• Business

    ΟΤΕ: Μπήκαν οι τελικές υπογραφές για τα cloud services αξίας 109 εκατ. ευρώ

    Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ

    Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ


    Τις τελικές υπογραφές στο έργο για τα cloud services αξίας 109 εκατ. ευρώ έβαλε σύμφωνα με πληροφορίες ο ΟΤΕ, κλείνοντας έτσι ένα ακόμα μεγάλο έργο μέσα στο 2023, μετά το Ultra Fast Broadband.

    Ο ΟΤΕ, έχοντας πλέον μεγάλη συνεισφορά στα έργα ψηφιοποίησης του δημοσίου, πριν από μερικές ημέρες υπέγραψε σύμβαση αξίας 108,7 εκατ. ευρώ (συν ΦΠΑ) με την Κοινωνία της Πληροφορίας. Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες υπεργολάβοι του αναδόχου είναι οι εταιρείες Accenture και Office Line.

    Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΤΕ μέσα στο πεντάμηνο έχει βάλει υπογραφές για σημαντικά έργα όπως το UFBB αξίας 400 εκατ. ευρώ, το Big Data αξίας 18 εκατ. ευρώ, το οποίο θα τρέξει μαζί με την Real Consulting του Νίκου Βαρδινογιάννη αλλά και για το CRM, αξίας 66 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει αναλάβει με την Uni Systems του Ομίλου Quest

    Τι αφορά το έργο

    Το έργο στοχεύει στη διασφάλιση της επιχειρησιακής συνέχειας της παραγωγικής λειτουργίας των πληροφοριακών συστημάτων που φιλοξενούνται ή θα φιλοξενηθούν στη Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. ή την Η.ΔΙ.Κ.Α. στο πλαίσιο των κυβερνητικών νεφών G-Cloud και H-Cloud.

    Στόχος είναι να καταστεί δυνατή η παροχή σύγχρονων υπηρεσιών φιλοξενίας Πληροφοριακών Συστημάτων στα πρότυπα του υβριδικού υπολογιστικού νέφους στους Δημόσιους Φορείς, σύμφωνα με τις ανάγκες τους και παρέχοντας συμφωνημένο επίπεδο υπηρεσιών (SLA), όπως απαιτείται από το νόμο, αλλά και αυτοματισμών που θα επιτρέπουν, πέραν των υφισταμένων, τη φιλοξενία και των κρίσιμων Πληροφοριακών Συστημάτων της Δημόσιας Διοίκησης.

    Οι τεχνολογικές υποδομές αποτελούν βασική προϋπόθεση του ψηφιακού μετασχηματισμού τόσο του κράτους όσο και της χώρας ευρύτερα. Η οικονομική ανάπτυξη και η είσοδος στη νέα ψηφιακή οικονομία αποτελούν στόχους άμεσα συνυφασμένους με την αναβάθμιση των τεχνολογικών υποδομών.

    Τα Κυβερνητικά νέφη είναι το σύνολο των υπολογιστικών υποδομών που απαιτείται να αναβαθμιστούνε ώστε να αποτελέσουν την βάση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους. Το αντικείμενο του έργου είναι η επέκταση των υπαρχουσών υπολογιστικών υποδομών για τους ανωτέρω φορείς. Για την επέκταση των υπαρχόντων Κυβερνητικών Νεφών θα πραγματοποιηθεί προμήθεια υπολογιστικών υποδομών από πάροχο δημόσιου υπολογιστικού νέφους.

    Η ΓΓΠΣΔΔ και η ΗΔΙΚΑ θα έχει τη συνολική επιχειρησιακή και λειτουργική ευθύνη για τη λειτουργία και τη διαχείριση των Νεφοϋπολογιστικών Υπηρεσιών. Για κάθε έναν από τους δύο ανωτέρω φορείς του Δημοσίου θα υλοποιηθεί και μια νησίδα (tenant). Σε αυτήν νησίδα οι ανωτέρω φορείς του Δημοσίου, αλλά και οι αντίστοιχοι εξωτερικοί ανάδοχοι των συστημάτων θα έχουν πρόσβαση μέσω self-service εργαλείων διαχείρισης.

    Με τη δράση αυτή θα δημιουργηθούν εξειδικευμένες νησίδες με διαφορετικά επίπεδα υπηρεσιών (SLAs) για την κάλυψη ειδικών απαιτήσεων φιλοξενίας συστημάτων και θα διαμορφωθούν οι πολιτικές και οι πρακτικές για την αξιοποίηση υπηρεσιών φιλοξενίας, καλύπτοντας τις υφιστάμενες ανάγκες αυξημένης ασφάλειας, ανεκτικότητας, καθώς και δυνατότητας ανάκαμψης από καταστροφές.

    Έτσι, επιτυγχάνεται η θεσμική απαίτηση για τη φιλοξενία των συστημάτων στο G-Cloud και H-Cloud, καθώς και κάλυψη της επιχειρησιακής συνέχειας (Business Continuity) των πλέον κρίσιμων πληροφοριακών συστημάτων της Δημόσιας Διοίκησης, υιοθετώντας πιο προηγμένες υπηρεσίες.

    Στο πλαίσιο αυτό, το προς υλοποίηση έργο αφορά στην κάλυψη των αναγκών της Δημόσιας Διοίκησης σε ανάγκες όσον αφορά τις κεντρικές νεφοϋπολογιστικές υποδομές που τυγχάνουν ευρείας χρήσης από πλευράς της Δημόσιας Διοίκησης, και αφορούν στην υποστήριξη μιας σειράς υπηρεσιών της.

    Ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής:

    -Παροχή Υπολογιστικών Υπηρεσιών ( Compute )

    -Παροχή Δικτυακών Υπηρεσιών ( Networking )

    -Παροχή Χώρου Αποθήκευσης Δεδομένων ( Storage )

    -Παροχή εξυπηρέτησης διαδικτυακών και mobile εφαρμογών ( Application Services, Containers )

    -Συστήματα Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων

    -Συστήματα Επιχειρησιακής Ευφυΐας και Ανάλυσης Δεδομένων

    -Συστήματα Internet of Things

    -Συστήματα Ολοκλήρωσης Επιχειρησιακών Εφαρμογών

    -Συστήματα ταυτοποίησης και αυθεντικοποίησης χρηστών, καθώς και συστήματα ασφαλείας συστημάτων και υποδομών

    -Συστήματα ανάπτυξης εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης

    -Συστήματα ανάπτυξης εφαρμογών

    -Σύστημα διαχείρισης και παρακολούθησης των υποδομών

    -HyperConverged Υποδομής με επέκταση στο public cloud

    Διαβάστε επίσης:

    OTE-Nova-Vodafone: Έργα ψηφιοποίησης άνω των €800 εκατ. το α’ 5μηνο του 2023

    Τα έργα τεχνολογίας αξίας €250 εκατ. που βρήκαν αναδόχους το 10ήμερο των εκλογών

    ΟΤΕ-Nova-Vodafone: Επενδύσεις σε οπτικές ίνες και η «νέα» πηγή εσόδων



    ΣΧΟΛΙΑ