• Women Act Champions

    Παύλος Γερουλάνος: Οι άνδρες πρέπει να σταματήσουν να φρενάρουν την γυναικεία ηγεσία

    • Συνέντευξη στην Mαρία Γιαννιού, συνιδρύτρια της Women Act
    Παύλος Γερουλάνος: Προτείνει τέσσερα θεματικά ντιμπέιτ σε τέσσερις πόλεις

    Παύλος Γερουλάνος


    Σε κανέναν χώρο δεν αντιμετωπίζεται το γυναικείο φύλο ισότιμα με το ανδρικό, υπογραμμίζει ο Παύλος Γερουλάνος, επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα Είσαι Εσύ» στον Δήμο Αθηναίων.

    Σε συνέντευξή του στην συνιδρύτρια της Women Act, Μαρία Γιαννιού, για το mononews.gr και το portraits.gr, αναγνωρίζει ότι έχουν γίνει βήματα τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά «σίγουρα έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να πούμε ότι έχει αλλάξει κάτι πραγματικά».

    Αναφορικά με τις ποσοστώσεις τάσσεται υπέρ λέγοντας ότι «αλλάζουν την ουσία των πραγμάτων», ωστόσο τονίζει ότι η κοινωνία για να αλλάξει και να προχωρήσει δεν πρέπει να σταθεί μόνο σε αυτό το εργαλείο.

    Μάλιστα, αναγνωρίζει ότι στην πολιτική η ποσόστωση δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

    Σε ερώτηση αν οι άντρες πρέπει να προωθήσουν την γυναικεία ηγεσία στην δημόσια σφαίρα, η απάντησή του είναι αφοπλιστική: «Πρώτα από όλα πρέπει να σταματήσουν να την φρενάρουν».

    Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη:

    Υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση λόγω φύλου στην επαγγελματική πορεία αντρών και γυναικών στο χώρο σας;

    Κανένας χώρος που γνωρίζω δεν αντιμετωπίζει τα δύο φύλα με τον ίδιο σεβασμό. Αυτό αποτυπώνεται σε πολλές έρευνες και στατιστικές μελέτες.

    Όπως επίσης αποτυπώνεται ότι οι χώροι που περιλαμβάνουν και εκτιμούν την συνεισφορά γυναικών είναι πολλαπλά πιο αποτελεσματικοί από αυτούς που δεν το κάνουν.

    Σαφέστατα, έχουν γίνει βήματα τις τελευταίες δεκαετίες αλλά σίγουρα έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να πούμε ότι έχει αλλάξει κάτι πραγματικά. Στο χώρο της πολιτικής για παράδειγμα παρόλο που η ποσόστωση ισχύει δεν έχει τα αποτελέσματα που θα θέλαμε.

    Αυτό μας δείχνει ότι δεν αρκεί μόνο η ποσόστωση για να μπορέσουν οι γυναίκες να ασχοληθούν ενεργά με την πολιτική, να λάβουν θέσεις ισχύος, να βγουν μπροστά. Χρειάζονται πολιτικές που θα ενθαρρύνουν τις γυναίκες να συμμετέχουν, να πουν τη γνώμη τους, να πάρουν πρωτοβουλίες.

    Δεν νιώθω ότι αφήνεται ουσιαστικός και γόνιμος χώρος έκφρασης για τις γυναίκες ούτε στον χώρο της πολιτικής αλλά και γενικότερα.

    Είναι όμως απαραίτητο να το κατακτήσουμε αυτό. η συνεργασία όλων μας απέναντι σε αυτό τον στόχο είναι απαραίτητη προϋπόθεση εάν θέλουμε να καταφέρουμε να γίνουμε μια συμπεριληπτική και πολυφωνική κοινωνία που εκτιμάει και αξιοποιεί κάθε ταλέντο ανεξάρτητα από παραδοσιακές και αναχρονιστικές διακρίσεις.

