• City Stories

    Τερψιχόρη Αγγελοπούλου: «Μετά το Brexit, πάμε στο Παρίσι»

    Τερψιχόρη Αγγελοπούλου: Με πολλές εκπλήξεις πάει στο Παρίσι

    Τερψιχόρη Αγγελοπούλου


    Όπως διευκρίνησε η Τερψιχόρη Αγγελοπούλου σε τηλεφωνική συνομιλία, η 38η δημοπρασία Greek Sale του οίκου Bonhams θα πραγματοποιηθεί στo παράρτημά τους στο Παρίσι.

    Η εν λόγω δημοπρασία αφορά έργα ελληνικής τέχνης και διοργανώνεται με επιτυχία εδώ και είκοσι χρόνια από την εταιρεία εικαστικών συμβούλων της Art Expertise εκ μέρους του Bonhams.

    Η απόφασή της να μεταφερθούν στη γαλλική πρωτεύουσα σχετίζεται βέβαια με τους δασμούς που τώρα  επιβάλλονται στο εμπόριο τέχνης μετά το Brexit. «Θέλω να εξασφαλίσω στους πελάτες μας, τόσο στους πωλητές όσο και στους αγοραστές έργων τέχνης, τους ίδιους όρους που ίσχυαν και πριν», διευκρίνησε η Τερψιχόρη Αγγελοπούλου.

    Σε κάθε δημοπρασία «ισχύουν οι όροι εκεί που πέφτει το σφυρί», διευκρινίζει η ίδια. «Δεν μπορούμε να το κάνουμε διαδικτυακά από το Λονδίνο» χωρίς να αποφύγουν επιπλέον δασμούς.

    Γιάννης Μόραλης Εκεί μακριά και κοντά στη θάλασσα. Τιμή εκτίμησης 200.000 -300.000 ΕΥΡΩ

    Αν στο Παρίσι επιτραπεί η ζωντανή παρουσία κοινού, τότε η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα ζωντανά και διαδικτυακά.

    Ισχύουν ούτως ή άλλως τα τηλέφωνα και οι γραπτές προσφορές (absentee bidding). Ο δημοπράτης θα βρίσκεται στην αίθουσα με το κομπιούτερ μπροστά του ώστε να παρακολουθεί τις προσφορές από τους πλειοδότες. «Είμαστε και εμείς συνδεδεμένοι σε τηλεδιάσκεψη μαζί του ώστε να δίνουμε τις τηλεφωνικές προσφορές των πελατών μας», επισημαίνει η Τερψιχόρη.

    Αυτά όσον αφορά το τηλέφωνο. Διότι διαφορετικά, ο καθένας μπορεί να συμπληρώσει διαδικτυακή εγγραφή και να πλειοδοτήσει ηλεκτρονικά κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας.

    Η Art Expertise αντιπροσωπεύει τον Bonhams σε όλα τα τμήματα δημοπρασιών του -κοσμήματα, ασιατική, ισλαμική, ρωσική τέχνη, ρολόγια, Decorative Arts, μεταξύ άλλων, τροφοδοτώντας έτσι όλα τα salerooms του οίκου παγκοσμίως.

    Ο οίκος Bonhams δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτή τη νέα τροπή πραγμάτων. Όλοι οι μεγάλοι οίκοι μετά το Brexit μεταφέρουν τμήματα των δραστηριοτήτων τους στο Παρίσι.

    Βέβαια, όχι όλα. Για παράδειγμα, τα τμήματα βρετανικής τέχνης, σπάνια αντικείμενα, συλλεκτικά αυτοκίνητα που συνδέονται ειδικά με το βρετανικό κοινό παραμένουν στο βροχερό Λονδίνο. Ο οίκος Bonhams παραμένει ο μοναδικός αμιγώς βρετανικός οίκος δημοπρασιών στον κόσμο.

    Η Μεγάλη Βρετανία αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά τέχνης στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ. Με 12,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις σύμφωνα με την έρευνα τέχνης της UBS (του 2020 για τα νούμερα του 2019), η βρετανική αγορά κάλυπτε το 20 τοις εκατό της παγκόσμιας αγοράς. Υπέστη πτώση κατά 9% ενώ η αγορά της Γαλλίας σημείωσε αύξηση 7%.

    Παραμένει ηγέτης. Τα εντυπωσιακά αυτά νούμερα δεν έχουν τόση σημασία. Διότι η βρετανική παραγωγή διαθέτει πάντα τη μεγαλύτερη επιρροή και πολλαπλαστική δύναμη διεθνώς. Απλώς αυτή τη στιγμή, απειλείται.

    Η ομάδα της Art Expertise βρίσκεται ακόμη σε διαδικασία συλλογής έργων και εκτίμησής τους ώστε να οριστικοποιηθούν οι λαχνοί. Τα έργα που θα συμμετέχουν στην 38η δημοπρασία ελληνικών έργων τέχνης Greek Sale, θα ανακοινωθούν το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. Παράλληλα θα κυκλοφορήσει ηλεκτρονικά ο κατάλογός της. Η τυπωμένη του έκδοση θα ακολουθήσει αμέσως μετά.

    Δημοσιεύονται εδώ οι εικόνες με δύο από τα έργα που θα συμμετέχουν ως λαχνοί, του Μόραλη και του Εγγονόπουλου.

    Αν καταστεί εφικτό, θα πραγματοποιηθεί έκθεση των έργων στην Αθήνα κοντά στο Πάσχα.

    Η 38η δημοπρασία Greek Sale θα πραγματοποιηθεί 19 Μαίου.

    ΝΙΚΟΣ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ ‘SUR LA GUERRE D’INDEPENDENCE, 1939’
    ΕΚΤΙΜΗΣΗ: 140.000 – 180.000 ΕΥΡΩ



    ΣΧΟΛΙΑ