• Πολιτισμός

    Θεόδωρος Παπακώστας: Στο 49ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο

    Θεόδωρος Παπακώστας: Στο 49ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο

    Θεόδωρος Παπακώστας: Στο 49ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο


    Ο Θεόδωρος Παπακώστας (Archaiostoryteller των εκδόσεων Key Books εμφανίζεται στο 49ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο. Όπως και ο Κώστας Κρομμύδας των εκδόσεων Διόπτρα μαζί με πλήθος άλλων ευπώλητων συγγραφέων. Οι βιβλιοφάγοι θα περάσουν ώρες ολόκληρες στο εικοσαήμερο Φεστιβάλ: Θα παρουσιάσει την αιχμή του δόρατος της φετινής εκδοτικής δραστηριότητας.

    Το 49ο Φεστιβάλ Βιβλίου διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.), την Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων – Ζάππειο Μέγαρο, καθώς και τον Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.).

    Θεόδωρος Παπακώστας

    Ο Θεόδωρος Παπακώστας συγγραφέας του ευπώλητου βιβλίου Χωράει όλη η ανθρωπότητα στο ασανσέρ; (Key Books, 2021) δεν έχει κερδίσει τυχαία τον τίτλο του αρχαιοαφηγητή. Ή για την ακρίβεια Archaeostoryteller.

    Στο βιβλίο του ένας αρχαιολόγος κλείνεται στο ασανσέρ με έναν απλό περαστικό. Με αφορμή την ερώτηση Με τι ασχολείσαι; ξεκινάει ένας συναρπαστικός διάλογος. Ανατρέχει στα βάθη της ιστορίας, διαπερνώντας τις κορυφογραμμές της ανθρώπινης εξέλιξης. Καλύπτει ολόκληρη την ελληνική αρχαιότητα, από την προϊστορία μέχρι το τέλος της.

    Η επιστημοσύνη του αρχαιολόγου Θεόδωρου Παπακώστα μάλλον αναψηλαφεί το περιθώριο της Ιστορίας. Εκεί που εγγράφεται η ανθρώπινη δράση. Και υποκινεί τα επίσημα κανάλια της.

    Γιατί ο Ηράκλειτος ήθελε να χαστουκίσουν τον Όμηρο;

    Τι πήρε στις αποσκευές της μια Μινωίτισσα πριγκίπισσα για να πάει στην Αίγυπτο; Πώς περνούσε την ώρα του ο μέσος Μυκηναίος δημόσιος υπάλληλος; Πώς τραυμάτισε το πόδι του ένας κένταυρος; Πώς ένας άσεμνος χορός οδήγησε τυχαία στη δημιουργία της Δημοκρατίας; Ποιος ξένος σκλάβος έγινε πλούσιος τραπεζίτης; Γιατί ο Ηράκλειτος πρότεινε να ρίξουν χαστούκι στον Όμηρο; Από πού πήραν το όνομά τους οι Κυκλάδες;

    Σύμφωνα με τους εκδότες: «Η αρχαιολογία, όπως και η αρχαιότητα, ανήκει σε όλους μας. Είναι απολαυστική, συγκινητική, τρομακτική, χιουμοριστική, μας εμπνέει και μας δείχνει τι θα πει άνθρωπος στο σύνολο της ύπαρξής του σε αυτή τη γαλάζια μπίλια που πλέει στο σύμπαν και λέγεται Γη. Η αρχαιολογία είναι μια πανανθρώπινα ψυχοθεραπευτική επιστήμη. Οι τόσοι αιώνες αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς στον ελλαδικό χώρο συχνά μοιάζουν δύσκολοι στην κατανόηση. Δεν είναι. Ξεκινώντας από τα κοινωνικά δίκτυα, ο Archaeostoryteller, ένα project Επικοινωνίας της Επιστήμης, “σπάει τους κανόνες” και φέρνει την αρχαιολογία στο ευρύ κοινό με εύθυμο τρόπο».

    Ο Δρ Θεόδωρος Παπακώστας σπούδασε σε πανεπιστήμια της Αγγλίας. Έκτοτε συμμετείχε σε ανασκαφές στην Ελλάδα και τη Βρετανία. Έχει εργαστεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και στην Αρχαιολογική Υπηρεσία Κιλκίς. Oλοκλήρωσε το διδακτορικό του στην κλασική αρχαιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

    Θεωρώντας ότι η επιστήμη έχει ουσία μόνο όταν επικοινωνείται, δημιούργησε το «Αrchaeostoryteller». Εκεί μεταφέρει την αρχαιογνωστική πληροφορία με τρόπο απλό και διασκεδαστικό. Αλλά όχι απλοϊκό!

