αλλαγή ιδιοκτησίας στα τρία ακίνητα του Λουκά Έλληνα, που κατέληξαν σε Prodea, Trastor και HelleniQ Energy


    Κεφάλαια ύψους 165 εκατομμυρίων ευρώ έπεσαν στην αγορά γραφειακών χώρων κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2022, με τα ακίνητα υψηλής ποιότητας να προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.

    Παρόλο που η απορρόφηση των χώρων που κατασκευάστηκαν επιβραδύνθηκε σε σύγκριση με την υψηλή δραστηριότητα του πρώτου τριμήνου, φτάνοντας τα 20.000 τ.μ., ο κλάδος της συγκεκριμένης κτηματαγοράς έγραψε τον αριθμό ρεκόρ της απορρόφησης των προς ενοικίαση χώρων στα 55.000 τετραγωνικά μέτρα, καθόλη τη διάρκεια του εξαμήνου. Η πλειοψηφία των εκτάσεων κατέληξε σε μισθωτές από τον χρηματοοικονομικό τομέα, ενώ από γεωγραφική άποψη, το επιχειρηματικό κέντρο της Αθήνας ήταν η πιο ενεργή αγορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της Cushman & Wakefield Proprius, έπειτα από την επιβράδυνση που σημειώθηκε λόγω πανδημίας, η ζήτηση για ευέλικτους χώρους γραφείων έχει επανακάμψει με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος αυτών των ακινήτων να είναι πλήρως μισθωμένα.

    Η λεωφόρος Κηφισίας προσέλκυσε το μεγαλύτερο μέρος των συμφωνιών με επενδυτές που επικεντρώθηκαν σε εγνωσμένης αξίας περιουσιακά στοιχεία. Πάντως, οι συμφωνίες προστιθέμενης αξίας, οι οποίες κυριάρχησαν το 2021, μειώθηκαν στα μισά της φετινής χρονιάς, λόγω των αρνητικών επιπτώσεων των μακροοικονομικών και γεωπολιτικών συνθηκών που επηρέασαν τη διαθεσιμότητα, την αγορά οικοδομικών υλικών και το κόστος χρηματοδότησης.

    Παράδοση 370.000 τ.μ. γραφείων έως το 2025

    Το επενδυτικό πρόγραμμα των παικτών real estate προβλέπει την παράδοση 370.000 τ.μ. μέχρι το 2025, ωστόσο διαφαίνεται μία αλλαγή νοοτροπίας, που θέλει τη βιωσιμότητα και την ευελιξία να αποτελούν νέους μοχλούς ζήτησης. Το σημαντικότερο από τα έργα που ολοκληρώθηκαν κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου ήταν το νέο κτίριο γραφείων της Generali, έκτασης 8.000 τ.μ., το οποίο αναπτύχθηκε από την κοινοπραξία των Dimand, EBRD και Prodea.

    Μεταξύ των επενδύσεων που δρομολογούνται είναι το έργο 55 εκατ. ευρώ στη λεωφόρο Κηφισίας, όπου η Dimand που αναπτύσσει νέο κτίριο γραφείων το οποίο, μετά την κατασκευή θα διατεθεί στην PwC. Το κτίριο θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 1.000 έως 1.200 θέσεις εργασίας και θα διαθέτει υπόγειο χώρο στάθμευσης 250 θέσεων. Επιπλέον, θα ανεγερθεί και χώρος φιλοξενίας – Experience Center για πανεπιστήμια και ερευνητές.

    Έργα της Prodea, της μεγαλύτερης ΑΕΕΑΠ στη χώρα, είναι η ανάπτυξη γραφειακού συγκροτήματος στο ακίνητο των Μαρτύρων του Ιεχωβά στο Μαρούσι, το νέο κτίριο γραφείων της Kaizen Gaming στο Μαρούσι, που αναπτύσσει σε συνεργασία με τη Dimand και δύο ακίνητα γραφείων στη λεωφόρο Συγγρού, εκ των οποίων το ένα (στη συμβολή με τη Λαγουμιτζή) παραδίδεται άμεσα. Σε εξέλιξη είναι επίσης το πράσινο συγκρότημα γραφείων στη θέση του παλιού εργοστασίου της Kodak στο Μαρούσι, ένα ακίνητο που ανήκε στο χαρτοφυλάκιο της Ektasis και έχει καταλήξει στη Noval. Πρόσφατα η ΑΕΕΑΠ ανακοίνωσε τον αρχιτέκτονα του project, που δεν είναι άλλος από τη Foster & Partners.

    Τα πιο σημαντικά deals που καταγράφουν οι μεσίτες της Cushman & Wakefield Proprius είναι η αλλαγή ιδιοκτησία στα τρία ακίνητα του Λουκά Έλληνα, τη διαδικασία εκποίησης των οποίων έτρεξε η DoValue. Την κορδέλα έκοψε η Trastor, αγοράζοντας τα γραφεία που στεγάζουν Bayer και όμιλο Φουρλή στη συμβολή των οδών Σωρού και Αμαρουσίου-Χαλανδρίου, καταθέτοντας τίμημα 27 εκατομμυρίων. Ακολούθησε η Prodea, που αγόρασε τα γραφεία 5.700 τ.μ. της EY στη Χειμάρρας έναντι 34,1 εκατομμυρίων και τα ΕΛΠΕ (HelleniQ Energy), που είναι ιδιοκτήτες των γραφείων που στεγάζει την έδρα τους επίσης στη Χειμάρρας.

    Τα υψηλότερα ενοίκια

    Με βάση τα στοιχεία της μεσιτικής, τα ενοίκια των ποιοτικών ακίνητων παρέμειναν σταθερά στα επίπεδα των 25 ευρώ μηνιαία και κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου. Εκτός από το κέντρο της Αθήνας και τα βόρεια προάστια, πάντως, τα μισθώματα κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα γύρω από την Εθνική Οδό (16 ευρώ/τ.μ. το μήνα), στα νότια προάστια (22 ευρώ) και πέριξ του λιμένα Πειραιά (18 ευρώ). Σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις, το μέσο yield ανέρχεται σε 6,58%, με το χαμηλότερο να καταγράφεται στο κέντρο της πρωτεύουσας (5,8%).



    ΣΧΟΛΙΑ