• ΜΙΝΙΟΝ - Nikos Daniilidis | Photography

    Nikos Daniilidis | Photography

    Real Estate

    Αυτοψία στο ΜΙΝΙΟΝ: Το ιστορικό πολυκατάστημα γίνεται ξανά τοπόσημο της Αθήνας

    • Χριστίνα Παπαγιάννη

    Αλλάζει ξανά μορφή, γεννιέται κυριολεκτικά από τις στάχτες του, αλλά φιλοδοξία είναι να αποτελέσει και πάλι τοπόσημο για την πολύπαθη οδό Πατησίων. Ο λόγος για το ΜΙΝΙΟΝ, τη νέα σελίδα του οποίου ξαναγράφει η DIMAND. Ένα έργο που η συνολική ακαθάριστη αξία ανάπτυξής του εκτιμάται στα €69 εκατ.

    Το mononews ξεναγήθηκε στο εσωτερικό του εμβληματικού πρώην πολυκαταστήματος – του πρώτου που είχε δημιουργηθεί στην Ελλάδα – λίγους μήνες προτού παραδοθεί στους δύο τελικούς χρήστες.

    Όπως εξήγησε ο Project Manager του έργου, Λευτέρης Ελευθεριάδης, το κτίριο θα έχει δύο κύριες εισόδους, καθώς η είσοδος για τα γραφεία του 3ου, 4ου, 5ου, 6ου και 7ου ορόφου τοποθετείται στη συμβολή των Σατωβριάνδου και Πατησίων, ενώ επί της Πατησίων θα βρίσκεται η είσοδος για το κατάστημα. Ο αρχικός σχεδιασμός της DIMAND προβλέπει ότι οι γραφειακοί χώροι θα είναι open plan, αλλά η οριστική τους μορφή θα αποφασιστεί από τον τελικό χρήστη.

    Η σύνδεση με το παρελθόν του ιστορικού καταστήματος και τις αναμνήσεις των Αθηναίων, επιτυγχάνεται μέσω της στοάς που θα περικλείει τις οδούς Πατησίων και Βερανζέρου και η οποία θα επενδυθεί με το λογότυπο του ΜΙΝΙΟΝ με τη χαρακτηριστική γραμματοσειρά. Η στοά θα επενδυθεί επίσης με μαρμάρινα πατώματα.

    Nikos Daniilidis | Photography
    Nikos Daniilidis | Photography

    Μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς του 1980, έμεινε μόνο ο σκελετός και ουσιαστικά το κτίριο κατασκευάστηκε σχεδόν από την αρχή. Μέχρι σήμερα, έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των ανελκυστήρων για το κατάστημα και τους γραφειακούς χώρους, καθώς και η τοποθέτηση των μηχανολογικών εγκαταστάσεων και εκκρεμεί η εγκατάσταση κυλιόμενης κλίμακας για το κατάστημα από τον χρήστη των εμπορικών χώρων.

    Οι κατασκευαστικές εργασίες διαμόρφωσης των γραφείων αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουλίου, ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση της εξωτερικής όψης του πολυώροφου βιοκλιματικού κτιρίου, που θα συστήσει εκ νέου το ΜΙΝΙΟΝ στην Αθήνα. Επίσης, έως το τέλος του 2024, προβλέπεται η διαμόρφωση των εμπορικών χώρων.

    Nikos Daniilidis | Photography
    Nikos Daniilidis | Photography

    Θυμίζουμε πως το εμβληματικό ακίνητο, συνολικής επιφανείας 18.500 τ.μ., αποτελείται από τα κτήρια Α και ΒΓΔΕ. Τα γραφεία του ΜΙΝΙΟΝ (ΒΓΔΕ) θα έχουν θέα σε αίθριο που διαχωρίζει το κτίριο από το οκταώροφο κτίριο διαμερισμάτων (Α) που θα ξεκινήσει να αναπτύσσει η DIMAND σε πτέρυγα του παλιού πολυκαταστήματος, από τις αρχές του 2025, με στόχο να συμβάλει στην επιστροφή των μόνιμων κατοίκων στο κέντρο της πόλης.

