• Real Estate

    ΟΤΕ: Έσπασε το φράγμα του 1 δισ. η αξία της ακίνητης περιουσίας

    Γιώργος Ταμπουρέας, Γενικός Διευθυντής της ΟΤΕ Estate

    Γιώργος Ταμπουρέας, Γενικός Διευθυντής της OTE Estate


    Την επένδυση ύψους άνω των 25 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση του διοικητικού μεγάρου του ΟΤΕ στο Δαχτυλίδι ολοκληρώνει η θυγατρική που διαχειρίζεται την ακίνητη περιουσία του ομίλου.

    Αυτός είναι ο βασικός στόχος που εκπληρώνει το 2023 η ΟΤΕ Ακίνητα, της οποίας καθήκοντα Γενικού Διευθυντή έχει αναλάβει ο Γιώργος Ταμπουρέας.

    Ήδη από το 2022 ολοκληρώθηκαν και παραδόθηκαν σε χρήση ο 12ος όροφος και η πτέρυγα Α, ενώ συνεχίστηκαν οι εργασίες στις πτέρυγες Β και Γ.

    Η ολοκλήρωση των εργασιών ανακαίνισης θα οδηγήσει σε λήψη πιστοποίησης Gold LEED και WELL.

    Θυμίζουμε πως κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης, το προσωπικό του ΟΤΕ στεγαζόταν σε κτίριο γραφείων στην Παιανία – το πρώτο πράσινο κτίριο που αναπτύχθηκε στην Ελλάδα – ιδιοκτησίας της Prodea.

    Η επένδυση του ΟΤΕ υλοποιήθηκε, σύμφωνα με τη διοίκηση, στο πλαίσιο της στεγαστικής πολιτικής του ομίλου που προβλέπει τη μετεγκατάσταση σε ιδιόκτητα ακίνητα, καθώς και τη δημιουργία νέων σύγχρονων θέσεων εργασίας.

    Αυτός είναι ένας από τους πυλώνες ανάπτυξης του τομέα real estate του εισηγμένου ομίλου, ο οποίος πέτυχε το 2022 να αυξήσει τη συνολική αξία χαρτοφυλακίου ακινήτων κατά 15,7%, με αποτέλεσμα να φτάσει στο 1,06 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Εκτιμητικών και Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Ακίνητης και Κινητής Περιουσίας Τράπεζας της Εθνικής.

    Να σημειωθεί ότι από το σύνολο των περίπου 2.300 ιδιοκτησιών, 400 από αυτές αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 80% της εύλογης αξίας του χαρτοφυλακίου της, όπως αναφέρει η διοίκηση της εταιρείας στην οικονομική έκθεση του 2022.

    Ολοκληρώνεται η ανακαίνιση του Διοικητικού Μεγάρου ΟΤΕ

    Επόμενος στόχος η ανακατασκευή του πύργου στην Πατησίων

    Επίσης, ολοκληρώθηκε και η πρώτη φάση εγκατάστασης ηλεκτροφορτιστών στο διοικητικό μέγαρο. Στο ΥΜΑ ΝΥΜΑ, τον πύργο του ΟΤΕ στην Πατησίων, ολοκληρώθηκε η στατική ενίσχυση, ενώ εκτιμάται ότι μέσα στο 2023 θα έχουν τελειώσει οι μελέτες ανακατασκευής του.

    Σημειωτέον ότι οι εργασίες συντήρησης λοιπών ακινήτων ανήλθαν σε 900.000 ευρώ, ενώ συνεχίστηκαν επίσης οι μελέτες νομιμοποίησης και τακτοποίησης ακινήτων σε όλη τη χώρα.

    Συγκεκριμένα ελέγχθηκαν ως προς τη νομιμότητά τους 95 ακίνητα, έγιναν μελέτες αποκατάστασης νομιμότητας για 93 ακίνητα, και λοιπές μελέτες και ενέργειες για 74 ακίνητα, ενώ εκδόθηκαν και 110 πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης.

    «Δραστήρια» ήταν η εταιρεία και σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των ακινήτων της από τρίτους. Τα συνολικά έσοδα της OTE Estate παρουσίασαν αύξηση 13,4% εξαιτίας των αυξημένων εσόδων από εκμίσθωση ακινήτων και των εσόδων από την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας.

    Η αύξηση των εσόδων από εκμίσθωση ακινήτων οφείλεται στη σταδιακή ολοκλήρωση των εργασιών ανακαίνισης του διοικητικού μεγάρου και την αναπροσαρμογή των μισθωμάτων, που ενσωματώνει το πλαφόν του 3%.

    Τα έσοδα, δε, από μισθώσεις ακινήτων σε τρίτους παρουσίασαν αύξηση 17%, μετά τα μειωμένα έσοδα της προηγούμενης χρήσης λόγω της πανδημίας, ενώ το 2022 υπογράφηκαν 8 νέα μισθωτήρια συμβόλαια με τρίτους για κτίρια συνολικής επιφάνειας 8.017 τ.μ..

    Αναφορικά με τα οικονομικά μεγέθη της real estate θυγατρικής του ΟΤΕ, τα έσοδα από εκμίσθωση ακινήτων έφτασαν τα 53,4 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 4%, το ΕBITDA πριν από την αναπροσαρμογή σε εύλογη αξία των επενδύσεων σε ακίνητα ανήλθε σε 36,6 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 12%. Τα καθαρά κέρδη τριπλασιάστηκαν στα 117 εκατομμύρια.

    Θυμίζουμε πως από τον Νοέμβριο έχει εγκριθεί η απόσχιση του επιχειρηματικού κλάδου λειτουργίας, συντήρησης και σχεδιασμού χώρων και κτιρίων, δηλαδή του τομέα facility management από την ΟΤΕ και την Cosmote και απορρόφησής τους από την ΟΤΕ Ακίνητα.

    Διαβάστε επίσης:

    ΟΤΕ: Μπήκαν οι τελικές υπογραφές για τα cloud services αξίας 109 εκατ. ευρώ

    Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς): Κρατήστε τις μετοχές σας, έρχεται μέρισμα για τα κέρδη του 2023

    Οι φοροελαφρύνσεις που βρίσκονται στο «ραντάρ» του νέου Υπουργείου Οικονομικών – Αλλαγές σε POS, αποδείξεις και φοροδιαφυγή



    ΣΧΟΛΙΑ