• Πολιτισμός

    Στο σκαμνί ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου από τον Σούνακ

    Τζορτζ Όσμπορν, διευθυντής Βρετανικού Μουσείου

    Τζορτζ Όσμπορν, διευθυντής Βρετανικού Μουσείου


    Το καλό που έκανε ο Σούνακ στην υπόθεση των Γλυπτών διαπιστώνεται ήδη σε διεθνές επίπεδο, με τον ίδιο να εισπράττει την αποτυχία του, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας του.

    Τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, όσο κι αν ορισμένα επιδιώκουν την τήρηση κάποιων αποστάσεων, παρακολουθούν μάλλον εμβρόντητα την πρωτοφανή απρέπεια του βρετανού πρωθυπουργού, στο εσωτερικό της Βρετανίας τα σχόλια  κυμαίνονται από το να είναι αρνητικά έως απαξιωτικά αλλά και συχνά σκωπτικά.  Ενώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άτομα με υψηλό προφίλ, όπως καθηγητές, συγγραφείς και γενικότερα άνθρωποι, που έχουν γνώση του θέματος των Γλυπτών και του ελληνικού αιτήματος για την επανένωσή τους αδυνατούν να κατανοήσουν την τελευταία εξέλιξη της υπόθεσης.

    Οι Times πάντως, έχουν από καιρό υποστηρίξει τη θέση, ότι τα Γλυπτά επιβάλλεται να επιστραφούν στην Ελλάδα. Όσο για την κοινή γνώμη, τα δύο τρίτα των Βρετανών σύμφωνα με δημοσκόπηση του περασμένου Ιουλίου τάσσονται επίσης, υπέρ του ελληνικού αιτήματος.

    Και κάπως έτσι, απρόσμενα και επεισοδιακά  τα Γλυπτά του Παρθενώνα έγιναν και πάλι διεθνές θέμα.

    Ο Όσμπορν κατηγορούμενος

    Μόνον ο Τζόρτζ Όσμπορν πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου δεν έχει μιλήσει καθόλου αυτές τις μέρες, ίσως γιατί μέσα στη δίνη των γεγονότων, και στην προσπάθεια της συντηρητικής πλευράς να δικαιολογήσει τη στάση του Σούνακ, βέλη στράφηκαν και εναντίον του.(Παρ΄ότι και ο Όσμπορν υπήρξε πρώην υπουργός των Τόρις).

    Οι κατηγορίες είναι, ότι ο Όσμπορν επιδιώκει συμφωνίες «στην πλάτη» της βρετανικής κυβέρνησης, χωρίς να υπολογίζει δηλαδή, τον πρωθυπουργό και τις δικές του θέσεις. Κάτι όμως, που το Βρετανικό Μουσείο νομιμοποιείται να κάνει, αφού θεωρείται ο κάτοχος των Γλυπτών, δεδομένου, ότι ήταν ο αγοραστής από τον Έλγιν.

    Από την άλλη ωστόσο, σίγουρα πέφτει λόγος και στην κυβέρνηση, πόσο μάλλον, που παρ΄ότι το Βρετανικό Μουσείο είναι ιδιωτικό ίδρυμα, το επιχορηγεί με τεράστια ποσά κάθε χρόνο.

    Πρόκειται δηλαδή, για μία περίεργη κατάσταση, που υπήρξε εξαιρετικά βολική για τη Βρετανία όλα τα χρόνια της διεκδίκησης των Γλυπτών, καθώς ο καθένας από τους δύο έριχνε την ευθύνη στον άλλο.

    Η συμφωνία και το αντάλλαγμα

    Στην προκειμένη περίπτωση και σύμφωνα με τους Financial Times ο Τζορτζ Όσμπορν προσπαθεί να διαπραγματευτεί με τον Μητσοτάκη για μια συμφωνία δανεισμού, μέρους της  ζωφόρου  στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα. Σε αντάλλαγμα, ορισμένοι ελληνικοί θησαυροί θα αποστέλλονται με δανεισμό στο μουσείο στο Μπλούμσμπερι. Μια διαδικασία, που θα επαναλαμβάνεται με την υπόλοιπη ζωφόρο.

    «Ελπίζω, ότι θα βρούμε έναν τρόπο να συνεργαστούμε με την Ελλάδα, ώστε ένα μέρος των Μαρμάρων να βρίσκεται για κάποιο διάστημα  στην Αθήνα», είχε γράψει  ο Osborne στο Spectator νωρίτερα αυτό το μήνα. Προσθέτοντας ότι έτσι «θα  βλέπουμε περισσότερους από ελληνικούς  θησαυρούς σε αντάλλαγμα».

