• Πολιτισμός

    Βασιλική Κούκου: Ένας κόσμος όλο χρώμα στην Open-ended της Γκαλερί Ζουμπουλάκη

    Βασιλική Κούκου: Ένας κόσμος όλο χρώμα στην Open-ended της Γκαλερί Ζουμπουλάκη

    Βασιλική Κούκου


    Η Βασιλική Κούκου ζει σε ένα κόσμο όλο χρώμα. Συμμετέχει στην έκθεση στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη με τίτλο Open-ended. Όπως προδίδει ο τίτλος της, αναδεικνύει τη γοητεία του ατελούς, την αυτοτελή αξία του έργου σε εξέλιξη (work in progress).

    Στην Τέχνη, όπως και στη ζωή, δεν υπάρχει τελειότητα. Η ομορφιά κρύβεται σε όλα εκείνα που έμειναν εκτός κάδρου. Σε όσα υπονοούνται και προσφέρονται έτσι στη φαντασία του θεατή ως πνευματική τέρψη.

    Η ζωγράφος Βασιλική Κούκου ίσως το γνωρίζει αυτό σχεδόν βιωματικά. Μεγάλωσε σε σπίτι με δύο καταξιωμένους ζωγράφους, την Άντα Τσιροπούλου και ιδιαίτερα γνωστό Δημήτρη Κούκο. Έργα του πατέρα της δεν συμπεριλαμβάνται σε ιδιωτικές συλλογές μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Ο πατέρας της (με καλλιτεχνική παιδεία γαλλική) υπήρξε καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών.

    Το ίδιο πλέον και η 25χρονη Βασιλική Κούκου, αφού σήμερα διδάσκει στο Κολλέγιο Αθηνών από όπου και αποφοίτησε. Πλάι σε παλιούς, εκλεκτούς της δασκάλους

    Η Βασιλική Κούκου πέρασε πέμπτη στην ΑΣΚΤ και αποφοίτησε το 2019. Τότε πήρε και βραβείο από το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ.

    Πέρυσι κέρδισε το δεύτερο βραβείο με το έργο της Μαζί στην έκθεση Gre-Taste του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, με θέμα το ελληνικό τραπέζι και τις γεύσεις μας.

    Βασιλική Κούκου, The Jangle

    Backstage

    Η Βασιλική Κούκου συμμετέχει στην έκθεση με τρία «προσχέδια», όπως τα χαρακτήρισε και «ένα έργο», που προέκυψε από αυτά.

    «Πολλές φορές ένα προσχέδιο έχει περισσότερο ενδιαφέρον διότι περιέχει συναισθηματισμό», εξηγεί η Βασιλική Κούκου σε μία γρήγορη συζήτηση στο περιθώριο της έκθεσης. Μάλλον διότι η τελική σύνθεση πραγματοποιείται με πιο συνειδητό, λογικό τρόπο.

    «Αποτελεί το πρώτο κομμάτι της σύλληψης του καλλιτέχνη για κάτι που θα ακολουθήσει αργότερα, κάτι μεγαλύτερο ή διαφορετικό. Που μπορεί και να μην οδηγήσει και πουθενά και να παραμείνει ο καλλιτέχνης στο προσχέδιο».

    Πάντως, «για μένα είναι στοιχείο αρκετά προσωπικό, σαν καταγραφή ιδεών», επισημαίνει η Βασιλική Κούκου.

    Η Open-ended παραπέμπει αμυδρά τον αυτοματισμό, όπου ο δημιουργός αφήνεται να δράσει συνειρμικά.

    «Ενδεχομένως και όχι διότι κάποιος μπορεί να λειτουργήσει πιο προμελετημένα, το έργο να είναι αποτέλεσμα έρευνας ή να προκύπτει από κάτι που έχει μελετήσει όπως έχει συμβεί σε μένα», διευκρινίζει.

    Η Βασιλική Κούκου θεωρεί αυτή την έκθεση σπουδαία ευκαιρία. «Συνήθως δεν βλέπουμε τη διεργασία που πραγματοποείται». Τώρα όμως «ο θεατής θα έρθει πιο κοντά ψυχικά και εγκεφαλικά με τους καλλιτέχνες. Είναι το  backstage».

    Βασιλική Κούκου, Freesia on Canvas

    Ατέρμονες δυνατότητες

    Στην έκθεση συμμετέχουν είκοσι διακεκριμένοι καλλιτέχνες που δουλεύουν με ποικίλα μέσα και εκκινούν από διαφορετικές αφετηρίες.

    Εκτός από τη Βασιλική Κούκου πρόκειται για τους Νίκο Αλεξίου, Μαρίνα Βελισιώτη, Θωμά Διώτης, Δημήτρη Εφέογλου, Αλέξανδρο Κωτούλα, Νίκο Μόσχο, Βένια Μπεχράκη, Ξενοφών Μπήτσικα, Φωτεινή Παλπάνα, Σοφία Παπακώστα, Σοφία Ροζάκη, Παύλο Τσάκωνα, Δέσποινα Φλέσσα, Δέσποινα Χαριτωνίδη, Κώστα Χριστόπουλος, Georgia Fambris (Τζόρτζια Φάμπρις), David Fenwick (ντέιβιντ Φένγουικ), Melina Mosland (Μελίνα Μόσλαντ), Eric Stephany (Έρικ Στέφανι).

    Η έκθεση βασίζεται στην καλλιτεχνική αρχή του non – finito, μια σειρά από έργα εν εξελίξει. Αποτελούν «ατελείς» συλλήψεις ευρύτερων μελετών. Τη στιγμή όμως που εισχωρούν στον εκθεσιακό χώρο, θεωρούνται πλέον τετελεσμένα ή «τέλεια». Η δυναμική τους επεξεργασία μαρμαρώνεται. Επανασυστήνονται στον εκθεσιακό χώρο αποκτώντας συλλεκτική αξία.

    Τα έργα τους μαρτυρούν τη διαδικασία στοχασμού τους, αναδεικνύουν τα μυστικά της μεθοδολογίας τους. Στιγμές που παραμένουν αθέατες σε μια σύνθεση «ολοκληρωμένη». Μελέτες, σχέδια, πολυμεσικά κολάζ, πειράματα και «τελικά» έργα αποκαλύπτουν τη δυναμική της ανοιχτής καλλιτεχνικής έρευνας. Ένα έργο μπορεί να παρουσιάσει ατέρμονες δυνατότητες.

    «Αυτές οι αναπάντεχες προσεγγίσεις στη δημιουργία τέχνης, καθιστούν την καλλιτεχνική διαδικασία ως μια “open-ended” διαδικασία και αφυπνούν τόσο τη φαντασία όσο και την εννοιολογική ενεργοποίηση του θεατή για τη δυνάμει ολοκλήρωση του έργου» σημειώνει η επιμελήτρια Γεωργία Λιάπη.

    Βασιλική Κούκου

    Πληροφορίες

    Open-ended

    Ομαδική έκθεση

    Διάρκεια: 10 Φεβρουαρίου – 4 Μαρτίου 2022

    Γκαλερί Ζουμπουλάκη

    Πλ. Κολωνακίου 20
    Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πέμ. &Παρ. 11.00 -20.00
    Τετ. & Σάβ. 11.00 –15.00
    Κυριακή & Δευτέρα κλειστά

    Διαβάστε επίσης Δημήτρης Εφέογλου: Επιστροφή στη Ζουμπουλάκη και την «α-σχήμια»



    ΣΧΟΛΙΑ