    Υπάρχουν στερεότυπα που μπορούν να λειτουργούν περιοριστικά στην ανέλιξη των γυναικών;

    Φυσικά. Ο ίδιος ο όρος στερεότυπο περιγράφει μια κοινωνική παραδοχή για ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο χαρακτηριστικό, συνήθως υπηρετούμενο και από αυτήν που κερδίζει και από αυτήν που χάνει από αυτό.

    Όταν αυτά λειτουργούν για να αποκλειστούν άνθρωποι από κάποια δράση, η δράση αυτή γίνεται φτωχότερη. Όλοι έχουμε υπηρετήσει στερεότυπα και όλοι είμαστε προϊόντα στερεοτύπων, άρα ο μόνος τρόπος να τα διαλύσουμε είναι αλλάζοντας συμπεριφορά, ατομικά και συλλογικά.

    Έχετε διαπιστώσει ότι είχατε κάποιο στερεότυπο στα πιστεύω σας, αλλά το έχετε αλλάξει;

    Πολλά. Γεννήθηκα σε μια εποχή και σε μια κοινωνία που τα στερεότυπα έδιναν και έπαιρναν. Εθνικά, φυλετικά, σεξιστικά, ηλικιακά, ταξικά στερεότυπα ήταν παντού γύρω μου στο σχολείο, στις παρέες, σχεδόν σε όλες τις δουλειές που δούλεψα, ακόμα και στην ευρύτερη οικογένεια.

    Μικρός υιοθέτησα πολλά από αυτά αλλά τα απέβαλλα σιγά σιγά από πάνω μου. Αυτό το χρωστάω στους γονείς μου που θεωρώ βαθύτατα ακομπλεξάριστους ανθρώπους και στις σπουδές μου, όπου είδα πόσο φτωχός πολιτισμικά, κοινωνικά και οικονομικά είναι ο κόσμος των στερεοτύπων και πόσο πλούσιος ο κόσμος που τα αποβάλει.

    Από αυτή την άποψη, και παρόλο που έχουμε ακόμα δουλειά, οι κόρες μου μεγαλώνουν σε έναν λίγο καλύτερο κόσμο.

    Αν η σύντροφός σας χρειαζόταν για ένα διάστημα να δώσει έμφαση στην καριέρα της, ποιες θα ήταν οι κινήσεις που θα κάνατε σε σχέση με τη καθημερινότητά σας ώστε να την βοηθήσετε;

    Η Λάρα είναι μια καθόλα ενεργή επαγγελματίας που ταξιδεύει συχνά και οι απαιτήσεις της θέσης είναι μεγάλες.

    Υπάρχει πάντα συνεννόηση και κατανόηση και από τις δυο πλευρές σχετικά με τις επαγγελματικές υποχρεώσεις μας καθώς προσπαθούμε να βρούμε κοινό έδαφος για να κάνουμε αυτό που απαιτούν οι χώροι που εργαζόμαστε. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχει αλληλοϋποστήριξη.

    Η ευθύνη για το σπίτι και τους ανθρώπους της ευρύτερης οικογένειας, συνήθως ανήκει στην γυναίκα. Πιστεύετε ότι είναι έτσι; Μπορεί να αλλάξει;

    Αλλάζει σιγά σιγά και θα αρχίσει να αλλάζει πιο γρήγορα. Πολύ θα ήθελα να σας πω ότι θα γίνει διότι έχουμε γίνει κοινωνικά πιο ευαίσθητοι στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των γυναικών αλλά δεν θα γίνει για αυτό.

    Οι κοινωνικές και οικονομικές απαιτήσεις και οι νέες τεχνολογίες θα οδηγήσουν τους άνδρες εκεί που αιώνες αντιστάθηκαν να πάνε.

