• Πολιτισμός

    Τερψιχόρη Αγγελοπούλου: Τελική ευθεία για τη δημοπρασία Bonhams

    Τερψιχόρη Αγγελοπούλου: Τελική ευθεία για τη δημοπρασία Bonhams

    Τερψιχόρη Αγγελοπούλου


    Ήρθε και πάλι η ώρα της… Η Τερψιχόρη Αγγελοπούλου μπαίνει στην τελική ευθεία για τη νέα δημοπρασία ελληνικής τέχνης του οίκου Bonham’s. H περίφημη Greek Sale.

    Θα πραγματοποιηθεί (όπως πια όλες, λόγω Brexit) στο Παρίσι. Καίτοι ο Bonhams παραμένει ο μοναδικός αμιγώς βρετανικός οίκος δημοπρασιών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Η Τερψιχόρη Αγγελοπούλου προσφέρει στους συλλέκτες τριήμερη παρουσίαση των έργων (λαχνών) στον εκθεσιακό χώρο (οδού Αμαλίας) της εταιρείας συμβούλων τέχνης Art Expertise. Την ίδρυσε η ίδια (μαζί με άλλους τέσσερις ειδικούς) όταν αποχώρησε από τον οίκο Christie’s όπου εργαζόταν. Έκτοτε δεν έπαψε ποτέ να βρίσκει σπάνια και σημαντικά έργα ελληνικής τέχνης για τον Bonham’s. Γνωστή και απαρασάλευτη παραμένει εξάλλου η ελληνοαγγλική φιλία, κυρίως στο υψηλό επίπεδο.

    Βεβαίως, ως είθισται, εγγύτερα στην ημερομηνία διεξαγωγής της δημοπρασίας, η Art Expertise μαζί με τον Bonhams διοργανώνουν και στον εκθεσιακό χώρο του οίκου στο Παρίσι παρουσίαση των έργων.

    Στην Αμαλίας παρελαύνουν και πάλι μερικά αριστουργήματα από την ιστορία της ελληνικής ζωγραφικής. Ξεχωρίζει ίσως ανάμεσά τους Η Αποθέωση του Αθανασίου Διάκου δια χειρός Κωνσταντίνου Παρθένη.

    Όπως παρατηρεί η ειδικός, το έργο έχει χαρακτηριστεί ως «η τελειότητα» της Ευρωπαϊκής ζωγραφικής των αρχών του 20ού αιώνα. Ανάμεσα στην εργογραφία του καλλιτέχνη, αποτελεί ίσως την πιο διάσημη σύνθεση.

    Φέρει όλα τα χαρακτηριστικά του ευρωπαϊκού μοντερνισμού, του συμβολισμού και των πρωτοποριακών (Avant-Garde) τάσεων της εποχής. Μέσα σε μία αρμονική και λυρική σύνθεση, που αιχμαλωτίζει το βλέμμα.

    Επίσης, πρόκειται για έργο που συμβολικά εντάσσεται στον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη του Αγώνα της Απελευθέρωσης.

    Η Οικογένεια Λοβέρδου

    Το έργο αποτελούσε κόσμημα στη διάσημη συλλογή του Σπύρου Λοβέρδου (1877-1934). Πρόκειται για τον συνιδρυτή της Λαϊκής Τράπεζας με τον αδερφό του Διονύση Λοβέρδο.

    Τα δύο αδέρφια υπήρξαν προστάτες (ή πάτρονες) του καλλιτέχνη. Απέκτησαν σε πολύ υψηλές τιμές τα πιο εμβληματικά του έργα (Προσευχή στο Όρος των Ελαιών – πουλήθηκε στην Greek Sale το 2014).

    Επιπλέον, άσκησαν επιρροή στο υψηλής στάθμης παραγωγικό έργο του Παρθένη, άρα εμμέσως και στην καθιέρωση της μοντέρνας νέο-βυζαντινής τέχνης (της οποίας θεωρείται κύριος εκφραστής). Του είχαν μάλιστα εμπιστευτεί την εποπτεία του Μουσείου Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής τέχνης ‘Διονύσιος Λοβέρδος’.

    Το Τάμα

    Το Τάμα (1874) του Γύζη συναντά στο Παρίσι τη μεταγενέστερη εκδοχή του: Το έργο Γέννηση της μοντέρνας Ελλάδας 1675-1919 κοσμεί αυτή την εποχή τις μεγαλειώδεις αίθουσες στο Λούβρο στη σημαντική, αφιερωματική έκθεση Παρίσι-Αθήνα. «Πρόκειται για μια ευτυχή συγκυρία που ενισχύει την παρουσία και προβολή της ελληνικής ζωγραφικής στα διεθνή κέντρα της τέχνης», παρατηρεί η Τερψιχόρη Αγγελοπούλου.

    Κορυφαία έκφραση νεοελληνικής τέχνης 19ου αιώνα και συνάμα σημαντικός σταθμός στην εξελικτική πορεία του μεγάλου Έλληνα καλλιτέχνη.

    Η Τερψιχόρη Αγγελοπούλου σημειώνει: «Ζωγραφισμένο τον Οκτώβριο του 1874, λίγους μόνο μήνες μετά την επιστροφή του Γύζη στο Μόναχο από το καθοριστικό ταξίδι του στην Ελλάδα, αποτυπώνει τις εικόνες και τα έθιμα της πατρίδας του και στρέφεται προς το ελληνικό χρώμα και φως. Το έργο αυτό, γεμάτο ρομαντισμό και εκφραστική δύναμη, εγκαινιάζει την πιο γόνιμη περίοδο της ηθογραφικής τέχνης του Έλληνα ζωγράφου. Με το Τάμα της δημοπρασίας του Νοεμβρίου, αρχίζει ουσιαστικά η ελληνική ζωγραφική του Γύζη».

    Πληροφορίες

    Η έκθεση θα πραγματοποηθεί την Τρίτη 9 Νοεμβρίου έως την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου

    Λεωφόρο Αμαλίας 36

    Έως τότε στα γραφεία της

    Art Expertise

    Ν. Βάμβα 7 Κολωνάκι,

    Από τις 18 Οκτωβρίου, κατόπιν ραντεβού και σύμφωνα με τους προβλεπόμενους κανονισμούς ασφαλείας για τον Covid-19.

    Η έκθεση στο Παρίσι, πριν από τη δημοπρασία, θα πραγματοποιηθεί από τις 20 έως και τις 24 Νοεμβρίου.

    Οίκος Bonhams

    4 Rue de la Paix

    Διαβάστε επίσης Τερψιχόρη Αγγελοπούλου: Το 1821 στη δημοπρασία Bonhams στο Παρίσι

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