• Real Estate

    Ακίνητα αξίας 800 εκατ. ευρώ «κοιτά» η Prodea Investments

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    χριστοφορος παπαχριστοφορου

    Ο πρόεδρός της Prodea Investments, Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου


    Την περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της ενόψει και της αύξησης κεφαλαίου που έχει αποφασίσει σχεδιάζει η Prodea Investments ΑΕΕΑΠ (πρώην Εθνική Πανγαία) εξετάζοντας ακίνητα συνολικής αξίας 800 εκατ. ευρώ, σε όλες τις κατηγορίες (γραφεία, καταστήματα, ξενοδοχεία, logistics).

    Το 85% αυτών βρίσκονται σε Ελλάδα και Κύπρο και το υπόλοιπο 15% σε Ρουμανία και Βουλγαρία. Για το 30% του προς εξέταση χαρτοφυλακίου η Prodea βρίσκεται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις.

    Τα παραπάνω στοιχεία αναφέρει η εταιρεία στους αναλυτές και θεσμικούς επενδυτές μέσω εταιρικής παρουσίασης που έχει δημοσιοποιήσει στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την αύξηση κεφαλαίου.

    Σύμφωνα με τη διοίκησή της η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας της έχει διαμορφωθεί σε 2,176 δις. ευρώ. Τα ετήσια έσοδά της εκτιμώνται σε 140 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ετήσια ανάπτυξη 15,4% και τα EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) σε 104 εκατ. ευρώ (ετήσια αύξηση 2,4%).

    Όπως επισημαίνεται το χαρτοφυλάκιό της από το 2012 έχει τριπλασιαστεί (από 772 εκατ. ευρώ σε 2,176 δις. ευρώ) είναι μισθωμένο σε ποσοστό 97,4% και έχει μέση απόδοση 7,3%, όταν η μέση απόδοση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τα γραφεία είναι 5,2% και για τα καταστήματα 5,9%. Από το σύνολο των ακινήτων της το 66% βρίσκονται στην Ελλάδα, 17% στην Κύπρο, 12% στην Ιταλία και 5% αλλού. Το 45% είναι γραφεία, το 23% τραπεζικά καταστήματα, το 16% σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα και το 8% ξενοδοχεία.

    Ο μεγαλύτερος μισθωτής της είναι η Εθνική Τράπεζα, η Σκλαβενίτης, το ελληνικό δημόσιο, η Cosmote και το ιταλικό δημόσιο.



    ΣΧΟΛΙΑ