• Πολιτισμός

    Το οικόπεδο της Ήλιδας και τα μυστικά του: Μία αρχαία χάλκινη υδρία, ένα κάτοπτρο και πολλά αγγεία

    Η χάλκινη τεφροδόχος υδρία όπως ανακαλύφθηκε στο εσωτερικό ταφικού πίθου


    Όπου κι αν σκάψεις στην Ελλάδα… Ένα ιδιόκτητο οικόπεδο στην Ήλιδα «έκρυβε» για δυόμιση περίπου χιλιετίες οκτώ αρχαίους τάφους με τα κτερίσματά τους. Κι ανάμεσα σ΄αυτά ξεχωριστή μία χάλκινη τεφροδόχος υδρία (στη φωτογραφία δεν φαίνεται καλά, γιατί δεν έχει καθαριστεί ακόμη από τα χώματα), φτιαγμένη με ιδιαίτερη τέχνη:

    Στις λαβές της έχει ανθεμωτή διακόσμηση και λεοντοκεφαλές στο σημείο της ένωσης με το χείλος της.

    Συγκεκριμένα στη θέση Ντρουμπές ή Παλιάμπελα του δήμου της Ήλιδας στην Ηλεία οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα μικρό ταφικό σύνολο που χρονολογείται από το τέλος του 4ου έως και τον 2ο αιώνα π.Χ. Οι τάφοι ήταν διαφόρων τύπων και πιο συγκεκριμένα ήταν τρεις ταφικοί πίθοι, τέσσερις κιβωτιόσχημοι και ένας κεραμοσκεπής τάφος.

    Οι τάφοι αυτοί αποτελούν τμήμα της δυτικής νεκρόπολης της αρχαίας πόλης της Ήλιδας, από την οποία έχουν ως σήμερα ανασκαφεί πάνω από 200 τάφοι, που προέρχονται από την ύστερη Κλασική και την Ελληνιστική περίοδο.

    Η χάλκινη τεφροδόχος βρισκόταν σε έναν από τους ταφικούς πίθους μαζί με ένα χάλκινο επίσης, «πτυκτό» κάτοπτρο (φέρει δηλαδή, προστατευτικό κάλυμμα της επιφάνειάς του). Ο συγκεκριμένος πίθος χρονολογείται στα τέλη του 4ου με αρχές του 3ου αιώνα π.Χ. Πέρα από το μεγάλο αριθμό των αγγείων εξάλλου, που είναι κυρίως της

    Ελληνιστικής εποχής κυρίως, από τα ευρήματα των υπόλοιπων τάφων ξεχωρίζει μαρμάρινη επιτύμβια στήλη με αετωματική επίστεψη.



    ΣΧΟΛΙΑ