• Portraits.gr

    Vacheron Constantin FiftySix Complete Calendar: Παντρεύοντας παράδοση και μοντέρνο στυλ


    Η συλλογή FiftySix της Vacheron Constantin ήταν από τις πιο πολυσυζητημένες της έκθεσης SIHH 2018, με τις στρογγυλές κάσες της και τις σχετικά προσιτές τιμές που φαίνονταν να απευθύνονται σε ένα κοινό ελαφρώς νεότερο από αυτό που αποτελεί την παραδοσιακή πελατειακή βάση της εταιρείας.

    Η συλλογή ξεκίνησε με ένα μοντέλο με κάσα από ανοξείδωτο ατσάλι και λειτουργίες ώρας και ημερομηνίας, που λειτουργούσε με μηχανισμό που κατασκευάστηκε στις εγκαταστάσεις της ValFleurier και συναρμολογήθηκε από τη Vacheron, κάτι ασυνήθιστο για την εταιρεία, που τα τελευταία χρόνια συνήθως κατασκεύαζε πλήρως η ίδια τους μηχανισμούς της.

    Έκτοτε, η σειρά FiftySix (που αντλεί την ονομασία της και τη σχεδιαστική της έμπνευση από το 6073, ένα στρογγυλό ρολόι που κυκλοφόρησε το 1956) έχει επεκταθεί και περιλαμβάνει πολλά διαφορετικά μοντέλα, μεταξύ των οποίων και αυτό που θα δούμε σήμερα, με πλήρες ημερολόγιο.

    Πριν την κυκλοφορία του πρώτου ετήσιου ημερολογίου από την Patek Philippe το 1996, το πλήρες ημερολόγιο απευθυνόταν κυρίως σε συλλέκτες. Όμως τώρα φαίνεται πως τα ρολόγια με πλήρες ημερολόγιο κερδίζουν έδαφος και είναι όλο και πιο δημοφιλή.

    Το μοντέλο FiftySix Complete Calendar χρησιμοποιεί την καλίμπρα 2460 QCL/1, που δίνει μία παραδοσιακή σχεδίαση ενός ρολογιού με ημερολόγιο. Η ημέρα υποδεικνύεται από έναν ειδικό δείκτη, ενώ η ημέρα της εβδομάδας και ο μήνας αναγράφονται σε δύο παραθυράκια στο πάνω μέρος του καντράν. Στο κάτω μέρος του καντράν παρουσιάζεται η φάση του φεγγαριού. Η συχνότητα του μηχανισμού είναι στα 28.000 vph, ενώ το απόθεμα ενέργειας του μηχανισμού είναι στις 40 ώρες.

    Η εμφάνιση των ωρών είναι με μεγάλους αριθμούς χωρίς φωτισμό για τις ζυγές ώρες και με φωτιζόμενες γραμμές για τις μονές ώρες. Όπως αναφέρει τo Hodinkee, η σχεδίαση αυτή αποτελεί έναν ικανοποιητικό συμβιβασμό για ένα ρολόι που μπορεί να φοριέται καθημερινά. Είναι ένα παραδοσιακού στυλ ρολόι με ημερολόγιο, και αν δεν ήταν τόσο μεγάλη η κάσα (40 mm) θα νόμιζε κανείς ότι είναι βγαλμένο από τα μέσα του περασμένου αιώνα.

    Η κάσα από ροζ χρυσό 18 καρατίων προσομοιάζει αρκετά με τον «πρόγονό» της του 6073, που όμως ήταν μικρότερη σε διάμετρο (35 mm).

    Το Vacheron Constantin FiftySix Complete Calendar κυκλοφορεί σε εκδοχές με ροζ χρυσό (33.800 δολάρια) και ανοξείδωτο ατσάλι (21.700 δολάρια), με την τελευταία να περιλαμβάνει ασημί ή μπλε καντράν.



    ΣΧΟΛΙΑ