    Αν η σύντροφός σας αποκτούσε καλύτερη θέση και περισσότερα χρήματα από εσάς, θα σας ενοχλούσε;

    Τώρα, που είμαι στην πολιτική, όχι μόνο η Λάρα βγάζει περισσότερα από μένα, αλλά η δουλειά μου μας κοστίζει.  Αν με ενοχλεί; Φυσικά και όχι. Της είμαι ευγνώμων και θα έκανα το ίδιο για εκείνη.

    Οι γυναίκες σε θέσεις ευθύνης έχουν πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα σε σχέση με τους άντρες ίδιων προσόντων; Ή είναι το ίδιο;

    Τα όποια πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα δεν απορρέουν από το φύλο, αλλά από την προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου και τα στερεότυπα της κοινωνίας στην οποία ζει.

    Πόσες και πόσες γυναίκες δεν μεγάλωσαν σε περιβάλλοντα που θεωρούσαν, για παράδειγμα, ότι «τα μαθηματικά δεν είναι για γυναίκες».

    Πόσοι και πόσοι ταλαντούχοι άνθρωποι δεν έχασαν ευκαιρίες διότι έπρεπε να υπηρετήσουν στερεότυπα.

    Το πιο ηχηρό καμπανάκι που έπρεπε να ακούσουμε σαν ελληνική κοινωνία είναι όταν άρχισαν περισσότερες γυναίκες να μπαίνουν στο πανεπιστήμιο, αλλά λιγότερες να το τελειώνουν.

    Οι ίδιες οι οικογένειές τους τις ήθελαν στο σπίτι είτε για να βοηθούν, είτε για να συμπληρώνουν το εισόδημα ή διότι τις ήθελαν παντρεμένες. Τρεις απαιτήσεις που σπανιότατα σταμάτησαν άνδρα από το να σπουδάζει.

    Επίσης, απόρροια της βιομηχανικής επανάστασης είναι να θεωρούμε ότι ένας άνθρωπος σε μια θέση ευθύνης αρκεί για να δημιουργήσει πλούτο.

    Αντίθετα, στον Αιώνα της Δημιουργίας, τον πλούτο σε όλους τους τομείς θα τον δημιουργήσουν ομάδες. Άρα τις θέσεις ευθύνης θα αναλαμβάνουν άνθρωποι με την δυνατότητα να συνεργαστούν και να φέρουν ομαδικά αποτελέσματα.

    Ο ατομικισμός που υπηρετούσε τον άνδρα σε μια σεξιστική κοινωνία θα δώσει την σκυτάλη στην ομαδικότητα και εκεί οι άνδρες θα πρέπει να αλλάξουν τα δικά τους στερεότυπο αν θέλουν να επιβιώσουν.

    Πιστεύετε στις ποσοστώσεις;

    Απολύτως. Ειδικά σε κοινωνίες που εξελίσσονται κοινωνικά και οικονομικά. Διότι, αν μη τι άλλο, οι ποσοστώσεις είναι ένας σημαντικός τρόπος να ξυπνήσει η κοινωνία.

    Προσωπικά πιστεύω ότι αλλάζουν την ουσία των πραγμάτων, αλλά σε αυτούς που δεν το πιστεύουν λέω ότι και μόνο η αντιπαράθεση για τις ποσοστώσεις μας οδηγεί να σπάσουμε ταμπού που μας κρατούν πίσω.

    Φυσικά, η κοινωνία για να αλλάξει και να προχωρήσει σε τέτοια θέματα δεν πρέπει να σταθεί μόνο στις ποσοστώσεις ως εργαλείο.

    Πρέπει οι άντρες να προωθήσουν την γυναικεία ηγεσία στην δημόσια σφαίρα; Και αν ναι, πώς;

    Πρώτα από όλα πρέπει να σταματήσουν να την φρενάρουν. Ένα, κατά τα άλλα συμπαθητικό, μεγαλοστέλεχος επιχείρησης εξηγούσε σε μια συνέντευξη ότι θα ήθελαν στην εταιρία του περισσότερες γυναίκες στο Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά δυστυχώς δεν έχουν εμπειρία από Διοικητικά Συμβούλια, χωρίς να αντιλαμβάνεται την κυκλικότητα της λογικής του.

