• Real Estate

    Αγορά Σπιτιού: Τι να προσέξετε!

    • NewsRoom


    Λεπτομέρειες που πρέπει να ελέγξετε και συμβουλές για να κάνετε την καλύτερη επένδυση σε ακίνητο και να μη βρεθείτε προ εκπλήξεων.

    Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν θέσει τον στόχο της αγοράς ακινήτου κάποια στιγμή στη ζωή τους, είτε για πρώτη κατοικία, είτε για εξοχική, είτε και για επαγγελματική στέγη. Στο μυαλό μας, η ιδιοκτησία ενός ακινήτου προσφέρει μια αίσθηση σιγουριάς, ασφάλειας και σταθερότητας.

    Μήπως ήρθε η ώρα και για εσάς να αποκτήσετε τη δική σας στέγη; Δείτε τι να προσέξετε και για τι να μεριμνήσετε πριν την αγορά.

    Μικρός χώρος, μεγάλα συναισθήματα

    Ιδανικά, όλοι θα θέλαμε να έχουμε στην κατοχή μας ένα ακίνητο με πολλούς και άνετους χώρους, ο οποίος να στεγάσει παρούσες και μελλοντικές ανάγκες. Αυτό, βέβαια, δεν είναι πάντα εφικτό. Το πώς αισθανόμαστε μέσα σε αυτόν τον χώρο επηρεάζει τις σχέσεις μεταξύ μας – ειδικά όταν πρόκειται για μια οικογένεια. Μια ομάδα ψυχολόγων προσπάθησε να καταγράψει τα συναισθήματα των οικογενειών σε σχέση με τον χώρο κατοικίας τους και το συμπέρασμα που προέκυψε είναι ότι το μέγεθος του σπιτιού επηρεάζει το πώς λειτουργούν οι ένοικοι μέσα σε αυτό, αλλά όχι το πώς αισθάνονται μέσα σε αυτό.

    Ένα σπίτι θα πρέπει να είναι έτσι δομημένο, ώστε να δημιουργεί στα μέλη της οικογένειας την αίσθηση της ασφάλειας, διατηρώντας μια ισορροπία ανάμεσα στην ιδιωτικότητα και στους χώρους όπου θα ενθαρρύνεται η κοινωνικότητα. Επομένως, όταν βλέπετε τον άδειο χώρο ενός προς πώληση ακινήτου, προσπαθήστε να οραματιστείτε πώς θα τον διαμορφώσετε με έπιπλα, διαχωριστικά κ.λπ., ώστε να καλύψει κάθε ανάγκη, δημιουργώντας παράλληλα μια αίσθηση ασφάλειας και οικειότητας σε όσους ζουν και εργάζονται μέσα σε αυτόν – κι ας μην είναι όσο μεγάλο θα θέλατε ιδανικά.

    Δεν επιλέγετε μόνο ακίνητο, επιλέγετε γειτονιά

    Μπορεί να έχετε δικό σας όχημα και να κινείστε ανεξάρτητα, αλλά η περιοχή όπου θα μένετε ή θα εργάζεστε έχει μεγάλη σημασία. Μια ολοκληρωμένη έρευνα αγοράς ακινήτου δεν μπορεί να μην περιλαμβάνει στοιχεία για τη γειτονιά και την ευρύτερη περιοχή. Μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε από γείτονες, περάστε από την περιοχή σε διαφορετικές ώρες της ημέρας κάθε φορά, παρατηρήστε πόσο ήσυχη είναι ή πόση κίνηση έχει.

    Αν έχετε ή θέλετε να αποκτήσετε παιδιά, αναζητήστε πληροφορίες για τα σχολεία της γειτονιάς ή κοντινών περιοχών. Μια κουβέντα με ανθρώπους της γειτονιάς ενδεχομένως θα σας δώσει καλύτερες απαντήσεις, οπότε μη διστάσετε να τους συναντήσετε.

    Κοιτάξτε προς το μέλλον

    Ένα λάθος που κάνουν συχνά οι νεότεροι σε ηλικία είναι ότι λαμβάνουν αποφάσεις με βάση τις τωρινές και όχι τις μελλοντικές τους ανάγκες. Έτσι, πολύ συχνά καταφεύγουν στην αγορά ενός χώρου που δείχνει πολύ όμορφος, αλλά ενδεχομένως να μην είναι λειτουργικός για μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους. Φυσικά, κανείς δεν περιμένει από εσάς να προβλέπετε το μέλλον, αλλά πάντα είναι προτιμότερο να έχετε επιλογές, είτε σε επιπλέον χώρους, είτε σε δυνατότητες προσαρμογής.

    Ρωτήστε τα πάντα!

    Όταν επισκέπτεστε ένα ακίνητο, είναι δεδομένο ότι θα εξετάσετε κάθε γωνιά του εξονυχιστικά. Φροντίστε, ωστόσο, να κάνετε πλήθος ερωτήσεων στον ιδιοκτήτη. Μάθετε πότε χτίστηκε ή επισκευάστηκε. Αν έχει ανακαινιστεί, μάθετε ακριβώς πού έγιναν επεμβάσεις. Μη φοβάστε να γίνετε κουραστικοί. Μπορεί η αισθητική εικόνα του ακινήτου να είναι άρτια, αλλά δομικά στοιχεία του να παρουσιάσουν πρόβλημα στο μέλλον. Θα πρέπει να γνωρίζετε ακριβώς τι θα αντιμετωπίσετε αργότερα.