    Η ιστορία του νεαρού Λευτέρη

    Το βιβλίο του Κώστα Κρομμύδα Ακάκιε (2021) πρόκειται να μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη.

    Με μια χρυσή λίρα στην τσέπη και μια σοφή συμβουλή ξεκίνησε ο νεαρός Λευτέρης από το χωριό του στην Ήπειρο για την Αθήνα. Ονειρεύτηκε να χτίσει και να δημιουργήσει. Να χορτάσει την πείνα του σώματος και της ψυχής των ανθρώπων.

    Στην περιπέτεια της ζωής του μια γυναίκα μπαίνει στην καρδιά του. Ο πόλεμος τους δοκιμάζει. Όταν η Ελλάδα ξυπνά από τον λήθαργο του πολέμου, ο Λευτέρης αγωνίζεται να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα.

    Η εργατικότητά του γίνεται πάθος και το πάθος του όραμα.

    Χρόνια μετά, όταν ο Ακάκιος βρίσκεται σε κάθε ελληνικό σπίτι, κοιτάζει με δέος το παρελθόν και όσα κατάφερε να δημιουργήσει. Χωρίς να ξεχνά από πού ξεκίνησε. Γιατί οι ρίζες κάνουν τα δέντρα πιο δυνατά.

    Μια ιστορία εμπνευσμένη από τη ζωή του Λευτέρη Μαντζίκα από τους χρυσούς σιτοβολώνες του Θεσσαλικού κάμπου. Θα θυμίσει στον καθένα πως η ουσία στη ζωή παραμένει η ανθρωπιά.

    Ο Κώστας Κρομμύδας αποφοίτησε από το Εθνικό Θέατρο. Έχει εμφανιστεί στο θέατρο, στην τηλεόραση και στο σινεμά. Συμμετείχε στον τρίτο και τέταρτο κύκλο της σειράς The Durrells. Τον Μάιο του 2012 εκδόθηκε το πρώτο ­βιβλίο του, Μπαμπά, Mεγάλωσέ με. Από τότε αφοσιώθηκε στη γραφή. Όλα τα μυθιστορήματά του βρίσκονταν στην τελική δεκάδα του διαγωνισμού βιβλίου των Public.

    200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

    Το επίσημο αφιέρωμα του 49ου Φεστιβάλ Βιβλίου 2021 επικεντρώνεται στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Έχουν διοργανωθεί πολλές συναφείς υποενότητες. Στο πλαίσιο του αφιερώματος, θα πραγματοποιηθούν διαδραστικές συζητήσεις, ομιλίες, στρογγυλά τραπέζια και άλλα δρώμενα. Έτσι, με φόντο τα χιλιάδες βιβλία, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε πολυποίκιλο πολιτιστικό φεστιβάλ.

    Την αφίσα και το εξώφυλλο του καταλόγου του 49ου Φεστιβάλ Βιβλίου 2021 κοσμεί έργο του ζωγράφου Χρήστου Αντωναρόπουλου.

    «Ελπίζουμε ότι ο πνευματικός και πολιτιστικός χαρακτήρας του Φεστιβάλ, η διαρκής προσφορά όλων όσοι μοχθούν για την παραγωγή και την ανάδειξη του βιβλίου αλλά, κυρίως, η υποστήριξη των φίλων αναγνωστών, θα τονώσουν την αξία της φιλαναγνωσίας» δήλωσαν οι διοργανωτές.

    Πληροφορίες

    To 49ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, του Δήμου Αθηναίων και του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής.

    Το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου στις 20:00 ο συγγραφέας του bestseller «Χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ;», Θεόδωρος Παπακώστας, θα βρεθεί στο περίπτερο 117 για να υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του.

    Ο Κώστας Κρομμύδας θα βρίσκεται στο περίπτερο 109-115 των εκδόσεων Διόπτρα το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 19:00 – 22:00 για να γνωριστεί με τους αναγνώστες και να υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων του.

    49ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ

    ΖΑΠΠΕΙΟ

    03 Σεπτεμβρίου – 19 Σεπτεμβρίου 2021

    Δευτέρα-Πέμπτη: 18:00-22:30

    Παρασκευή & Σάββατο: 18:00-23:00

    Κυριακή: 10:30-15:00 & 18:00-22:30

    Ηλιοδώρα Μαργέλλου: Με τα Δύο Χωριά στη φουάρ της Κοπενχάγης

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