• Women Act Champions

    Κ. Μπογδάνος: Καμία γυναίκα δεν είναι ανεκτό να αισθάνεται απροστάτευτη

    • Συνέντευξη στη Μαίη Ζαννή
    Είπε- ξείπε ο Κυρανάκης για τη διαγραφή Μπογδάνου - Τώρα δεν θέλει εξηγήσεις


    Πώς διαιωνίζονται τα στερεότυπα που λειτουργούν περιοριστικά για την ανέλιξη των γυναικών; Γιατί το #metoo δεν επεκτάθηκε στον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης; Ποιος ο ρόλος της ίδιας της γυναίκας στη διαιώνιση στερεοτύπων, απόψεων και πρακτικών που κρατούν καθηλωμένες τις γυναίκες στον επαγγελματικό βίο;

    Σε αυτά και άλλα πολλά έρχεται να απαντήσει ο δημοσιογράφος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μπογδάνος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο mononews.gr και το portraits.gr για τη στήλη Women Act Champions, υπογραμμίζοντας ότι η χειραφέτηση είναι πρώτα και κύρια νοοτροπία, απαιτεί ανοιχτό μυαλό και αγωνιστικότητα και ότι η παιδεία μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματικό ανάχωμα στη διαμόρφωση πάσης φύσεων στερεοτύπων.

    Τονίζει ακόμη ότι θα ήταν χρήσιμο να ενισχυθεί περαιτέρω η προστασία της μητρότητας σε όλα τα επίπεδα, για να μη χρειάζεται καμία γυναίκα να μπει στο δίλημμα «καριέρα ή παιδί», αλλά και να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο για την προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας.

    Υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση λόγω φύλου στην επαγγελματική πορεία αντρών και γυναικών στο χώρο σας;

    Υπάρχει, αλλά υπάρχει και μια πολύ ενθαρρυντική διαφοροποίηση με κριτήριο τη γενιά. Οι νεότεροι άνθρωποι σκέπτονται και δρουν κατά κανόνα πιο δίκαια ως προς το θέμα αυτό. Οι βάσεις έχουν τεθεί, ώστε στο μέλλον οι στρεβλές αντιλήψεις που οδηγούν σε ανισότητες να εκλείψουν.

    Υπάρχουν στερεότυπα που μπορούν να λειτουργούν περιοριστικά στην ανέλιξη των γυναικών;

    Βεβαίως και υπάρχουν. Ορισμένα, μάλιστα, δυστυχώς, τα ενστερνίζονται συχνά και γυναίκες. Η χειραφέτηση είναι πρώτα και κύρια νοοτροπία. Απαιτεί ανοιχτό μυαλό και αγωνιστικότητα. Τα στερεότυπα καταργούνται όταν μέσα από τη διεκδίκηση και τη συμπαράσταση οι γυναίκες αναλαμβάνουν ευθύνες και αποδίδουν ισάξια με τους άνδρες – αν όχι καλύτερα.

    Εχετε διαπιστώσει ότι είχατε κάποιο στερεότυπο στα πιστεύω σας αλλά το έχετε αλλάξει;

    Ενδέχεται, όμως ειλικρινά δεν πάει ο νους μου σε κάτι συγκεκριμένο. Θα σας πω όμως το εξής. Στην τρίτη γυμνασίου είχα γράψει έκθεση χρησιμοποιώντας μόνο θηλυκά πρόσωπα, αντωνυμίες και καταλήξεις. Είχα καθηγητές που με έκαναν από νωρίς να σκεφτώ ότι το να λέμε «είμαστε όλοι» και όχι «είμαστε όλες» είναι κι αυτό επιλογή, ότι ακόμα και στη γλώσσα λειτουργούν στερεότυπα. Πιστεύω πως η παιδεία, λοιπόν, αποτελεί αποτελεσματικό ανάχωμα στη διαμόρφωση στερεοτύπων.

    Αν η σύντροφός σας χρειαζόταν για ένα διάστημα να δώσει έμφαση στην καριέρα της, ποιες θα ήταν οι κινήσεις που θα κάνατε σε σχέση με τη καθημερινότητά σας ώστε να την βοηθήσετε;

    Το 2017, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση με στοχοποίησε ως δημοσιογράφο με αποτέλεσμα να βρεθώ εκτός τηλεόρασης, η τότε σύντροφος και νυν σύζυγός μου «ανέβασε στροφές» επαγγελματικά, συντόνισε τη δημιουργία του meaculpa.gr, ανέλαβε κατόπιν τη διαχείρισή του και έκτοτε αποτελεί την κινητήρια δύναμή του. Παράλληλα, δε, εκείνη στήριξε εμένα. Σήμερα, που το πρόγραμμα και των δύο μας είναι πολύ βαρύ και που η Ελένη ασχολείται ολοένα και με περισσότερα πράγματα, ομολογώ ότι ποτέ δεν έχει λειτουργήσει ο φόρτος εργασίας της σε βάρος της συμβίωσής ή της σχέσης μας. Βέβαια, αντιλαμβάνομαι χωρίς αστερίσκους τις επαγγελματικές της υποχρεώσεις και επιθυμίες ως προτεραιότητα, όπως εκείνη τις δικές μου. Επίσης, ακόμα δεν έχουμε παιδιά. Το να μοιράζεις το σούπερ μάρκετ και το μαγείρεμα είναι, ομολογουμένως, ευκολότερο από το να φροντίζεις μια οικογένεια…