    Βάλτε τις αισθήσεις σας σε δράση

    Εκτός από τις ερωτήσεις που θα κάνετε για όσα δεν βλέπετε, ενεργοποιήστε και όλες σας τις αισθήσεις. Μια μυρωδιά που υποδηλώνει μούχλα και υγρασία δεν μπορεί να είναι τυχαία. Ανοίξτε ντουλάπες και εξετάστε αποθηκευτικούς χώρους – εκεί κρύβονται συνήθως κιτρινίλες και λεκέδες υγρασίας. Ανοίξτε τις βρύσες και αφήστε το νερό να τρέξει ορμητικά, ελέγχοντας για βουλωμένες σωληνώσεις. Κοιτάξτε πίσω από έπιπλα ή πίνακες που φαίνονται στρατηγικά τοποθετημένα για να κρύψουν κάτι. Αν πρόκειται για ρετιρέ, ελέγξτε σχολαστικά και την οροφή. Μη διστάσετε να ζητήσετε και τη γνώμη κάποιου ειδικού, αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία. Η σοβαρότητα της επένδυσης αναμφισβήτητα δικαιολογεί το κόστος της αμοιβής.

    Επιλέξτε το κατάλληλο στεγαστικό πρόγραμμα

    Τα στεγαστικά δάνεια συμβάλλουν στο να αποκτήσετε το δικό σας ακίνητο τη στιγμή που το χρειάζεστε και όχι έπειτα από πολλά χρόνια αποταμίευσης. Ωστόσο, θα πρέπει να επιλέξετε το πρόγραμμα που είναι κατάλληλο για εσάς, με βάση τον οικονομικό σας προγραμματισμό και άλλες παραμέτρους. Και δεν είναι απαραίτητο να σας αγχώνει η διαδικασία αποπληρωμής – ένα δάνειο μπορεί να φτιαχτεί στα μέτρα σας και με βάση τις προσωπικές σας δυνατότητες και η μηνιαία δόση του να αντιστοιχεί στο ύψος, για παράδειγμα, ενός ενοικίου.

    Χρησιμοποιήστε έναν υπολογιστή δανείου που θα βρείτε online στο site της τράπεζας που θα επιλέξετε, για να υπολογίσετε τη δόση που θα σας αναλογεί κάθε μήνα για το επιλεγμένο χρονικό διάστημα.

    Η Eurobank προσφέρει ένα στεγαστικό δάνειο, με επιτόκιο που μπορεί να μείνει σταθερό για πάντα, εξασφαλίζοντας τη σιγουριά της σταθερής δόσης και τον έλεγχο των οικονομικών σας για όλη τη διάρκειά του. Εάν, όμως, θέλετε μικρότερη σταθερή περίοδο στο δάνειό σας, η Τράπεζα σας παρέχει την δυνατότητα να επιλέξετε εσείς την σταθερή περίοδο που επιθυμείτε για 3, 5, 10, 15, 20, 25 ή και 30 χρόνια.

    Εξαιρετικά σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχει κόστος σε περίπτωση πρόωρης, μερικής ή ολικής αποπληρωμής. Μάλιστα, για την διευκόλυνση ειδικά των νέων ζευγαριών (ηλικίας έως 35 ετών), παρέχεται η δυνατότητα πληρωμής μόνο των τόκων για τις πρώτες 6 δόσεις του δανείου. Σε όλη τη διαδικασία από την υποβολή της αίτησης μέχρι την εκταμίευση του δανείου είναι δίπλα σας ένας Σύμβουλος της Eurobank για να σας καθοδηγεί σε κάθε βήμα.

    Το στεγαστικό σας δάνειο είναι πλέον κάτι που μπορείτε να υπολογίσετε με ακρίβεια για πάρα πολλά χρόνια –έως και τη λήξη του.

    Προνοήστε για να μη βρεθείτε προ εκπλήξεων

    Αν η απόφασή σας για αγορά ξεκινά από το ποσό που είστε διατεθειμένοι να δανειστείτε, μην αφήσετε τον εαυτό σας να παρασυρθεί σε ακριβότερες προτάσεις. Αντίθετα, φροντίστε να προβείτε σε μια αγορά που θα μπορείτε να διαχειριστείτε οικονομικά και ένα στεγαστικό δάνειο θα σας βοηθήσει στην απόφασή σας. Το σημαντικό είναι να μπορείτε να ανταπεξέλθετε στα έξοδα που δημιουργούνται, όπως τα έξοδα μετακόμισης και αγοράς εξοπλισμού, χωρίς να συσσωρεύσετε οφειλές ή να χρειαστείτε νέο δανεισμό και, το σημαντικότερο, να μην αλλάξει η ποιότητα της ζωής σας.



    ΣΧΟΛΙΑ