• Πολιτισμός

    Την έκθεση «Δι’ αυτά πολεμήσαμεν…» εγκαινίασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

    Την έκθεση «Δι’ αυτά πολεμήσαμεν…» εγκαινίασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης


    Την πρώτη μεγάλη εκδήλωση για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, την έκθεση «Δι’ αυτά πολεμήσαμεν… Αρχαιότητες και Ελληνική Επανάσταση» εγκαινίασε χθες το απόγευμα ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

    Συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της Βουλής, κ. Κώστα Τασούλα και την σύζυγό του, κυρία Μαρέβα Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός είδε όλη την έκθεση, με «ξεναγό» την διευθύντρια του Μουσείου, κυρία Μαρία Λαγογιάννη και παρακολούθησε την ομιλία της υπουργού Πολιτισμού, κυρίας Λίνας Μενδώνη, για την πρόσληψη της αρχαιότητας από την Ελληνική Επανάσταση.

    «Η αφύπνιση της εθνικής συνείδησης των υπόδουλων Ελλήνων υπήρξε το αποτέλεσμα μακροχρόνιων διεργασιών, οι απαρχές των οποίων φέρεται να φτάνουν πίσω έως τους ύστερους βυζαντινούς χρόνους. Καθοριστικό ρόλο στην καλλιέργεια και ενίσχυση της κοινής εθνικής ταυτότητας των Ελλήνων έπαιξε η εμπέδωση και ανάδειξη της χωροχρονικής διασύνδεσης με την αρχαία Ελλάδα και της συνέχειας με την ιστορία, τον πολιτισμό και τις αξίες της», όπως είπε η υπουργός Πολιτισμού.

    Τα υλικά κατάλοιπα και μνημεία της αρχαιότητας λειτούργησαν ως φυσικά τεκμήρια, αλλά και ως εννοιολογικά σύμβολα αυτής της διασύνδεσης και της συνέχειας, τόσο για τους ίδιους τους υπόδουλους Έλληνες, όσο και για τους ξένους, συντελώντας στην εδραίωση της πεποίθησης και στις δύο πλευρές ότι υφίσταται ένα ενιαίο ελληνικό έθνος, το οποίο δικαιούται ελεύθερη και διακριτή πολιτική ύπαρξη».

    Την έκθεση «Δι’ αυτά πολεμήσαμεν…» εγκαινίασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

    Η ίδια αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού, του Φιλελληνισμού, αλλά και των Ελλήνων της Διασποράς στην διατήρηση της ιστορικής μνήμης, αλλά και της ώθησης στον αγώνα για την Ελευθερία και, όπως είπε, «Η ανάγκη προστασίας των αρχαίων λειψάνων ως μνημείων, αλλά και ως εθνικών κειμηλίων, εκφράστηκε παράλληλα με την εθνική αφύπνιση, διατυπώθηκε επίσημα κατά τη διάρκεια της Επανάστασης με ψηφίσματα και νόμους της Εθνοσυνέλευσης, και εφαρμόστηκε αμέσως μετά την απελευθέρωση, με μια σειρά από επίσημα μέτρα κρατικής μέριμνας, ανάμεσα στα οποία η ίδρυση, ήδη το 1833, της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, που υπήρξε η παλαιότερη του είδους στην Ευρώπη. Όταν, λοιπόν, ο στρατηγός Μακρυγιάννης αναφωνούσε το εμβληματικό «Δι’ αυτά πολεμήσαμεν», συναισθανόταν ότι «τ’ αγάλματα είναι γερά πράματα», που πρέπει να «χρησιμέψουν διά την πατρίδα», και λειτουργούσε, συνεπώς, ως γνήσιος εκφραστής, τόσο της επίσημης πολιτικής, όσο και του λαϊκού συναισθήματος».

    Την έκθεση «Δι’ αυτά πολεμήσαμεν…» εγκαινίασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

    «Το μουσειολογικό αφήγημα αποκαλύπτει πτυχές της πολυσήμαντης σχέσης των αρχαιοτήτων με την Ελληνική Επανάσταση», ανέφερε εξάλλου η κυρία Μαρία
    Λαγογιάννη. «Αρχαία έργα από τις συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου συνδιαλέγονται με νεότερες δημιουργίες του 18ου και 19ου αιώνα, φωτίζοντας την περιπετειώδη συνύπαρξη του αρχαίου κόσμου με τη νεότερη εποχή: Την «ανακάλυψη» των λαμπρών μνημείων της Ελλάδας, τη διαρπαγή και εμπορία τους από τους ξένους περιηγητές, την πολύτροπη σύνδεση της αρχαίας κλασικής παράδοσης με το κίνημα του φιλελληνισμού, την ενδυνάμωση της αυτοσυνείδησης των Ελλήνων και τις αγωνιώδεις προσπάθειες για την διεκδίκηση της ιστορικής τους ταυτότητας και την προστασία της αρχαίας κληρονομιάς».

    Την έκθεση «Δι’ αυτά πολεμήσαμεν…» εγκαινίασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

    Συγκεκριμένα, στην έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου παρουσιάζονται είκοσι έξι επιλεγμένες αρχαιότητες (22 μαρμάρινα γλυπτά και ανάγλυφα, 2 πήλινα αγγεία, 2 χάλκινα ειδώλια) από τις συλλογές του ΕΑΜ παρουσιάζονται σε έναν εκλεκτικό «διάλογο» με είκοσι έξι νεότερα έργα του 18ου και 19ου αιώνα, στην πλειονότητά τους από Ευρωπαίους δημιουργούς: 8 ζωγραφικά έργα (ελαιογραφίες και υδατογραφίες), 11 λυτά χαρακτικά, 4 εικονογραφημένες εκδόσεις και 3 τέχνεργα των διακοσμητικών τεχνών, προσωρινά δάνεια από τη Βιβλιοθήκη και τη Συλλογή Έργων Τέχνης της Βουλής των Ελλήνων, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών-Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία, την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου, τη Συλλογή Stephan Adler καθώς και τη Συλλογή Μιχάλη και Δήμητρας Βαρκαράκη.

    H έκθεση «Δι’ αυτά πολεμήσαμεν…»
    H έκθεση «Δι’ αυτά πολεμήσαμεν…»
    H έκθεση «Δι’ αυτά πολεμήσαμεν…»



    ΣΧΟΛΙΑ