    Η ευθύνη για το σπίτι και τους ανθρώπους της ευρύτερης οικογένειας συνήθως ανήκει στην γυναίκα. Πιστεύετε ότι είναι έτσι; Μπορεί να αλλάξει;

    Μπορεί να αλλάξει ό,τι μια γυναίκα επιθυμεί να αλλάξει. Το σπίτι και οι άνθρωποι, επίσης, δεν πάνε αναγκαστικά μαζί. Και τι ακριβώς εννοούμε σπίτι; Τη διακόσμηση για παράδειγμα ή τις δουλειές; Οι δουλειές σίγουρα δεν γίνεται να επιβαρύνουν τον ένα μόνο, πρέπει να μοιράζονται. Οι άνθρωποι, τώρα, είναι άλλο κεφάλαιο. Άνδρες που δεν αφιερώνουν χρόνο στα παιδιά τους και στους ηλικιωμένους γονείς τους δεν είναι μόνο φάουλ απέναντι στις οικογένειές τους, αλλά και νυχτωμένοι ως προς τις πραγματικές αξίες και χαρές της ζωής.

    Αν η σύντροφός σας αποκτούσε καλύτερη θέση και περισσότερα χρήματα από εσάς, θα σας ενοχλούσε;

    Θα το ήθελα πάρα πολύ! Να ξεκουραστώ και λίγο. Τόσα χρόνια κολλάω ένσημα. Επί Ανδρέα θα είχα πάρει σύνταξη!

    Οι γυναίκες σε θέσεις ευθύνης έχουν πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα σε σχέση με τους άντρες ίδιων προσόντων; Ή είναι το ίδιο;

    Δεν διακρίνω διαφορές με βάση το φύλο ως προς την αποτελεσματικότητα σε θέσεις ευθύνης. Ο απόλυτος πολιτικός μου ήρωας είναι, πάντως, η Μάργκαρετ Θάτσερ.

    Πιστεύετε στις ποσοστώσεις;

    Μόνο σε εισαγωγικό επίπεδο, αλλά όχι ως μακροχρόνια πολιτική. Η φιλελεύθερη προσέγγιση δεν αρέσκεται στο να νουθετεί κανονιστικά τις κοινωνίες, ούτε να τους επιβάλλεται με όρους πεφωτισμένης ανωτερότητας. Αντίθετα, οφείλει να καλλιεργεί την ελευθερία και την ισότητα με το παράδειγμα και την παιδεία. Ειδικά στην παιδεία, εκεί είναι το κλειδί.

    Πρέπει οι άντρες να προωθήσουν την γυναικεία ηγεσία στην δημόσια σφαίρα; Και αν ναι, πώς;

    Πρέπει να προωθήσουν τη γυναικεία ηγεσία όταν μία γυναίκα είναι άξια ηγέτης. Το πρόσφατο παράδειγμα της Ντίας Αγιούσο στη Μαδρίτη αποδεικνύει πως όταν μια γυναίκα μιλά τη φωνή της λογικής με τόλμη και πειθώ, μπορεί να κινήσει βουνά χωρίς να επικαλείται κατ’ ανάγκη το φύλο της προς νομιμοποίηση της ηγετικής παρουσίας της.

    Εχετε διαπιστώσει φαινόμενα σεξισμού στο χώρο εργασίας σας; Πώς τα αντιμετωπίσατε;

    Ναι. Και απορώ πώς το #metoo δεν επεκτάθηκε ποτέ πραγματικά στον χώρο των ΜΜΕ. Όσο για τη δική μου στάση, επειδή η ερώτηση είναι λεπτή, θα σας πω μόνο ότι ένας κύριος δεν επιτρέπεται να κρατά το στόμα του κλειστό όταν ενώπιόν του κάποιος προσβάλλει μια κυρία. Ίσως, ορισμένα good old fashioned αντανακλαστικά να μας έλυναν μερικά πολύ σημερινά προβλήματα…

    Υπάρχει κάτι που μπορεί να αλλάξει νομοθετικά ώστε να δώσει τη δυνατότητα ίσων ευκαιριών στις γυναίκες ή είναι θέμα κουλτούρας και εκπαίδευσης των πολιτών;

    Ναι. Θα ήταν χρήσιμο κατά πρώτον να ενισχυθεί περαιτέρω η προστασία της μητρότητας σε όλα τα επίπεδα. Να μη χρειάζεται καμία γυναίκα να μπει στο δίλημμα «καριέρα ή παιδί». Επίσης, να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο για την προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας. Καμία γυναίκα δεν είναι ανεκτό να αισθάνεται απροστάτευτη σε κανένα εργασιακό περιβάλλον, ούτε πουθενά. Ενισχύοντας και προστατεύοντας τη γυναίκα, τη βοηθάμε να ανοίξει τα φτερά της και να κατακτήσει όλες τις κορυφές.

    Διαβάστε επίσης:

    Παύλος Γερουλάνος: Οι άνδρες πρέπει να σταματήσουν να φρενάρουν την γυναικεία ηγεσία



    ΣΧΟΛΙΑ