• Real Estate

    Ακίνητα 5 δισ. ευρώ στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών

    Έλλη Κακούλλου, επικεφαλής Group Real Estate της Εθνικής Τράπεζας

    Έλλη Κακούλλου, επικεφαλής Group Real Estate της Εθνικής Τράπεζας


    Στον αριθμό των 25.000 ακινήτων έχει σταθεροποιηθεί το χαρτοφυλάκιο real estate του τραπεζικού συστήματος, με την αξία τους να υπολογίζεται στα 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων η Έλλη Κακούλλου, επικεφαλής Group Real Estate της Εθνικής Τράπεζας, επισημαίνοντας πως «αυτός ο κύκλος δραστηριότητας των τραπεζών (διαχείριση ακινήτων) έχει κλείσει, υπάρχει πλέον σταθεροποίηση των ακινήτων στους ισολογισμούς των τραπεζών». Σύμφωνα με την ίδια, μέχρι πρότινος αποκτούσαν το 80% των ακινήτων που έβγαιναν στην αγορά μέσω πλειστηριασμών. Πλέον, μέσω της πληροφόρησης από την πλατφόρμα του eauction και τη χρηματοδότηση από τραπεζες για την απόκτηση ακινήτων, στους πλειστηριασμούς συμμετέχουν ιδιώτες.

    Αναφερόμενη στο μέγεθος των χαρτοφυλακίων ακινήτων που διαχειρίζονται οι τράπεζες, η κ. Κακούλλου πρόσθεσε πως «το τελευταίο δωδεκάμηνο έχουν γίνει κινήσεις για τη δημιουργία εταιρειών διακριτών σκοπών, με αντικείμενο τη διαχείριση ακινήτων, όχι την κατοχή και διαχείριση». Μιλώντας για τη συγκεκριμενη, έφερε ως παραδείγματα τη μετατροπή της Alpha Αστικά Ακίνητα αμιγώς σε εταιρεία διαχείρισης ακινήτων, καθώς και για τη μεταβίβαση της Piraeus Real Estate Management στη Resolute, κίνηση που ουσιαστικά την έθεσε εκτός ομίλου Πειραιώς«Οι τράπεζες κοιτούν να θέσουν τις δραστηριοτητες αυτές εκτός κορμού, δεν αποτελούσαν core business των ομίλων τους, ούτως ή άλλως. Χαρακτηριστικό αυτής της στροφής είναι η απασχόληση εξειδικευμένου προσωπικού σε αυτούς τους φορείς, με επόμενο να παρέχουν υπηρεσίες σε τρίτους».

    Υπενθυμίζεται πως τα δύο μεγάλα projects real estate των Alpha Bank και Πειραιώς έχουν μπει στην τελική ευθεία, καθώς εντός του τέταρτου τριμήνου θα πέσουν οι οριστικές υπογραφές μεταξύ της πρώτης και του επενδυτικού σχήματος των Dimand – Premia – EBRD. Στη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί και η οποία θα έχει «προίκα» χαρτοφυλάκιο περίπου 570 ακινήτων αξίας πάνω από 500 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank θα διακρατά το 35% και οι νέοι μέτοχοι το υπόλοιπο 65%. Μέχρι την εκπνοή του 2022 αναμένονται τα νεότερα για τη μεταβίβαση περί των 2.500 ακινήτων αξίας 820 εκατομμυρίων της Πειραιώς σε επενδυτή, τη διαχείριση των οποίων θα αναλάβει η PREM, μέλος του ομίλου Resolute πλέον.

    Ως προς τη στρατηγική της Εθνικής, η κ. Κακούλλου υπενθύμισε πως η τράπεζα «διαθέτει μία πλήρως καθετοποιημένη μονάδα από το 2019, με αντικείμενο τη διεξαγωγή πλειστηριασμών, την ωρίμανση και εμπορική αξιοποίηση των ακινήτων, διαγωνισμούς μέσω του ηλεκτρονικού portal, ενώ έχει στο δυναμικό της εξωτερικούς ειδικούς συνεργατες, με σκοπό την ταχύτερη αποεπένδυση από τα ακίνητά της».

    Θυμίζουμε πως τα τελευταία μεγάλα deals της Εθνικής πραγματοποιήθηκαν το 2019, όταν Hines και Trastor εξαγόρασαν τα κτίρια των Odeon στη λεωφόρο Συγγρού και τα γραφεία του ΔΟΛ στη Μιχαλακοπούλου, αντίστοιχα. Επόμενο βήμα είναι η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας από το υπουργείο Πολιτισμού και της κλωστοϋφαντουργίας Ρετσίνα στον Πειραιά, ακίνητο 25.000 τ.μ. που ωριμάζει με τη συμβολή της Dimand. Επί του παρόντος, η τράπεζα βρίσκεται στο στάδιο σύνταξης Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, ώστε να προχωρήσει η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος και να βρεθεί επενδυτής για την ανακατασκευή του ακινήτου, εντός του οποίου υπάρχουν διατηρητέα κτίρια.

    Εκτός των service providers, οι servicers συστήνουν εταιρείες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη διαχείριση κόκκινων δανείων», ανέφερε η Λίλα Πατεράκη, chief real estate services officer της DoValue. Από τα περίπου 700.000 ακίνητα, όγκο 260.000 ακινήτων διαχειρίζεται η DoValueενώ ποσοστό που θα κυμανθεί στο 25% αυτού του χαρτοφυλακίου θα πέσει στην αγορά, Αναφορικά με τη δυνατότητα απορρόφησης αυτών των ακινήτων, η κ. Πατεράκη σημείωσε πως αφενός τα ακίνητα θα βγουν στην αγορά σταδιακά τα επόμενα χρόνια, επομένως ο κίνδυνος μείωσης των τιμών δεν είναι αρκετός, αφετέρου οι διαδικασίες ωρίμανσης ακινήτων είναι ακόμη χρονοβόρες, με αποτέλεσμα, για ακίνητα που δεν χαρακτηρίζονται επενδυτικά να απαιτείται διάστημα έως και 20 μηνών για την ωρίμανσή τους.

    Διαβάστε επίσης

    Grivalia Hospitality: Με τρία νέα έργα σε λειτουργία τη σεζόν του 2023

    Ακίνητα: Αγορά δύο ταχυτήτων φέρνει η αύξηση των επιτοκίων

    Δημήτρης Ανδριόπουλος (Dimand): «Δε λειτουργούμε με εμμονές» – Το Ελληνικό, ο Βοτανικός και η Ομόνοια



    ΣΧΟΛΙΑ