• Πολιτισμός

    Τύμβος Καστά – Προχωρούν τα έργα στο σπουδαίο μνημείο της Αμφίπολης

    Αυτοψία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στον Τύμβο Καστά


    Όλα τα έργα, συντήρησης και προστασίας  στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης προχωρούν κανονικά και μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί, προκειμένου να παραδοθεί το μνημείο σε κατάσταση τέτοια ώστε να είναι επισκέψιμο για το κοινό.

    Όπως είπε μάλιστα η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που το επισκέφθηκε, μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα, του 2022, που έπληξαν την περιοχή και φυσικά τον τύμβο έχουν ληφθεί και όλα τα αναγκαία μέτρα για την θωράκισή του. Παράλληλα, ετοιμάζονται από το υπουργείο Πολιτισμού οι μελέτες για την ανάδειξη του μνημείου και τη δημιουργία των αναγκαίων μουσειακών υποδομών και των έργων εξυπηρέτησης των επισκεπτών, ώστε η υλοποίηση των έργων να χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2021-2027. Να σημειωθεί εξάλλου, ότι από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διατίθενται για το έργο  1.800.000 ευρώ, ενώ το ΥΠΠΟ διαθέτει συμπληρωματικά 400.000 ευρώ από εθνικούς πόρους.

    Η υπουργός Πολιτισμού πραγματοποίησε όμως αυτοψία και στην Ξύλινη Γέφυρα της Αμφίπολης, σημαντικό τεχνικό έργο του 5ου αι. π.Χ, το  οποίο συντηρείται από την Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων για να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2025. Το έργο χρηματοδοτείται με 1.200.000 ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Αυτοψία στην Ξύλινη Γέφυρα της Αμφίπολης

    Τα οθωμανικά μνημεία

    Δύο σημαντικά μνημεία της πόλης των Σερρών εξάλλου, τα  Τζαμιά Μεχμέτ Μπέη (Αγιά Σοφιά) και Μουσταφά Μπέη, πρόκειται να αποκατασταθούν, και να αποδοθούν στο κοινό για πολιτιστικές χρήσεις, δεδομένου ότι αποτελούν πολιτιστικά τοπόσημα. Τα δύο οθωμανικά μνημεία είναι μία εκκρεμότητα του υπουργείου Πολιτισμού, στον αστικό ιστό της πόλης των Σερρών αλλά τώρα ήρθε η ώρα να αντιμετωπισθεί αυτή η καθυστέρηση, πρώτα με τη μελέτη τους και εν συνεχεία με αποκατάσταση, όπως είπε κυρία Μενδώνη.

    Το Τέμενος Μεχμέτ Μπέη είναι ένα μεγαλοπρεπές οικοδόμημα, το αρχαιότερο και από τα μεγαλύτερα των Βαλκανίων, με αξιόλογα μορφολογικά, κατασκευαστικά και διακοσμητικά στοιχεία ενώ εξ ίσου, ενδιαφέρον είναι και το Τζαμί Μουσταφά Μπέη.

    Από το εσωτερικό του τεμένους Μεχμέτ Μπέη

    Την ομορφιά και τις λειτουργίες του τεμένους Μουσταφά Μπέη περιγράφει μάλιστα, όπως ανέφερε η υπουργός, ο οθωμανός περιηγητής Εβλιγιά Τσελεμπί, κατά την επίσκεψή του, στις Σέρρες ως εξής: «Παλαιόν καλλιτεχνικόν τέμενος, κτήριον μέγα…. Με ιμαρέτια, ιεροδιδακτήριον σχολήν, κεκαλυμμένων από άνωθεν έως κάτω με μόλυβδον». Πρόκειτται για ένα ορθογώνιο κτίριο, αποτελούμενο από έναν τετράγωνο χώρο που καλύπτεται με τρούλο, δύο πλευρικά διαμερίσματα που καλύπτονται με θόλους και θολωτό προστώο. Κτίστηκε το 1519, σύμφωνα με την χρυσή κτητορική του επιγραφή, από τον Μουσταφά Μπέη.

    Το τέμενος Μεχμέτ Μπέη

    Η Ιερά Μονή Τίμιου Προδρόμου           

    Όσον αφορά το Τζαμί Μεχμέτ Πασά βρίσκεται στις ανατολικές παρυφές της πόλης των Σερρών και κτίστηκε στα 1492-93, σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή της εισόδου, από τον Μεχμέτ Μπέη. Από το αρχικό συγκρότημα, που περιελάμβανε πτωχοκομείο (ιμαρέτ), ιεροδιδασκαλείο και σχολείο, σώζονται το τέμενος και η κρήνη στο βορειοδυτικό τμήμα του περιβόλου.  Το τέμενος, τυπολογικά, ανήκει στον τύπο του ανεστραμμένου Τ και αποτελείται από έναν ενιαίο μεγάλο χώρο που καλύπτεται από έναν τεράστιο τρούλο, πλάγια διαμερίσματα και πενταμερές, θολωτό προστώο στην πρόσοψη.

    Από την αυτοψία στο τέμενος Μεχμέτ Μπέη

    Οι διαδικασίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους με την δρομολόγηση των σχετικών διαδικασιών ήδη ωστόσο έχουν αρχίσει.

    Στην Ιερά Μονή Τίμιου Προδρόμου του 13ου αιώνα τέλος, εξελίσσεται μεγάλο αναστηλωτικό πρόγραμμα από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του ΥΠΠΟ μετά και από την πυρκαγιά του 2010, που είχε καταστρέψει μεγάλο μέρος της νότιας πτέρυγας του κτηρίου. Το έργο χρηματοδοτείται από το ΥΠΠΟ  και το  ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας με συνολικό προϋπολογισμό 4.000.00

    Συνολικά πάντως, όπως ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών υλοποιούνται έργα  με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 7.500.000 ευρώ».

    Διαβάστε επίσης

    Στα ίχνη του Μεγάλου Αλεξάνδρου: Η Ελληνίδα αρχαιολόγος που σκάβει στην Αλεξάνδρεια



    ΣΧΟΛΙΑ