    Nikos Daniilidis | Photography
    Nikos Daniilidis | Photography

    Η ξενάγηση στο κτίριο που παρέμεινε για περισσότερο από δύο δεκαετίες κλειστό, ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο δώμα του ακινήτου, όπου πραγματοποιούνταν οι εργασίες φύτευσης. Το φυτεμένο δώμα προβλέπεται να είναι επισκέψιμο από τους χρήστες του κτιρίου, ενώ παρακείμενα τοποθετούνται οι απολήξεις των μηχανολογικών εγκαταστάσεων και των κλιματιστικών.

    Εκτός από το φυτεμένο δώμα, στα πράσινα χαρακτηριστικά του ΜΙΝΙΟΝ συγκαταλέγεται το σύστημα φωτισμού, ελεγχόμενο από φωτοκύτταρα κίνησης και αυτοματισμούς φωτεινότητας: αυτό σημαίνει πως οι ζώνες των ορόφων κοντά στα παράθυρα του κτιρίου θα έχουν χαμηλότερο φωτισμό, καθιστώντας το κτίριο ενεργειακά αποδοτικότερο, κάτι που επιτυγχάνεται και με την ελεγχόμενη ροή του νερού, όπου αυτό χρησιμοποιείται, προκειμένου να μην γίνεται σπατάλη.

    Nikos Daniilidis | Photography
    Nikos Daniilidis | Photography

    Το 1998, το ΜΙΝΙΟΝ έκλεισε οριστικά και το ακίνητο πέρασε στα χέρια της Elmec Sports της οικογενείας Φάις, η οποία πωλείται μαζί με το ακίνητο στη Folli Follie το 2010. Οι ελπίδες για την αναγέννησή του αναπτερώθηκαν με την εξαγορά του ακινήτου από την DIMAND, ύστερα από πλειοδοτικό διαγωνισμό που διενεργήθηκε το 2021.

    Nikos Daniilidis | Photography
    Nikos Daniilidis | Photography

    Το νέο ΜΙΝΙΟΝ θα δώσει ξανά πνοή στο κέντρο της Αθήνας και αποτελεί μέρος των αναπλάσεων που υλοποιεί η DIMAND πέριξ της πλατείας Ομονοίας, βάζοντας στοίχημα οι κάτοικοι της πόλης να ξαναπερπατήσουν σε οδούς που είχαν «ξεχάσει».

    «Θελήσαμε να ενταχθούμε στην προσπάθεια αστικής ανάπλασης που συζητείται και ξεκινά από την αναβάθμιση της περιοχής του Αρχαιολογικού Μουσείου, περιλαμβάνει το Πολυτεχνείο, την ανάπλαση της πλατείας Ομονοίας, την πλατεία Κοτζιά και τη συνένωση με την Αιόλου και την πλατεία της Αγίας Ειρήνης. Δεν κοιτούσαμε μόνο το Μινιόν, κοιτούσαμε συν τω χρόνω όλη αυτήν την πορεία.», είχε δηλώσει ο Δημήτρης Ανδριόπουλος όταν ξεκινούσαν οι εργασίες ανακατασκευής του ιστορικού πολυκαταστήματος.

    Σημειώνεται ότι τα εγκαίνια του ΜΙΝΙΟΝ αναμένονται τον Δεκέμβριο του 2024.

    Διαβάστε επίσης:

    Μινιόν όπως Ελληνικό: Πόσο θα κοστίζουν οι κατοικίες στο πρώην πολυκατάστημα της Πατησίων

    Ομόνοια: Ποιοι επενδύουν γύρω από την πλατεία – Το Μινιόν και τα νέα ξενοδοχεία

    Το ΜΙΝΙΟΝ φωταγωγήθηκε, λάμπει και… επιστρέφει