    Αλλά και ο Indepedent είχε αναφέρει, ότι  «Ο Τζορτζ Όσμπορν έχει αναβαθμίσει σημαντικά τη συμφωνία με την Ελλάδα για τα Ελγίνεια», υποστηρίζοντας ότι οι συνομιλίες προχωρούν καλά.  Άλλωστε ο ίδιος ο  Όσμπορν είχε διαρρεύσει διάφορες πληροφορίες αυτής της υποτιθέμενης συμφωνίας στα βρετανικά Μέσα Ενημέρωσης, υποστηρίζοντας ότι είναι προς όφελος της Βρετανίας και του μουσείου να δείξουν καλή βούληση και να επωφεληθούν από κοινού από αυτήν.

    Το δείπνο στην αίθουσα των Γλυπτών

    Όταν ο Τζορτζ Όσμπορν, παρέθεσε εξάλλου, αυτό το μήνα, το ετήσιο δείπνο για τους επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου, η επιλογή του χώρου ήταν, όπως θεωρεί σε άρθρο του ο Guardian «αξιοσημείωτη».  Οι επισκέπτες δεν κάθονταν στη Μεγάλη Αυλή του μουσείου ή στην Αιγυπτιακή Γλυπτοθήκη όπως τα προηγούμενα χρόνια, αλλά – «για πρώτη φορά από όσο θυμάται κανείς», όπως σημείωσε στην ομιλία του ο ΄Οσμπορν – στην γκαλερί Ντουβίν των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

    Ήταν μια συνειδητή επιλογή, όπως είπε ο ίδιος στους καλεσμένους, λόγω της αμφιλεγόμενης θέσης των γλυπτών. «Δεν πρέπει να πτοούμαστε από αυτή τη διαμάχη. Νομίζω ότι αν μείνουμε σιωπηλοί, αν δεν μιλήσουμε για πράγματα που είναι δύσκολα, τότε κανείς άλλος δεν θα το κάνει», είπε στην ομιλία του. Ζήτησε ως εκ τούτου να υπάρξει μία ρύθμιση, που θα επιτρέπει την έκθεση των Γλυπτών στην Αθήνα και το Λονδίνο, αλλά η οποία «δεν θα απαιτεί από κανέναν να παραιτηθεί από τις αξιώσεις του, δεν θα ζητά αλλαγές σε νόμους που δεν είναι δική μας αρμοδιότητα να κάνουμε, αλλά που θα βρίσκει έναν πρακτικό, ρεαλιστικό και ορθολογικό δρόμο προς τα εμπρός».

    Μια ομιλία δηλαδή, με στόχο να προλειάνει το έδαφος για τη θετική γνώμη του συμβουλίου για τις όποιες προτάσεις του.

    Η ανακαίνιση

    Όσον αφορά τους «νόμους» για τους οποίους μίλησε ο Όσμπορν, συγκεκριμένα σε έναν αναφέρεται, τον Νόμο του Βρετανικού Μουσείου του 1963, που απαγορεύει την επιστροφή αντικειμένων. Και που αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι μόνον η κυβέρνηση αλλά και οι Εργατικοί δηλώνουν ότι δεν προτίθενται να αλλάξουν. Με τους δεύτερους παρ΄όλα αυτά, να έχουν διαμηνύσει, ότι δεν θα εμπόδιζαν μια συμφωνία δανεισμού ανάμεσα στα δύο μουσεία -Βρετανικό και Μουσείο Ακρόπολης.

    «Το Βρετανικό Μουσείο είναι, και πρέπει πάντα να είναι, ένα ίδρυμα ανοιχτό, έτσι ώστε οι διαχειριστές να έχουν τη δυνατότητα να δανείσουν τα Μάρμαρα», όπως δήλωσε όμως στο The Art Newspaper, ο Αλεξάντερ Χέρμαν συγγραφέας του βιβλίου «The Parthenon Marbles Dispute: Heritage, Law, Politics». Απαντώντας μάλιστα στο επεισόδιο που προκάλεσε ο Ρίσι Σούνακ είχε να πει, ότι «η διαμάχη έχει πλέον προωθηθεί σε ένα εντελώς νέο επίπεδο».

    Στο μεταξύ το Βρετανικό Μουσείο στο πλαίσιο του μεγάλου έργου Rosetta για την ανακαίνισή του, σχεδιάζει να δώσει προτεραιότητα στις ελληνικές και ασσυριακές γκαλερί του, που χρήζουν άμεσης αποκατάστασης. Όπως σημειώνεται μάλιστα από τους Βρετανούς, κανένας χώρος του κτιρίου δεν χρειάζεται πιο επείγουσα προσοχή από το δυτικό του τετράγωνο, το παλαιότερο τμήμα του μουσείου, το οποίο στεγάζει την ελληνική και τη ρωμαϊκή τέχνη.

    Διαβάστε επίσης

    Financial Times κατά Σούνακ: Ακατανόητη η ακύρωση της συνάντησης με τον Μητσοτάκη, μειώνει τη Βρετανία στα μάτια του κόσμου

    Άδωνις Γεωργιάδης στο BBC Radio 4: Όσα είπε ο Μητσοτάκης για τα Γλυπτά αντιπροσωπεύουν τη γνώμη 11 εκατ. Ελλήνων

    Ο πατέρας του Μπόρις Τζόνσον τάχθηκε υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