    Μα πώς θα αποκτήσουν γυναίκες εμπειρία σε Διοικητικά Συμβούλια αν η απουσία εμπειρίας τις αποκλείει από Διοικητικά Συμβούλια;

    Μελέτες δείχνουν ότι τα Διοικητικά Συμβούλια που απαρτίζονται μόνο από άνδρες ή μόνο από γυναίκες, είναι λιγότερο αποτελεσματικά από αυτά που απαρτίζονται και από τα δύο φύλα.

    Το ίδιο ισχύει για ταξικές, φυλετικές και ηλικιακές διαφορές. Άρα, η διαφορετικότητα είναι αυτή που μπορεί να φέρει πολλαπλά αποτελέσματα.

    Και με αυτή τη λογική χρειάζεται οι άνδρες να κάνουν χώρο στις γυναίκες και να τους αφήσουν το περιθώριο να εξελιχθούν με ίσους όρους.

    Έχετε διαπιστώσει φαινόμενα σεξισμού στο χώρο εργασίας σας. Πώς τα αντιμετωπίσατε;

    Νομίζω ότι όλες και όλοι έχουμε διαπιστώσει τέτοια φαινόμενα. Πολλά από αυτά που θεωρούμε σεξισμό σήμερα πριν λίγο μόνο καιρό ήταν κάτι αφομοιωμένο στην γλώσσα μας και την κουλτούρα μας ως σύνηθες και φυσιολογικό.

    Η μετάβαση από τον κόσμο του χθες στο κόσμο του αύριο είναι και για τους άνδρες αλλά και για τις γυναίκες δύσκολη.  Όμως, χρειάζεται να ενωθούμε απέναντι σε αυτή τη μετάβαση και να συνεργαστούμε.

    Υπάρχει κάτι που μπορεί να αλλάξει νομοθετικά, ώστε να δώσει τη δυνατότητα ίσων ευκαιριών στις γυναίκες ή είναι θέμα κουλτούρας και εκπαίδευσης των πολιτών;

    Μια μέρα μου είπε η κόρη μου: «Δεν βλέπεις ότι ακόμα και στην αντιμετώπιση του σεξισμού είμαστε σεξιστές; Γιατί κρατάμε στοιχεία για το πόσες γυναίκες βιάστηκαν, αλλά όχι για το πόσοι άνδρες βίασαν;»

    Πολλά μπορούν και πρέπει να αλλάξουν στο νόμο αλλά ο σεξισμός είναι θέμα οικογενειακό, κοινωνικό και εκπαιδευτικό πρωτίστως.

    Πόσα να πετύχει ο νόμος όταν η κοινωνία κρύβει την ενδοοικογενειακή βία ή την παιδεραστία; Ο νόμος έρχεται να τιμωρήσει την συμπεριφορά, αλλά η οικογένεια, η κοινωνία και το εκπαιδευτικό σύστημα είναι αυτά που μπορούν να αλλάξουν τη νοοτροπία της άφωνης αποδοχής.

    Για αυτό, στην παράταξή μας, «Αθήνα Είσαι Εσύ», πήραμε την πρωτοβουλία κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης στον Δήμο Αθηναίων. Είναι μια πρωτοβουλία που προτείνει αλλαγή του νόμου αλλά και μια σειρά από βήματα για να αλλάξουν νοοτροπίες στο χώρο εργασίας.

    Διαβάστε ακόμη:

    Έρχονται οι διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους – Τι θα περιλαμβάνουν

    Marek Piechocki: Ο μεγιστάνας που έφτιαξε περιουσία 1,1 δισ. δολαρίων, αλλά πηγαίνει στη δουλειά με το ποδήλατο



    ΣΧΟΛΙΑ