• Πολιτισμός

    Το Βρετανικό Μουσείο «αδειάζει» τον Σούνακ: Συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα

    • NewsRoom
    Φωτογράφηση των Γλυπτών από επισκέπτες στο Βρετανικό Μουσείο

    Φωτογράφηση των Γλυπτών από επισκέπτες στο Βρετανικό Μουσείο


    Μπορεί Σούνακ και Μητσοτάκης να τα… έσπασαν, αλλά η συζήτηση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα καλά κρατεί.

    Ο εκπρόσωπος της διοίκησης του Βρετανικού Μουσείου, μετά το σάλο που δημιουργήθηκε μετά την απρέπεια του Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μίλησε στην εφημερίδα «Τα Νέα» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα λέγοντας πως «η θέση του Μουσείου παραμένει αμετάβλητη. Οι συζητήσεις με την Ελλάδα σχετικά με μια “σύμπραξη για τον Παρθενώνα” συνεχίζονται και είναι εποικοδομητικές».

    Υπενθυμίζεται πως τον Νοέμβριο του 2021 ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου.

    Πηγές του Μουσείου αναφέρουν πως η διπλωματική και επικοινωνιακή κόντρα που ξέσπασε δεν πρόκειται να επηρεάσει την εξέλιξη των συζητήσεων.

    Μάλιστα, οι ίδιες πηγές εξέφρασαν την ελπίδα μια συμφωνία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα να κλειστεί στο προσεχές μέλλον, αφήνοντας να εννοηθεί πως ο Τζορτζ Όσμπορν – ο επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου – θα συνεχίσει να μιλά με τον Μητσοτάκη.

    «Πιστεύουμε ότι μια μακροχρόνια συνεργασία αυτού του είδους θα επιτύχει τη σωστή ισορροπία έτσι ώστε αφενός να μοιραζόμαστε τα σπουδαιότερα αντικείμενά μας με κοινά σε όλο τον κόσμο και αφετέρου να διαφυλάξουμε την ακεραιότητα της μοναδικής συλλογής που διαθέτουμε στο Μουσείο» πρόσθεσε ο ίδιος εκπρόσωπος αναφερόμενος στη «λύση» δανεισμού που προκρίνεται για τα Γλυπτά.

    Διαβάστε επίσης:

    Στο σκαμνί ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου από τον Σούνακ

    Financial Times κατά Σούνακ: Ακατανόητη η ακύρωση της συνάντησης με τον Μητσοτάκη, μειώνει τη Βρετανία στα μάτια του κόσμου

    Times: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να εκτεθούν στο φυσικό τους μέρος
     



    ΣΧΟΛΙΑ